Google da çalışanlarına Zoom yasağı koyan şirketler arasına katıldı. Son dönemde oldukça popüler hale gelen video konferans uygulaması Zoom, Tayvan’ın resmi kurumlarında ve özel sektörde bazı şirketler tarafından kara listeye alındı. SpaceX kurucusu Elon Musk, Zoom kullanımına yasak getiren son isimlerdendi.
Koronavirüs salgınının tüm dünyayı etkisi altına almasının ardından, milyonlarca evden çalışan insan video konferans alanına yöneldi. Zoom, bu süreçte en çok dikkat çeken uygulama oldu ve hisseleri yüzde 135’in üzerinde arttı! Zooming, Zoom bombing gibi kelimelerle kendi sözlüğünü bile oluşturmaya başlayan Zoom, bazı güvenlik sorunları ile gündeme gelince çanlar çalmaya başladı. Zoom, kullanıcılarının güvenlik ve gizlilik sorunları ile mücadele etmeye çalıştığını söylese de bugün gelen bir habere göre Google, Zoom’u çalışanlarının cihazlarında yasaklama kararı aldı.
Google’ın, çalışanlarının bilgisayar ve akıllı telefonlarında Zoom uygulamasının çalışmasını engelleyeceği ifade edildi. Google sözcüsü Jose Castaneda, konuyla ilgili şunları söyledi:
Uzun bir süredir, çalışanlarımızın şirket ağımız dışındaki işler için onaylanmamış uygulamaları kullanmasına izin vermeme politikamız vardı. Son zamanlarda güvenlik ekibimiz tarafından, Zoom masaüstü uygulaması kullanan çalışanlarımıza, güvenlik ekibimiz tarafından uygulama güvenlik standartlarımızı karşılamadığı için kurumsal bilgisayarlarda çalışmayacağı bildirildi. Ailesi ve arkadaşlarıyla iletişimde kalmak için Zoom’u kullanan çalışanlar, bunu bir web tarayıcısı ya da mobil cihaz üzerinden yapmaya devam edebilir.
Google’ın kurumsal müşteriler için geliştirdiği, G Suite Meet isimli kendi video konferans hizmeti de mevcut. Bireysel kullanıcılarsa, ücretsiz olarak Google Hangouts üzerinden bu hizmeti alabiliyor.
Google’ın açıklaması, Tayvan hükümetinin memurlarına Zoom’u kullanmamalarını söylemesinin ardından geldi. Tayvan’ın, Zoom’un verilerinin Çin’den şifrelenerek geri dönmesi haberlerinin ardından bu kararı aldığı düşünülüyor. Daha önce de New York’ta, uygulamayı kullanan öğretmenlere Zoom’dan başka bir video konferans hizmetine kademeli olarak geçiş yapılması söylenmişti. Kısacası dünya genelinde, farklı sektörlerden birçok kurum ve şirket, Zoom’dan uzaklaşıyor.
Zoom üzerindeki baskı, Microsoft Teams’e yaradı
Kullanıcı tarafında aldığı hasarlar nedeniyle güç kaybetmeye başlayan Zoom ise bazı davalarla mücadele etmeye çalışıyor. Şirketin diğer bir mücadelesi ise, Microsoft’un işletmeler ve kişisel kullanıcılar için iyi bir video konferans deneyimi sunan ürünü Teams programı. Microsoft Teams, Zoom’un güvenlik sorunlarıyla uğraştığı bu dönemde, kullanıcı sayısını artırmaya devam ediyor.
Zoom cephesine gelirsek, güvenlikle ilgili çalışmalar hızla sürdürülüyor. Şirket, gizlilik sorunlarıyla mücadele etmek adına, 60 günlük bir süre için sadece bu konuya odaklanarak geçireceğini duyurmuştu. Şirket ayrıca, eski Facebook CSO’su Alex Stamos’u da güvenlik danışmanı olarak bünyesine kattığını duyurdu.
Zoom, kaybettiği kullanıcılarını geri kazanabilir mi? Bunu zaman içinde göreceğiz ancak şirketin şu anda başının ciddi şekilde dertte olduğunu söyleyebiliriz. Bu ayın başında şirketin CEO’su Eric Yuan, “Bu tür bir şey olmamalıydı. Kullanıcıların güvenini geri kazanmalıyız” açıklaması yapmıştı.