Google Firebase nedir? Google Firebase, Google Play hizmet paketini kullanan iOS, Android ve Web uygulamaları oluşturmaya yönelik, kullanışlı özelliklerle birlikte gelen çok yönlü bir arka uç geliştirme bir platformdur. Yeni uygulamalar üretmek için gereken zamanı azaltır. Firebase’in kullanımı kolaydır ve geniş çapta kabul görmüştür.
Sıkıcı kodlar yazmaktan bıktınız mı? Yoksa nasıl programlayacağınızı bilmiyor musunuz? Google Firebase’i kullanmayı deneyin.
Google Firebase nedir?
Google Firebase, 2011’de bir sohbet API’sı olarak başlatılan ve 2014’te Google tarafından satın alınan dinamik web ve mobil uygulamalar oluşturmak için kullanılan bir BaaS (Back-up as a service) platformudur. Firebase’in arkasındaki fikir oldukça basittir. Örneğin, JavaScript’te bir istemci tarafı uygulaması oluşturduğunuzda, Google Firebase bunu hızla sunucusuz bir uygulamaya dönüştürebilir. Ayrıca sizin için veri tabanlarıyla ilgilenir.
Sonuç olarak, Google Firebase’i müşteri kodunuza dahil etmek, önceden hazırlanmış bir arka uç eklemek anlamına gelir. Orijinal arka uç kodu yazma ihtiyacını ortadan kaldırır ve bunun yerine size tamamen işlevsel bir kod sunar. Ayrıca, açıkça belirtilen güvenlik kurallarını içerir. Bu da onu güvenilir bir veri ve sunucu işleyicisi yapar.
Firebase ne için kullanılır?
Bir Google Cloud hizmeti olarak, Google Drive ve E-Tablolar gibi diğer Google ürünlerine ve özelliklerine erişebilirsiniz. Örneğin, bu eklentiyi kullanarak uygulamanızı geçici olarak sunmak için Google E-Tablolar’daki sahte verileri kullanabilirsiniz. Firebase ile Google, Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya hesapları gibi yerleşik üçüncü taraf kimlik doğrulama sağlayıcılarına bağlanmak ve bunları kullanmak oldukça kolaydır. İsterseniz önceden oluşturulmuş bir kimlik doğrulama kullanıcı arabirimi de kullanabilirsiniz.
Google Firebase fiyatlandırması kolayca ayarlanabilir. Kullandıkça öde hizmetleri mevcut olsa da, uygulamanız henüz başlangıç aşamasındaysa, ücretsiz bir planda birincil özelliklerden yararlanabilirsiniz.
Google Firebase’in dezavantajları
Her teknolojinin dezavantajları da olur. Sonuç olarak, Firebase hızlı bir arka uç ve sunucu yönetimi çözümü olsa da, yol boyunca kusurları da olabilir. Firebase’i kullandıkça öde şeklinde kullanmanın maliyeti, uygun şekilde ele alınmazsa çok fazla artabilir. Okuma yazma arttıkça belirli dönemlerde bakım giderleri artabilir.
- Verileri Firebase’den başka bir veri tabanına taşımak zor olabilir. Bir araç keşfetseniz bile, genellikle ileri teknik bilgiye ihtiyaç duyar. Ayrıca oldukça zaman alıcı ve pahalı olabilir.
- Platformdan bağımsızdır ama iOS’tan ziyade Android merkezlidir.
- Sorgu sonucunun boyutu arttıkça giderek daha dağınık bir hale gelir.
Google Firebase’i kullanmaya nasıl başlanır?
Firebase platformunda bir proje oluşturup oturum açtıktan hemen sonra Firebase’i kullanmaya başlayabilirsiniz. Ardından, uygulamanızın projeye kaydedilmesi gerekir. Son olarak, npm paketini projenizin kök dizinine kurmanız gerekir.
Firebase bir dizi özellik sunar. İstediğiniz zaman en yüksek performansı kullanabilmek için ihtiyacınız olanı içe aktarabilirsiniz. Örneğin, Firebase API’lerini kullanarak, istemci tarafı uygulamanıza kimlik doğrulama ve depolama işlevi ekleyebilirsiniz.
Google Firebase avantajları
Bu arada Firebase platformu çok yönlü bir platformdur; veri tabanı yönetimi, kimlik doğrulama, anlık bildirimler, bulut hosting’i ve daha fazlası için araçlar ve API’ler barındırır. Aşağıda temel özelliklerinden birkaçı bulunuyor:
Depolama
Firebase, verileri depolamak için bulut tabanlı özel NoSQL veri tabanları, Firestore ve gerçek zamanlı bir veri tabanı kullanır. Diğer NoSQL veri tabanları gibi koleksiyonlarda ve belgelerde bilgileri kaydeder. Cloud Firestore, verileri platformlar arasında yaymak için gerçek zamanlı dinleyicileri kullanır. Bu sayede, istemciler bir ağ kesintisi olsa bile senkronize verilerin bir kopyasını alır. İstemcileri çevrimiçi olduklarında otomatik olarak günceller.
Hosting
Birkaç komutla çevrimiçi uygulamanızı Firebase’de barındırabilir ve dağıtabilirsiniz. Yazılımınız, küresel içerik dağıtım ağlarında (CDN’ler) barındırılır. Kullanıcılar bu sayede programınıza kesintisiz erişebilir.
Kimlik doğrulama
Firebase’deki kimlik doğrulama hizmeti, en kullanışlı araçlardan biridir. Uygulamanızı Firebase ile bağladığınızda ayrı bir oturum açma arayüzüne ihtiyacınız olmaz. Zaman kazanmak için oturum açma kullanıcı arayüzünü kullanabilirsiniz. Daha fazla özelleştirme istiyorsanız, kimlik doğrulama SDK’sını da kullanabilirsiniz. Bu, kullanıcıların çeşitli farklı kimlik doğrulama yöntemleri kullanarak oturum açmasına olanak tanır.
Firebase ML
Firebase ML, uygulamanızla birlikte kullanılacak bir makine öğrenimi projesi üzerinde çalışıyorsanız çok işinize yarayacak. Firebase, eğitim modelleri oluşturmak için makine öğrenimi araçları sağlar. Bunları uygulamanıza eklemek ve bulutta depolamak için özel modeller kullanabilirsiniz.
Dahili anlık bildirimler
Anlık bildirimleri kodlamak ve dağıtmak zor olabilir. Firebase’in yerleşik anlık bildirimleri, tamamen yeni bir komut dosyası yazmak zorunda kalmadan uygulamanıza kişiselleştirilmiş ve gerçek zamanlı uyarı özellikleri eklemenize olanak tanır.
Google, siber güvenlik firması Mandiant’ı 5,4 milyar dolara satın aldı
Google Firebase’i kullanarak zaman kazanabilir ve gecikmeleri azaltabilirsiniz. Firebase şu anda pek çok internet uygulamasına ve mobil uygulamaya aktif olarak destek olmaya devam ediyor.