Alman bir sanatçı, Google Maps üzerinde sahte trafik sıkışıklığı yarattı. Simon Weckert adındaki sanatçı, 99 adet telefonu bir el arabasına koyarak Google Maps üzerinde sahte trafik sıkışıklığı yarattı. Görünüşe göre, teknolojinin hayatımıza bu kadar entegre olduğu bir zamanda yine teknolojiyi kullanarak insanları trollemek oldukça mümkün.
Weckert, yaptığı bu sosyal deney için bir el arabasına 99 adet telefonu doldurup Berlin’in sokakları arasında dolaşmaya başladı. Yavaş bir şekilde ilerleyen telefonlar, Google Maps üzerinden bakıldığında çok fazla insanın oldukça yavaş bir şekilde ilerlediği izlenimi verdi.
Sonuç olarak, sakin trafikte yeşil renk ile gösterilen yollar kırmızıya, yani yoğun trafik görüntüsüne dönüştü.
Google Maps trafiğin sıkışık olduğunu nasıl anlıyor?
Google Maps, kullanıcıların lokasyon, yön ve hızı gibi verileri alıyor. Bu verileri yapay zeka ile işliyor ve gerçek zamanlı bir haritaya döküyor.
Weckert’in yaptığı bu deney, sistemlerin oldukça kolay bir şekilde manipüle edilebileceğini gösteriyor. Google şu ana kadar konu ile ilgili herhangi bir resmi açıklama yapmadı. Ancak Google’da çalışan uzman bir yazılım mühendisi bu konu ile ilgili bir tweet attı. Attığı tweet’te ise Google Maps ile ilgili bilgi sahibi olduğunu ve bu durumun doğru olabileceğini doğruladı.
Öte yandan, bu gibi durumların kolayca kötüye kullanılabiliyor olması sıkıntılara da yol açabilir. Google Maps durumunda olduğu gibi böyle bir yanılgı insanların daha çok zaman kaybetmesine, hatta ve hatta acil durumda yol alan bir ambulansın yolunu değiştirmesine neden olabilir.