Google Play kataloğu üçüncü taraf mağazalara geliyor
Teknoloji

Google Play kataloğu üçüncü taraf mağazalara geliyor

Google, 22 Temmuz’da başlayacak yeni programla ABD’deki onaylı üçüncü taraf Android uygulama mağazalarına Google Play kataloğunu açacak.

Google, ABD’deki üçüncü taraf Android uygulama mağazalarının Google Play kataloğuna erişmesini sağlayacak yeni programını duyurdu. Play Catalog Access Program adlı uygulama 22 Temmuz’da başlayacak.

Google, geliştiricilere gönderdiği bildirimde Google Play’e yüklenen uygulama ve oyunların üçüncü taraf mağazalarda da listelenebileceğini açıkladı. Bu mağazalar, ürünleri kendi kullanıcılarına sunabilecek. Üçüncü taraf mağazalardan başlatılan indirme işlemleri yine Google Play üzerinden tamamlanacak. Google’ın uyguladığı hizmet ücretleri de dış mağazalar üzerinden indirilen uygulamalarda geçerli olacak.

Şirket, değişikliği Epic Games ile yürüttüğü hukuk mücadelesinin ardından verilen mahkeme kararına uymak için yaptığını belirtti. Google ve Epic Games, Kasım 2025’te anlaşmaya vararak ABD Bölge Yargıcı James Donato’nun kararının değiştirilmiş bir sürümünü mahkemeye sunmuştu. Taraflar mart ayında “Registered App Stores” adlı bir program planladıklarını açıklamıştı.

Bu plana göre kayıtlı üçüncü taraf mağazaların dışarıdan yüklenmesi, kayıtlı olmayan mağazalara kıyasla daha kolay olacaktı. Ancak bu mağazaların yine de Google Play dışından yüklenmesi gerekecekti.

Google ve Epic Games değiştirilmiş anlaşmayı geri çekti. Yeni program kapsamında üçüncü taraf uygulama mağazaları doğrudan Google Play içinden indirilebilecek. Google sözcüsü Dan Jackson, şirketin süreci uzatarak ekosistemde belirsizlik yaratmak yerine Epic Games ile birlikte mahkeme kararını değiştirme talebini geri çektiğini söyledi. Jackson, Google’ın daha fazla mağaza seçeneği, düşük fiyatlar ve geliştiriciler için yeni fırsatlar sunan küresel iş modeline odaklanacağını belirtti.

Programa katılmak isteyen üçüncü taraf mağazalar, güvenlik incelemesi için başlangıçta 5.000 dolar ödeyecek. Google Play kataloğuna erişimin sürdürülmesi için her yıl ayrıca 5.000 dolar ücret alınacak. Mağazaların belirlenen şartları karşılaması ve yalnızca ABD’deki kullanıcılara yönelik faaliyet göstermesi gerekecek. Google Play kataloğundaki uygulamaların ABD dışındaki kullanıcılara dağıtılması hukuken yasak olacak.

Epic Games ile yapılan anlaşma kapsamında Google Play, üçüncü taraf ödeme yöntemlerine de açıldı. Uygulama satın alımlarındaki komisyon oranı %30’dan %10’a indirildi. Geliştiriciler artık uygulama ve oyun sayfalarında alternatif ödeme seçenekleri sunabilecek veya kullanıcıları satın alma işlemi için kendi internet sitelerine yönlendirebilecek.


Öne çıkan görsel kaynağı