OpenAI’ın Google’a rakip olacak arama motoru nihayet tanıtıldı. Bu yaz başında prototipi tanıtılan SearchGPT’nin devamı olan ChatGPT Search, OpenAI’ye göre çeşitli çevrimiçi kaynaklardan yararlanarak sorulara gerçek zamanlı yanıtlar vermek üzere tasarlandı.
OpenAI’nin GPT-4o modelinin ince ayarlı bir versiyonuyla güçlendirilen ChatGPT Search, spor müsabakalarının skorları, haberler, hisse fiyatları gibi bilgilerin yanı sıra web üzerinden fotoğraflar ve ilgili kaynaklara yönlendiren bağlantılar da sunuyor. Kullanıcılar yaptıkları aramayı derinleştirmek için devam soruları da sorabiliyor.
ChatGPT, soruya bağlı olarak webde arama yapmayı kendisi tercih edebiliyor veya kullanıcılar yeni web arama simgesine tıklayarak manuel olarak arama yapabiliyor. Yanıtlar hem içeriğin içinde hem de yan çubukta lisans anlaşması yapılan haber yayıncılarına ve diğer veri kaynaklarına atıfta bulunarak gösteriliyor. Örneğin, belirli bir şehirdeki hafta sonu etkinlikleriyle ilgili yapılan bir aramada yerel haber sitelerinden faydalanılarak bir özet sunulduktan sonra restoran önerileri hakkında bir devam sorusu sorulabiliyor.
Başlangıç olarak ChatGPT Plus ve Team kullanıcıları mobilde ve webde ChatGPT Search’e erişebilecek. OpenAI’ın kurumsal ve eğitim alanındaki müşterileri ise önümüzdeki haftalarda ChatGPT Search’e erişebilecek. Ardından ücretsiz kullanıcılar için de erişim sağlanacak.
OpenAI, özellikle alışveriş ve seyahat gibi alanlarda aramayı geliştirmeyi ve derinlemesine araştırmalar için “akıl yürütme” modellerini kullanmayı planladığını belirtti. Şirket ayrıca, ChatGPT Search’ü Gelişmiş Ses Modu özelliği ile sunmayı hedefliyor.
Bazı yayıncılar ChatGPT Search ve Google’ın AI Overviews gibi yapay zeka tarafından üretilen özetlerin, bilgi alınan sitelere olan trafiği azaltarak bu sitelerin ziyaret edilmesini engellediğini öne sürerek bu duruma tepki gösteriyor. Yapay zeka özetlerinin, makalelerin orijinal bağlantılarına yapılan tıklamaların azaltması nedeniyle yayıncı trafiğini yaklaşık %25 oranında olumsuz etkileyebileceği tahmin ediliyor.
OpenAI, ChatGPT Search’ün bir sorguya en uygun makaleleri nasıl seçtiği, özetlerin uzunluğu ve makale alıntıları hakkında yayıncı ortaklardan gelen geri bildirimleri dikkate aldığını açıkladı.