Bu muazzam görseller Venüs’ün Dünya ile Güneş arasından geçişine ait. 115 yılda iki defa 8 yıl aralıkla gerçekleşen bu olayın üç yıl önce çekilmiş bu fotoğraflar sayesinde NASA, Venüs’ün atmosferi ile ilgili yeni bulgulara ulaştı.
NASA’nın SD Gözlemevi ve Japon Uzay Keşif Ajansı ve NASA’nın ortak projesi olan Hinode farklı dalga boylarındaki ışınlarla tüm olayı görüntülemişti. Palermo Üniversitesi’nden Fabio Reale liderliğindeki ekip Güneş’in arkadan aydınlattığı gezegeni incelemek için çekilen fotoğrafları kullandılar. Farklı dalga boylarındaki ışınları inceleyerek gezegenin atmosferini oluşturan atom ve molekülleri araştırdılar.
Tıpkı Dünya atmosferi gibi Venüs’ün atmosferi de farklı katmanlardan oluşuyor ve bu farklı katmanların farklı dalga boylarındaki ışınlarla olan ilişkileri de değişkenlik gösteriyor. Bir katman belli bir dalga boyundaki ışını tamamen emerken diğer bir katman aynı ışını tamamen geçirebiliyor. Bu geçiş esnasında Venüs’ün elektromanyetik spektrumdaki neredeyse her ışına maruz kalması bu büyüleyici fenomeni bilim adamları için de benzersiz bir fırsata dönüştürüyor.
Bu fırsatı değerlendiren ekip atmosferin katmanları ve yapısına ek olarak atmosferin ve gezegenin gerçek ebatları ile de ilgili çok önemli bulgulara ulaştılar. Bu sayede gelecekte yapılması planlanan uzay araçlı Venüs görevleri için paha biçilemez bilgiler edinilmiş oldu.