Kaspersky, hedefli fidye yazılımı saldırılarının bir yılda yüzde 767 arttığını açıkladı, şirket özellikle Maze, RagnarLocker ve WastedLocker tarafından gerçekleştirilen saldırılara vurgu yaptı.
Fidye yazılımı, birkaç yıldır siber güvenlik dünyasında çok önemli bir konumda. Geçtiğimiz on yılda, büyük ölçekli WannaCry ve Cryptolocker saldırıları manşetlere taşındı ve ortalığı kasıp kavurdu.
O zamandan beri fidye yazılımlarından etkilenenlerin sayısı azaldı ancak tehlike hala sona ermiş değil.
Hedefli fidye yazılımı saldırıları artıyor
Bir Kaspersky raporu, 2019 ile 2020 arasında fidye yazılımıyla karşılaşan kullanıcıların yüzde 29 oranında azaldığını ortaya koyuyor. Öte yandan, hedefli fidye yazılımı saldırısına maruz kalanlar çok daha fazla oldu ve kurban sayısı yüzde 767 arttı.
Adından da anlaşılacağı gibi, bu hedefli saldırılar önceden seçilmiş bir kullanıcıyı hedefler ve talep edilen fidyeyi ödemeleri için baskı yapar. Bunlar genellikle satın alma gücü ve hassas verileri olan yüksek profilli hedeflerdir, örneğin şirketler, devlet kurumları veya diğer benzeri adresler.
Kaspersky’de bir güvenlik uzmanı olan Fedor Sinitsyn, konuyla ilgili olarak “Büyük olasılıkla, günlük kullanıcıları hedefleyen, giderek daha az sayıda yaygın saldırı göreceğiz” dedi. Elbette bu, kullanıcıların savunmasız olmadığı anlamına gelmiyor. Ancak asıl odak noktası büyük olasılıkla şirketler ve büyük kuruluşlar olmaya devam edecek ve bu da fidye yazılımı saldırılarının daha yıkıcı olmaya devam edeceği anlamına geliyor.
Son bir yıl içinde en çok kullanılan üç fidye yazılımı Maze, RagnarLocker ve WastedLocker oldu. Genel olarak, sık kullanılmaya devam eden fidye yazılımı, 2020’de bilgisayarları ele geçirebilecek kötü amaçlı yazılımlarla karşılaşan kullanıcıların yüzde 16’sını etkileyen WannaCry oldu.