Hindistan, Çin gibi yasaklamak yerine, gelecek kripto para kurallarının bir sonucu olarak bitcoin ve emsallerini bir varlık sınıfı olarak benimseyebilir. Raporlara göre, Hindistan hükümeti Şubat 2022’ye kadar bitcoin ve diğer kripto para birimleri için bir düzenleyici sistem kuracak. Bu sefer, kapsamlı bir yasak yerine, yetkililer bitcoin ve rakiplerinin bir emtia sınıfı olarak kabul edilip edilmeyeceğini tartışacaklar.
Hindistan neden kripto para birimlerini yasaklamamaya ve benimsemeye karar verdi?
Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi, hızla büyüyen bir kripto para piyasası. Bununla birlikte, Hindistan hükümetinin konuya olan sert yaklaşımı, ülke vatandaşlarının dijital varlıkları kullanıp kullanamayacakları konusunda belirsizlik yaratıyor.
Yetkililer ocakta kripto para ticareti ve mülkiyetinin yanı sıra dijital para birimi madenciliğinin tamamen yasaklandığını duyurdular. İlerleyen aylarda, hükümet geri adım atmaya başladı. Yakın tarihli bir rapora göre, yetkililer Şubat 2022’ye kadar bitcoin ve kripto paraların işlemleri ve elde edilecek kârlar üzerindeki vergilendirmeyi tanımlamak için yasal bir metin yayınlayacak. Şaşırtıcı bir şekilde, hükümet aslında bir varlık tipi olarak kripto para biriminin kabulünü tartışacak.
Bir maliye bakanlığı temsilcisi, Hindistan’ın sanal para birimlerine artan ilgisinin ve bunları yasa dışı amaçlarla kullanabilecek kişileri cezbetmesi nedeniyle sektöre özel düzenlemeler getirmenin kritik olduğunu belirtti. Yeni mevzuatın, yetkililerin bu tür operasyonları takip edebilmesini kolaylaştıracağını söylemek mümkün.
Hintli milyarder dijital varlıkların ekonomiyi artırabileceğini düşünüyor
Hindistan, kriptoyu bir finansal varlık sınıfı olarak sınıflandırmaya karar verirse, hareketin ekonomi üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır. En azından, Nisan ayında Hintli milyarder Nandan Nilekani böyle bir yorum yaptı.
Girişimci, fiat para birimi değerlerinin aşırı derecede değişken olması ve bazılarının çok fazla alım gücü gerektirmesi nedeniyle dijital varlıkların bir ödeme yöntemi olarak uygun olmadığını belirten eleştirmenlerle aynı fikirde. Yatırımcıların bunları altının ikamesi olarak düşünmesi gerektiğini söyleyen Nilenaki, sözlerine şöyle devam etti: “Tıpkı varlıklarınızın bir kısmı altın veya gayrimenkulde olduğu gibi, bir diğer kısmını da kriptoda tutabilirsiniz. Depolanmış bir değer olan kriptonun gelecekte önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum ama bu kesinlikle işlemsel anlamda değil.”
Hindistan’da kripto para birimlerine olan ilgi son yıllarda hızla artıyor. Tüketicilerin dijital para birimi yatırımları geçen yıl 200 milyon dolar seviyesindeyken, bu yıl 40 milyar dolara çıkması bu ilginin göstergesi.