Huawei, ABD ambargosunun ardından çip üreten Çinli şirketelere yatırım yapıyor. Dev şirketin son üç ay içerisinde bu konuda faaliyet gösteren üç ayrı şirkete ortak olduğu ifade ediliyor.
- İngiltere, Huawei 5G ekipmanlarını tamamen yasaklıyor
- İngiltere’deki yeni telekomünikasyon yasası, Huawei yasağına uymayan şirketlere büyük yaptırımlar getiriyor
- Huawei, bu yılın en çok kablosuz teknoloji patenti alan şirketi oldu
Bilindiği üzere Huawei, ABD yaptırımlarının ardından oldukça zor bir duruma düştü. Dev şirket, özellikle bazı konularda büyük problemlerle karşı karşıya kaldı. Bu konuların başında da, ABD’li şirketlerin yoğun olarak faaliyet gösterdiği yarı iletken çiplerin temini konusu yer aldı. Huawei, farklı şirketlerden çip temin edemediği gibi, kendi çiplerini üretme konusunda da çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldı. Bu da onu, yarı iletkenler konusunda bir takım adımlar atmaya yönlendirdi.
Huawei’nin bu konuda attığı ilk adımlardan bir tanesi, Çin’de oldukça büyük bir çip fabrikası kurmak oldu. Bu hamle, şirketin bu konudaki kararlılığının ilk adımı olarak değerlendirildi. Çinli şirket bununla da yetinmedi, aynı zamanda çip üreten farklı şirketlere de yatırım yapmaya başladı.
Huawei çip üreten çok sayıda Çinli şirkete yatırım yaptı
Verilen bilgilere göre Huawei, Nisan ayında Hubble Expertise Funding isimli bir fon şirketine 413 milyon dolar değerinde bir fon sağladı. Bu şirket yalnızca geçtiğimiz üç ay içerisinde Çin’de faaliyet gösteren üç yarı iletken çip üreticisinden çok sayıda hisse satın aldı. Huawei, azınlık hisseleri alınan bu şirketlere ortak haline geldi.
Uzmanlar bu yatırımları, Huawei’nin Amerikanlaşmamış çip üretimi konusundaki planları ile bağlantılı olarak görüyor. ABD kısıtlamalarına karşı etkili bir biçimde mücadele eden Huawei, yarı iletkenler konusunda da tam bir bağımsızlığı hedefliyor.
Bilindiği üzere ABD, Huawei’nin ABD teknolojisini kullanarak çip tasarlamasına ve üretmesine engel oluyor. Huawei’nin akıllı telefon işini zora düşüren bu durum, şirketin çip konusundaki yatırımlarını artırmasına ve bu alandaki çalışmalarını hızlandırmasına neden olmuş gibi görünüyor. Huawei, pek çok konuda olduğu gibi bu alanda da kendi kendine yetmek ve yaptırımlar karşısında tek başına ayakta kalabilmeyi amaçlıyor.
Huawei tarafından fonlanan Hubble Expertise Funding’in yatırım yaptığı şirketler arasında yarı iletken üretiminde kullanılmak üzere kontrol ve teftiş aletleri geliştiren ve Çin Bilimler Akademisi tarafından desteklenen bir organizasyon olan Skyverse de yer alıyor. Skyverse hisselerinin yüzde 3’ü artık Huawei’nin elinde bulunuyor.
Hubble Expertise Funding tarafından hisseleri satın alınan bir diğer şirket ise, Ningbo Allsemi. Yonga üretimi ile ilgili makineler üreten küçük bir şirket olan Ningbo Allsemi’nin hisselerinin yüzde 6,2’sının satın alındığı ifade ediliyor.
Yatırım yapılan son şirket ise, elektrikli otomobillerde bulunan yongalarının üretimi kullanılan silisyum karbür için denetim cihazları üreten bir şirket olan Epiworld Worldwide oldu. Verilen bilgilere göre Hubble Expertise Funding, bu şirketin yüzde 4,6’sını satın aldı. Analistlere göre Huawei çip üreten Çinli şirketlere yatırım yapamaya devam edebilir.