IBM, nanosheet teknolojisini kullanarak dünyanın ilk 2 nm işlemli çipini üretti, şirket bu yeniliği tarihi bir kilometre taşı olarak tanımlıyor.
Bu yeni çipin birçok teknolojik cihazda belirleyici bir rol oynaması bekleniyor. IBM, bu yonganın yeni tasarımının günümüzün en gelişmiş 7 nm yongalarından yüzde 45 daha yüksek performans veya yüzde 75 daha düşük güç kullanımı elde edeceğinin öngörüldüğüne işaret ediyor.
Dünyanın ilk 2 nm çipi IBM tarafından geliştirildi
Şirket, bu yeniliğin faydalarının şunlar olduğunu kaydetti:
- Küresel enerji kullanımının yüzde 1’ini oluşturan veri merkezlerinin karbon ayak izini önemli ölçüde azaltacak. Tüm sunucuları 2 nm tabanlı işlemcilere geçirmek bu sayıyı önemli ölçüde azaltabilir.
- Büyük olasılıkla bir dizüstü bilgisayarın tüm işlevlerini hızlandıracak. Uygulamaları daha hızlı kullanabileceğiz ve daha yüksek internet bağlantı hızına ulaşacağız.
- Aynı zamanda pil ömrünü de artıracak. Uzmanlar, cihazları yalnızca dört günde bir şarj etmenin yeterli olacağını söylüyor.
- Otonom araçlarda daha hızlı nesne tespiti ve tepki süresine katkıda bulunacak.
2 nm çiplerin önemi
IBM Araştırma Direktörü ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Darío Gil, “Bu yeni 2 nm çipte yansıtılan IBM inovasyonu, tüm yarı iletken ve BT endüstrisi için çok önemli” dedi, “IBM’in zorlu teknoloji zorluklarını üstlenme yaklaşımının ve bir tanıtımının ürünü, sürekli yatırımlardan ve işbirliğine dayalı bir Ar-Ge ekosistemi yaklaşımından nasıl çığır açıcı sonuçlar elde edilebileceğini anlatıyor” diye ekledi.
Bu çipi bu kadar özel yapan ne?
Bu çip için tasarlanan teknoloji, bu kadar küçük bir boyutta 50 milyara kadar transistör kapasitesiyle oldukça ayrıcalıklı.
Bu, çip başına transistör sayısını artırmanın onları daha küçük, daha hızlı, daha güvenilir ve daha verimli hale getirebileceği anlamına geliyor.
IBM yetkilileri, “Bir çip üzerinde daha fazla transistör, aynı zamanda işlemci tasarımcılarının yapay zeka ve bulut bilişim gibi öncü iş yükleri için özellikleri iyileştirmek adına çekirdek düzeyinde yenilikleri aşılamak için daha fazla seçeneğe sahip olduğu anlamına geliyor” dedi.
Bu yenileme, yapay zeka ve bulut bilişim gibi alanların yanı sıra güvenlik ve donanım zorlamalı şifreleme için yeni yollar için de kritik olacak. Bu teknolojik atılım, Samsung ve Intel gibi stratejik ortaklarla birlikte çalışılarak elde edildi.