IBM’deki araştırmacılar ve Michael J. Fox Vakfı, insanlarda Parkinson hastalığının evrimini tahmin edebilen bir model geliştirdi. Yani hastalık ilerledikçe belirtilerin ne zaman ve hangi biçimde ortaya çıkacağı, model tarafından tahmin edilebiliyor. Bu bilgi, hastalara hastalık ilerledikçe semptomları kontrol etmeye yardımcı olan bir tedavi sağlamak için gerekli olacak.
Yapay Zeka‘nın Parkinson hastalarına yardım etme potansiyelini ilk kez görmüyoruz, ancak girişimlerin her birinin, hastaların yaşam kalitesini iyileştirmede büyük adımlar atılmasına katkıda bulunan farklı bir bakış açısı var.
Örneğin, Imperial College’daki bir grup mühendisin Parkinson hastalığının semptomlarını izlemek ve tedavi etmek için AI ve giyilebilir cihazları nasıl kullandığını gördük. Şimdi IBM’in yapay zekası aynı hedefe sahip, semptomları tahmin ediyor ve hastalığın nasıl gelişeceğini tahmin ediyor:
“Amacımız, hasta yönetimine ve klinik deney tasarımına yardımcı olmak için yapay zekayı kullanmak. Bu hedefler önemli, çünkü Parkinson’un yaygınlığına rağmen hastalar motor ve motor olmayan semptomların benzersiz bir çeşitliliğini yaşıyorlar.”
Michael J. Fox Vakfı, 1.400’den fazla kişiden gelen bilgilerle anonimleştirilmiş bir veri kümesinden yararlanmayı mümkün kılan bu çalışmaya ortak oldu.
Veri seti, ilerleme kalıplarının ve karmaşık semptomların keşfedilmesini sağlayan makine öğrenimi yaklaşımı için girdi görevi gördü. Önceki birçok çalışma, yalnızca temel bilgileri kullanarak Parkinson hastalığını karakterize etmeye odaklanmış olsa da, yöntemimiz yedi yıla kadar hasta verilerine dayanmakta.”
Sonuç olarak vakıf ve IBM, tüm hastalarda aynı şekilde ilerlemediğini göz önünde bulundurarak, hastalık semptomlarını gruplayan ve hastalığın ilerlemesini tahmin etmek için kalıplar oluşturan bir Yapay Zeka geliştirmeyi başardı.