Şirketin başına geçen Defne Tozan, dünyada ve Türkiye’deki çalışmalarını anlatırken, uzun süredir yüzünü kurumsal dünyaya dönen şirketin bilişsel bilişim gibi teknolojileri sayesinde, artık bireylerle daha çok temas kuracağını vurguladı.
IBM, Türkiye’nin en eski bilişim şirketlerinden birisi. Tam 78 yıldır Türkiye’de hizmet veren şirketin genel müdürü kısa süre önce değişti. Eski Genel Müdür Isabel Gomez Cagigas, IBM Global Teknoloji Hizmetleri Ortadoğu ve Afrika Genel Müdürü olurken, yeni genel müdür de şirket bünyesinden seçildi.
Defne Tozan, 26 Nisan 2016’da IBM Türk Genel Müdürü oldu
78 yıllık şirkete 28 yıllık çalışanı Genel Müdür oldu
Uzun süredir IBM Türk çalışanı olan ve en son IBM Global Teknoloji Hizmetleri Türkiye Direktörü olan Defne Tozan, genel müdürlüğü 26 nisanda devraldıktan sonra, bugün bir tanışma toplantısı düzenleyerek teknoloji gazetecileriyle buluştu.
Aslında her dönemin popüler mesleği diyebileceğimiz doktor olmak için tıp okumak isteyen ve ODTÜ’yü gezerken, burada okumaya karar veren Tozan, daha sonra ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği’ni kazanarak ailesine ufak bir şok yaşatmış. Eşiyle de tanıştığı IBM’i tercih edişini ise “O dönemde herkes NCR’a girerken, ben IBM’i seçtim” diyerek açıklıyor.
Geleceği belirleyecek teknolojileri anlatmak için herkese pay düşüyor
IBM, global odak noktalarını Türkiye’de de uyguluyor. Ancak şirketin ürün ve hizmetlerini dünyaya anlatması her zaman olduğu gibi bugün de zor olabiliyor.
IBM Watson ile gelinen bilişsel bilişim (şirket kognitif demeyi tercih ediyor ama tıp literatüründe uzun süredir ‘bilişsel’ kavramı kullanılıyor) noktasında şirketlerin sadece CIO’larını (üst düzey bilgi yöneticileri) ikna etmenin yeterli olmadığından, CFO (üst düzey finans yöneticisi) ve CMO (üst düzey pazarlama yöneticisi) başta olmak üzere birçok departmanın karar alması gerektiğinden, işlerin bu alanda biraz yavaş yürüdüğünü kabul ediyorlar.
Bu anlamda Türkiye ofisinde herkes işin bir ucundan tutmuş durumda. CFO’nun finans dünyasına, marka yöneticisinin pazarlamacılara erişmesi artık IBM Türk’ün normali olmuş.
Bluemix platformu ile IBM Watson’u kullanan uygulamalar geliştirilebiliyor.
Türkiye’deki startup’lar Watson ile uygulama geliştiriyorlar
Türkiye’de şu anda IBM Watson kullanılan kontratlı bir çalışma yok. Bunun sebebi doğal dil algılama özellikleri bulunan sistemin Türkçe konuşmaması. Ancak Watson, Türkçe metinleri okuyabiliyor ve anlıyor. Ayrıca, yazılım geliştirme arayüzü herkese açık. Yani yazılım geliştiriciler, kendi ihtiyaçlarına göre Watson’un veri algılama ve yorumlama yeteneklerinden faydalanabiliyorlar.
Defne Tozan, Türkiye’deki startup’ların bu konuda çalıştığını belirtiyor. Bunun kullanıldığı Bluemix platformunda enerji, finans teknolojileri ve perakende konularında uygulamalar geliştiriliyor.
Bankalar kredi analizi için web aramasını bırakacak
IBM’in Watson’u Türkiye’de kullanmak üzere çalıştığı alanlardan birisi de finans. Bankalarla kredi analizi sistemi üzerinde çalıştıklarını belirten Tozan, hiç kredi tarihçesi olmayan ya da bankacılık kapsamı dışında kalanların risk analizinin internet araması ve tahminle yapıldığını belirtiyor.
IBM Türk, Watson’ın bankalar ve finansal kuruluşlara hukukî alanda destek vermesi için de çalışıyor. Bu çalışma, değişen düzenlemeler ve kanunlara adaptasyonu hızlandırmak için şirket içi düzenlemelerin yapılmasını hedefliyor.
Weather.com verileri Watson ve akıllı şehirler için önemli
Tozan, IBM’in sene başında tamamladığı Weather.com satın almasının kendilerine nasıl değer kattığından da söz etti. Birinci sebebin atmosferde gerçek zamanlı bilgi sağlayabilen 3 milyon algılayıcı buluması olarak gösteren Tozan, bunu Nesnelerin İnterneti için önemli bulduklarını belirtiyor. İkinci sebep ise Weather.com’un bu verileri anlamlandırabilecek bir platforma sahip olması.
ABD’de en çok sağlık verisi devletten sonra IBM’de
IBM, Watson için ciddi bir veri toplama işi de yürütüyor. ABD’deki sağlık şirketi satın almaları, anonim sağlık verileri miktarı açısından IBM’i ABD’den sonra ikinci sıraya yerleştirmiş. Bu veriler, örneğin akciğer röntgenleri, MR çıktıları, Watson için büyük önem taşıyor.
Firma, ABD’nin önde gelen kanser hastaneleriyle de çalışarak bu alanda fark yaratmaya çalışıyor. Watson’un doktorların yerini almayı amaçlamadığının altını çizen Tozan, onkologların önüne gelen verileri inceleyip, Büyük Veri ile karşılaştıran, burada bir doktorun ya da araştırmacıların göremeyeceği detaylı bağlantıları bulabilen sistemin, tedavi önerilerinde bulunduğunu söylüyor.
Bankacılık sistemlerinin yüzde 90’ı IBM kullanıyor
Watson’un hizmetleri sağlıktan sonra şirketin güçlü olduğu (Tozan, bankacılık sistemlerinin yüzde 90’ında IBM kullanıldığını söyledi) finans sektörüne ve yine günümüzün en parlak sektörlerinden perakendeye yönelmiş.
Watson, video ve görselleri de anlayabilmesi sayesinde, aslında yapay zeka ve bilişsel bilişim alanında zor bir işi gerçekleştiriyor. Yakın gelecekte bu özelliklerin çok daha değerleneceğini kestirmek zor değil.
Ankara, akıllı şehir pilotunu IBM ile yapıyor
Firmanın çözümlerinin kullanıldığı alanlardan birisi de akıllı şehirler. Bu konuda Türkiye’de henüz bir uygulama olmayışını konuşurken, Tozan, Ankara Belediyesi ile pilot çalışma başlattıklarını belirtiyor. Kamu Teknoloji Platformu’nun öncülük ettiği çalışmada trafik ve hava durumu verileri kullanılacak.
Finansal teknolojilerde öne çıkan Blockchain de toplantıda konuşulanlardan; Defne Tozan, BDDK’nın bu konuyu desteklemesi gerektiğini söylerken, henüz kendilerine bu konuda çalışma talebi gelmediğini belirtiyor. Ancak Tozan, birçok yöneticinin aksine, bu konuda bilgili bir profil çiziyor; zira blockchain’in finans dışında da birçok alanda kullanılabileceğinin farkında.
Terzi kendi söküğünü dikebilir: Watson, IBM’in de işine yarıyor
Tozan’a Watson’u kendi işlerinde nasıl kullandıklarını soruyorum. Yönettikleri binlerce veri merkezinde tahminî bakım (önceden arıza çıkabilecek donanımları kestirmek gibi) ve insan hatasını ortadan kaldıracak yedekleme, alan büyüme kararlarının alınmasında kullandıklarını belirtiyor. Ayrıca IBM’in kendi raporları, finansal müşteri analizlerinde de Watson devrede.
Tozan, Türkiye’de IBM’in en etkin olduğu alanları sıralayarak kapatıyor. Bu alanlar siber güvenlik ve analiz. Son üç senedir güvenliğin önemi azalmamış.