Daha önce bilgi yarışmalarına katılarak şov yapan Watson adlı yapay zekalı süper bilgisayar, ABD ve Kanada’daki 14 kanser enstitüsünde tümörlerin genetik parmak izini takip edecek.
ABD Başkanı Barack Obama’nın Ocak ayında başlattığı bir girişim öncülüğünde, onkoloji departmanları DNA ile tümör eşleştirme yaparak bazı kanser hastalarına fayda sağlıyorlar. Kansere sebep olan mutasyonları hedef alan ilaçların tespiti haftalar sürebiliyor. IBM’in Watson adlı süper bilgisayarı, yapay zeka sayesinde bunu dakikalar içinde tespit edebiliyor. Üstelik, bunu yaparken veritabanlarını tarayarak ilgili tıbbî makaleleri, belirli kanser türlerinde klinik deneyleri ve potansiyel tedavileri de buluyor.
“Büyük veri” kullanarak kaç hastaya yardımcı olunabileceği henüz belli değil. Ancak çoğu genel görülen kanser vakalarında eski tip kemoterapi ve rasyasyon tedavisi standart bakım olarak kalmaya devam edecek ve genom analizi çok fark yaratmayacak.
IBM Watson Sağlık Departmanı’nın (evet, böyle bir departman var) Başkan Yardımcısı Steve Harvey, Watson’ın 2015 yılının sonunda bu merkezlerde kullanılmaya başlanacağını söyledi. Onkologlar, hastanın tümörüne ait DNA izini sisteme yükleyecek. Buradan hangi genlerin mutasyona uğradığı ve habis tümörü neyin değiştirdiği bulunabilecek.