Oppo, bugün inceleyeceğimiz Reno7 modeli ile kompakt tasarıma ve diğer rakiplerinden sıyrılan kamera özelliklerine odaklanan bir anlayışla karşımıza çıkıyor.
Fiberglass deri kaplama ile yenilikçi tasarım
Oppo, Reno7 modelinde daha önce piyasaya sürülen Reno serilerde görmeye alışık olduğumuz kavisli kenar ve kapak tasarımından ziyade köşeli ve düz bir estetik anlayışı benimsemiş. Önde Corning Gorilla Glass 5 cam ile korunan bir ekran bulunuyor. Arka tarafta fiberglass deri kaplama tercih eden Oppo, daha önce deri kaplama cihazlar ile yıpranma sorunu yaşayan kullanıcılar için arka kaplamayı 200.000 kez giysiye sürtünme testine, 10.000 kez silgi sürtünme testine, 5.000 kez ise alkol direnç testine tabi tutmuş ve başarılı sonuçlar almış.
Cihaz, Gün Batımı Turuncusu ve Kozmik Siyah olmak üzere iki adet renk seçeneği ile satılıyor.
Birkaç senedir 6-inç ve üzeri ekran boylarında orta segment akıllı telefonları görmeye alıştık. 7.54 milimetrelik gövde kalınlığı, ince tasarımı ve 175 gram ağırlığı ile Oppo Reno7, tek elle kullanması oldukça kolay bir telefon. IPX4 sertifikasına sahip cihazın sıvı sıçramalarına karşı dayanıklı olduğunu da söylemeden geçmeleyelim.
Sağ çerçevede bir güç butonu yerleştirilen cihazın sol tarafında ise SIM kart ve microSD bölümü ile ses açma kapama tuşları bulunuyor. Tuşların yerleştirildiği alanlar tek elle ekranı açıp kapamayı ve ses kontrolünü sağlamayı mümkün kılacak bir anlayışla tasarlanmış. Telefonun alt çerçevesinde hoparlör, USB-C girişi, 3.5mm’lik AUX girişi ve mikrofon yer alıyor. İkinci mikrofon telefonun üst kısmına yerleştirilmiş.
90 Hz AMOLED ekran farklı renk modları sunuyor
Reno7 önde 6.43 inç’lik 1080 x 2040 çözünürlüğe sahip ve 409 ppi piksel yoğunluğuyla bir AMOLED ekran ile geliyor. Görsellerin, yazıların ve renklerin oldukça keskin olduğunu söylemek gerek. Ekranın yoğun güneş ışığına maruz kaldığı açık alan kullanımlarında ekran parlaklığı 800 nit’e kadar çıkabiliyor ve bu da kullanıcı deneyimini bir hayli iyileştiriyor.
Ön kamera ekranın sol üst kısmına yerleştirilmiş ancak multimedya içerik oynatılırken göze çok da fazla batmadığını söyleyebiliriz. 20:9’luk dikey ekran oranının da günlük kullanımda ve sosyal medya akışlarında içerik görüntüleme yönünden herhangi problem yaratmadığını belirtelim. Yatay kullanımda ise telefonun alt çerçevesinin üst çerçevesine oranla biraz daha kalın olması -simetriye önem veriyorsanız- sizi biraz rahatsız edebilir. Bunun yanında Oppo bizlere Canlı ve Doğal olmak üzere iki farklı renk modu sunmuş. Ayrıca mavi ışık filtresi görevi gören Göz Rahatlığı modu da unutulmamış. Farklı ışık koşullarında içerik tüketmeyi seven
kullanıcılar için bu tarz ayarları kullanıcı deneyimini bir üst perdeye taşıyor.
Snapdragon işlemci ile yoğun kullanım performansı nasıl?
Oppo Reno7, 2021 çıkışlı Qualcomm SM6225 Snapdragon 680 işlemci ve Adreno 610 GPU ile geliyor. 128 GB dahili depolama alanı ve 8 GB bellek kapasitesi ile akıcı bir deneyim sunuyor.
Ayrıca telefonun ColorOS 12.1 ile birleştirilmiş Android 12 işletim sistemiyle çalıştığını belirtelim. Telefon kutudan çıktığında içinde birtakım Google ve Oppo uygulamaları ile yüklü geliyor, bu uygulamalardan kullanmadıklarınızın bazılarını devre dışı bırakabilir bazılarını ise tamamen silebilirsiniz.
Telefonu biraz zorlamak adına birkaç sosyal medya, mesajlaşma ve müzik uygulamasını aynı anda çalıştırdığımızı ve yoğun kullanımda dahi telefonun problemsiz bir deneyim sunduğunu ekleyelim. Oyunsever kullanıcılar ise telefonun yaklaşık yarım saatlik bir PUBG Mobile seansında göz ardı edilebilir derecede ısınma sıkıntısı hariç herhangi bir problem yaratmadığını not edebilirler.
Performans ile ilgili iyileştirmeler söz konusu olduğunda, Oppo telefonun yoğun kullanım koşullarında biraz daha rahat çalışabilmesi için RAM genişletme seçeneği sunarak bizden alkış alıyor. Bu özelliği kullanabilmek için telefonunuzun hafızasında biraz boş alana ihtiyacınız olduğunu da eklemeden geçmeyelim.
Ayrıca Oppo Reno7 4G, LTE ve Wi-Fi 5 desteği, NFC, Bluetooth 5.1, AUX girişi gibi bağlantı seçenekleriyle günlük ihtiyaçların tamamına cevap veriyor. Bu modelde 5G bağlantı desteği bulunmamakta.
Mikroskop kamera fotoğraf meraklılarına göz kırpıyor
Telefonun arkasındaki kamera bloğunun köşeli tasarımının cihazın keskin estetiğine uyum sağladığını ve arka görünüşü bir hayli beğendiğimizi söyleyebiliriz.
Reno7 f/2.4 diyafram açıklığına ve Sony IMX709 sensörüne sahip 32 MP’lik ön kamerasıyla hiç de fena olmayan selfie’ler çekmenize izin veriyor. Güzellik filtreleri kapatıldığında ise doğru ışık senaryolarında ten rengi oldukça doğal görünüyor. Fotoğraflardaki alan derinliğini iyi bulsak da kameranın ekranın sol üst köşesine yerleştirildiğini ve başarılı selfie’ler çekebilmek için doğru açıyı öğrenmenin biraz vakit aldığını ekleyelim.
Arka tarafta ise bizleri 64MP’lik f/1.7 diyafram açıklığına sahip ana kamera, 2 MP’lik derinlik sensörü ve yine 2 MP’lik mikroskop lens karşılıyor.
Ana kamera gün ışığı altında dengeli renk geçişleri ve derinlik algısıyla oldukça iyi sonuçlar veriyor. 64 MP çekimler yapabilmek için uygulama içindeki ilgili butona basmanız gerektiğini de ekleyelim. 2X optik zum özelliği bulunan ana kamera 10X’e kadar dijital zum yapabiliyor. Video kayıtlarında ise hem arka hem ön kameraya entegre edilen gyro-EIS özelliğiyle titreşimlerin en aza indirilmesi hedeflenmiş.
Gece veya düşük ışıkta çekilen fotoğraflarda, sahneleri ve portreleri daha iyi aydınlatmak için dairesel flaş görevi gören Yörünge Işığı özelliği yalnızca daha iyi sonuçlar vermiyor; eğer isterseniz bildirim ışığı görevi de görüyor. Ana kamera ile 60 fps’e kadar FullHD veya 4K çözünürlükte video çekimi yapabilirsiniz. Reno7 detayları yakalamada kendi segmentindeki telefonlardan geri kalmıyor.
15X ve 30X zum seçenekleri sunan mikroskop lens ile deneysel çekimler yapmak oldukça eğlenceli. Bu mod aktive edildiğinde kameranın çevresinde halka şeklinde bir LED flaş yandığını göreceksiniz. Özelliği kullanmayı öğrenmek biraz vakit alsa da telefonu doğru açıda tutup sabit çekimler yaparsanız enteresan sonuçlara ulaşabiliyorsunuz. Kamera uygulamasında mikroskop modunu açtığınızda ekranda çıkan öğretici ipuçlarıyla öğrenme süreci bir hayli hızlandırılmış. 2 MP’lik derinlik sensörüyle başarılı portre fotoğraflar çekebileceğinizi de ekleyelim.
Hızlı şarj desteği var, ama..
Reno7, 33W hızlı şarj destekli Li-Po 4500 mAh pil ile geliyor. Pil kapasitesi 4300 mAh olan bir önceki Reno6 modelinde 65W hızlı şarj desteği vardı. Pil kapasitesinde iyileşmeye giden Oppo hızlı şarj özelliğinde niçin böyle bir karar aldı bilemiyoruz ancak telefonun diğer özelliklerine odaklanarak maaliyetleri düşük tutmak istemiş olabilirler. Aynı zamanda kutudan bir şarj adaptörünün de çıkmadığını söyleyelim. Sürdürülebilirlik açısından bu tarz hamlelerin önemli olduğunun farkındayız ancak hali hazırda hızlı şarjı destekleyen bir adaptörünüz yoksa bütçe değerlendirmenizi ona göre yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Elimizde bulunan ve 33W hızlı şarj desteği sunan adaptörle yaptığımız testlerde gördük ki telefonun %0’dan %90’a ulaşması yaklaşık 45 dakika sürüyor. Yoğun kullanımda 14 saat, günlük kullanımda 17-18 saat dayanan pil ise bizden alkış alıyor. Bilgisayarınızdan ve telefonunuzdan uzaklaşıp inzivaya çekilmek istediğiniz tatillerinizde cihazı iki gün boyunca şarj etmenize gerek kalmayacağını söyleyelim. İstediğiniz zaman aktive edebileceğiniz güç tasarrufu ve süper güç tasarrufu modlarıyla ise pil ömrünü bir hayli uzatmak mümkün.
Teknik özellikler
- Ekran: 6,43 inç AMOLED, 1080 x 2400 piksel çözünürlük, 90 Hz yenileme hızı
- İşlemci: Qualcomm SM6225 Snapdragon 680
- Bellek: 8 GB
- Dahili hafıza: 128 GB
- Kameralar: 64 MP ana + 2 MP mikroskop + 2 MP portre
- Batarya: 4500 mAh, 33W hızlı şarj
- İşletim sistemi: ColorOS 12.1 (Android 12)
Artıları:
- Etkileyici ve ince tasarım
- Akıcı ve yüksek çözünürlüklü ekran
- Başarılı kamera performansı
- Tatmin edici pil ömrü
Eksileri:
- İlk kurulumda yüklenen uygulamaların fazlalığı
- Kutudan adaptör çıkmaması
- Alt çerçevenin üst çerçeveden biraz daha kalın olması
Bu yazı Digital Report Dergisinin 15. sayısında yayınlanmıştır.