Bir akıllı telefonu iyi yapan nedir? Kamerasıyla her ışıkta net sonuçlar almak mı yoksa oyun oynarken sunduğu performans mı? Bazılarına göre bu sorunun cevabı tasarımda, birçok kişiye göre ise fiyatında saklı. Bir akıllı telefonu iyi veya kötü yapan etkenler, onu kullanacak kişinin beklentileri ve günlük rutinine bağlı. Günümüz kullanım şekillerine göre akıllı telefonlar bir oyuncunun elinde konsola veya bir fotoğrafçının elinde fotoğraf makinesine dönüşebiliyorlar.
Yarı yolda bırakmıyor
4300 mAh pil sizi yanıltmasın, Xiaomi 12 Lite multimedya ve web kullanımında 13 saate kadar, oyunda ise 7 saate kadar oldukça verimli bir pil ömrü sunuyor. Ekranı 120 Hz’de kullansanız bile tüm gün akıllı telefonunuzu şarja takmaya ihtiyaç duymuyorsunuz ve pil ikinci günün sonlarına kadar %20 seviyesinin altına düşmüyor. Şarja takmanız gerektiğinde ise pili tam doldurmak yalnızca 45 dakika sürüyor. Ancak kablosuz şarj özelliği bulunmuyor.
Hızlı ve akıcı
8 GB bellek ve 256 GB’a kadar depolama alanı ile tatmin edici bir performans sunan akıllı telefonun depolama alanını microSD kart ile genişletmek mümkün değil. Xiaomi, 11 Lite’da kullandığı Snapdragon 778G işlemcisini 12 Lite’ta da tercih etmiş. Bu cihazı “lite” yapan özelliği de tam olarak bu.
Ekran altı parmak izi okuyucu oldukça başarılı çalışırken, yüz tanıma özelliği ise tatmin edici iş çıkarıyor. Xiaomi 12 Lite uygulamaları açarken, menüler arasında gezinirken veya oyun oynarken hızlı ve akıcı bir deneyim sunuyor. PUBG, Asphalt 9 ve FIFA Mobile üzerinden yaptığımız denemelerde oyun oynarken herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Uzun süreli oyun seanslarında telefon bir noktada ısınmasına rağmen aşırı bir durum söz konusu değil. Ayrıca Game Turbo özelliği performansı artırarak oyun deneyimini destekliyor.
120 Hz’te AMOLED
Xiaomi 12 Lite’ın 6,55 inç FHD+ ekranı, geliştirilmiş 120Hz yenileme hızı ve keskin AMOLED renkleri ile görsel bir şölen sunuyor. 60 Hz’e kıyasla daha fazla şarj tüketimine yol açmasına rağmen, 120 Hz ekrana bir kere alıştıktan sonra 60 Hz’e dönmekte zorlanacaksınız.Xiaomi 12 Lite, Dolby Vision ve HDR10+ desteği ile geliyor. Çift stereo hoparlör ve Dolby Atmos uzamsal ses teknolojisi ile ortaya koyulan ses deneyimi, bu akıllı telefonda en sevdiğimiz özelliklerden birisi oldu.
Üçlü kamera kombinasyonu
Birçokları için kameralar bir akıllı telefonun en önemli parçası. Xiaomi 12 Lite da kamerasıyla iyi bir iş çıkarıyor.108 MP f/1.88 ana, 8 MP f/2.2 ultra geniş ve 2 MP f/2.4 makro üçlü kamera kombinasyonu etkileyici sonuçlar veriyor. 32 MP ön kamerası ise kimi çekimserlere selfie’leri sevdirebilir.
Cihazın hem ön hem de arka kamerasında portre özelliği bulunuyor.Fotoğraf çekerken 10X ve video çekerken 6X yakınlaştırma seçeneği bulunuyor.12 Lite Gece Modu bizden geçer not aldı ancak gündüz performansının yanında sönük kalıyor.Arka kamera 1080P videoları 60 FPS kaydederken, 4K’da ise30 FPS ile sınırlı kalıyor.
MIUI 13
MIUI 13’ün güzel özelliklerine alışmak içinzamana ihtiyacınız olacak. Ancak alıştıktan sonra iOS’ten Android’e geçişi kolaylaştıracak birçok özellik barındırdığını da eklemek gerekiyor. MIUI 13, akıllı telefon deneyiminizi kişiselleştirmeniz için birçok ayar ve seçenek sunuyor. Xiaomi 12 Lite 2026’ya kadar güncelleme almaya devam edecek.
Pre-miyorum Altan…
Xiaomi 12 Lite fiyatı ne kadar ileri seviye modellere yaklaşsa da aslında orta seviye bir akıllı telefon. Bu açıdan ele alındığında, muadillerine göre tasarımı ile öne çıkan bir akıllı telefondan bahsediyoruz.
Telefonun kasasında metal alaşım kullanılmasa da kaliteli bir his veren plastik kaplama ve köşeli kenarlar tercih edilmiş.6,55 inç ekranı Corning Gorilla Glass 5 ile korunan 12 Lite’da su geçirmezlikaradığımız ama bulamadığımız özellikler listesinde.Xiaomi 12 Lite, 5G, WiFi 6, NFC ve Bluetooth 5.2 gibi yeni nesil teknolojilerle donanırken, jak girişine veda ediyor.
Xiaomi 12 Lite’ın 8 GB bellek ve 256 GB depolama alanına sahip modeli, Türkiye’de 16.499 TL fiyat etiketiyle satışta.
Bu yazı Digital Report Dergisinin 15. sayısında yayınlanmıştır.