Türkiye’nin finansal teknoloji yazılım şirketi İnfina Yazılım, 1995’te kurulduktan sonra 30. yılını kutladı. 19 Kasım 2025 tarihinde Swissôtel The Bosphorus’ta düzenlenen etkinliğe, şirketin kurucu ortakları Y. Nejat Özek ve Nükhet Demiren ev sahipliği yaptı. Etkinlikte sektördeki dijitalleşme trendleri ve 2026 yılına yönelik öngörüler paylaşıldı.
İnfina, 30 yıllık geçmişi boyunca sermaye piyasalarına yönelik uçtan uca çözümler geliştirdi. Şirket, 130 kuruma hizmet sunarken 78 milyar doları aşan fon büyüklüğünü destekliyor. 185 kişilik ekip ile 2.000’den fazla kullanıcıya karar alma, analiz ve raporlama süreçlerinde teknoloji desteği veriyor.
İnfina Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Y. Nejat Özek, 30 yıl önce 9 kişiyle başlayan yolculuğun bugün 185 kişilik bir ekip ve 130 müşteriyle devam ettiğini belirtti. Türkiye’nin sermaye piyasalarında yönetilen varlıkların GSYİH’ya oranı gibi kriterler üzerinden büyüme potansiyeline dikkat çekti. Şirketin teknoloji altyapısının entegrasyon, regülasyon uyumu ve gerçek zamanlı raporlama gibi alanlarda kurumlara destek sunduğunu ifade etti.
Özek, Ar-Ge yatırımlarının önemine vurgu yaptı. Şirketin 6 kişilik akademik kadrolu Ar-Ge ekibi ve yaklaşık 100 kişilik ürün geliştirme ekibi ile yapay zeka, blok zincir ve tokenizasyon alanlarında çalışmalar sürdürdüğünü dile getirdi. Bu alanlarda 2026 yılına kadar yeni çözümler sunmayı hedeflediklerini söyledi.
İnfina Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nükhet Demiren, şirketin 30 yıllık sürecini emek, iş birliği ve öğrenme temaları üzerinden değerlendirdi. İnsan kaynağının başarıda belirleyici rol oynadığını vurguladı. 185 kişilik kadrolarının büyük kısmının hem teknoloji hem de finansal süreçlere hâkim olduğunu kaydetti.
Demiren, sektöre adım atmak isteyen gençlere destek vermek amacıyla İnfina Akademi’ni başlattıklarını açıkladı. Akademi aracılığıyla yılda ortalama 50 öğrenciye 6 haftalık eğitim ve uygulama programları sunduklarını belirtti. Şimdiye kadar 200’den fazla öğrenciye staj ve eğitim imkanı sağladıklarını ifade etti.
Şirketin sosyal etki projelerinden örnekler paylaşan Demiren, Esas Sosyal, TEMA ve ÇYDD ile yürütülen iş birliklerine değindi. Bu yıl destekledikleri Şapinuva arkeolojik kazı projelerinin de dikkat çekici katkılar sunduğunu aktardı. Ayrıca bilgi güvenliği, kişisel veri ve hizmet yönetimi alanlarında uluslararası sertifikalara sahip olduklarını belirtti.
Demiren, şirketin kurum içi girişimi Öneriver ile ISO 42001 Yapay Zeka Yönetim Sistemi Sertifikası alan ilk kurumlardan biri olduğunu açıkladı. Bu sertifikanın, şirketin kalite ve güvenilirlik anlayışının bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Ekonomist Çağlar Kuzlukluoğlu, son 30 yıldaki teknolojik gelişmeleri ve ekonominin gündelik hayata etkisini paylaştı. Panel oturumunda ise İnfina Strateji ve Büyümeden Sorumlu Yöneticisi Emre Gözey moderatörlüğünde, yapay zeka ve tokenizasyon alanındaki yeni yatırımlar değerlendirildi.
