Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Ankara Barosu, Instagram erişim engeline yönelik önemli adımlar attı. Son dönemde gündemde olan Instagram erişim engeli ile ilgili yapılan açıklamalar ve hukuki girişimler dikkatleri üzerine çekti. Erişimin tekrar açılması için karşı dava açıldı!
Hatırlayacak olursanız, geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun Instagram yetkilileriyle görüşme yapacağını sizlere aktarmıştık. Akabinde yapılan görüşmelerden herhangi bir sonuç alınamamıştı ve bunun sonucunda Instagram yaklaşık 6 gündür erişime kapalı.
TBB ve Ankara Barosu’ndan Instagram erişim engeline karşı dava
Yukarıda da belirttiğimiz gibi hükümet yetkililerinin Instagram ile yaptığı görüşmelerden henüz bir sonuç alınamadı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Instagram’ın BTK’nın belirlediği zararlı içerikleri kaldırması halinde erişimin yeniden sağlanabileceğini belirtti.
Türkiye Barolar Birliği, bu kararın ifade özgürlüğünü kısıtladığını düşünerek idari yargıya başvurdu. Birlik, kararın iptal edilmesini ve yürütmenin durdurulmasını talep ediyor.
Öte yandan Ankara Barosu da BTK’nın verdiği karara karşı dava açtı. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği’nin yaptığı açıklamaya göre, Instagram erişim engeli Türkiye ekonomisine günlük 1,9 milyar TL zarara mal oluyor.
Hukuk profesörlerinden de tepki var
TBB ve Ankara Barosu’nun haricinde Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Yaman Akdeniz de BTK’nın akıl sır erdirilemez kararına karşı dava açtıklarını duyurdu. Duyurunun tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Kerem Altıparmak ile birlikte BTK'nın Instagram kararının iptali için Ankara 13. İdare Mahkemesinde, Anayasaya aykırılık iddiasıyla iptal davası açtık. Dosyanın itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesine gönderilmesini talep ettik. Her zaman olduğu gibi takipteyiz. @KeremALTIPARMAK
— Yaman Akdeniz (@cyberrights) August 6, 2024
Açıklama şu şekilde devam etti:
“Dava dilekçesinde, Instagram’a erişim engelinin ifade özgürlüğünü ciddi şekilde ihlal ettiği ve kullanıcılar üzerinde telafisi imkansız zararlar doğuracağı belirtilmiştir. İvedilikle, davalı idarenin görüşü alınmadan yürütmenin durdurulması kararı verilmesi talep edilmiştir.
Daha da önemlisi, kararın dayanağı olan 5651 sayılı Kanun’un 8. maddesinin 4. fıkrasının Anayasa’ya aykırılığı gerekçesiyle itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması talep edilmiştir.
Kullanıcı sıfatıyla yaptığımız başvuruda, sadece ifade özgürlüğümüzün değil, aynı zamanda BTK kararının kamuoyu ile paylaşılmamasıyla birlikte Anayasa’nın 40. maddesinde güvence altına alınan yetkili makama başvuru hakkının da ihlal edildiğini iddia ettik.
AYM tarafından platformlarla ilgili tüm kararlarında, idari ve yargısal makamlarca internet sitelerine erişimin engellenmesi şeklindeki kısıtlamanın zorlayıcı bir nedene dayandığının ilgili ve yeterli bir gerekçe ile gösterilmediği sonucuna varıldığı da belirtilmiştir.
AYM’nin de belirttiği üzere, “İnternet konusunda yapılacak düzenleme ve uygulamalarda devletin ve idari makamların çok hassas davranmaları gerektiği açıktır.”
Bu bağlamda, BTK’nın talepleri Instagram tarafından yerine getirilirken ve katalog suçlar bakımından hukuka aykırı davranılmazken, Instagram’a uygulanan topyekûn erişim engelleme uygulaması keyfi, ölçüsüz ve hukuka aykırıdır”.
İlerleyen günlerde bu davaların nasıl sonuçlanacağını hep birlikte göreceğiz. Süreci yakından takip ediyor olacağız.
Öne çıkan görsel kaynağı: Pixabay / Pexels