Çabucak çekilip, rahatlıkla paylaşılabildiği sürece, videolar artık yeni resimler hâline geliyor. En popüler uygulamalarla (Instagram ve Vine) bunu yapmak da çok kolay. Ancak çoğu ücretsiz olan ve bunları katlayacak bir sürü uygulama daha var. Daha yaratıcı seçenekler ve uygulama içi eğlence araçları gibi seçenekler sunsalar da, kullanım kolaylığı alanında biraz tökezliyorlar. Herkesin yaptığını yapmaktan sıkıldıysanız, bu alternatif uygulamalar tam size göre olabilir.
Montaj—iOS (ücretsiz)
Montaj, “ne kadar fazla çekersek o kadar iyi” mantığına karşı çıkıyor ve tam tersini uygulamaya koyuyor. “Az çek, çok daha az” diyor ve beş dakikaya kadar çıkan klipleri birleştirip bir video oluşturuyor.
İsminden de belli olduğu üzere, Montaj, klasik montaj işlemini kolaylaştırıyor. Kliplerinizi bir şerit üzerinde sıralıyor, müzik ve efektler ekliyor ve ardından telefonu sallıyorsunuz ve uygulama, sizin için kliplerinizi güçlü bir düzenlemeyle sıralıyor. Hoşunuza gitmedi mi? Farklı bir sıralama için yine sallayın. Yapacaklarınız bundan ibaret. Kısa klipler çekin, sallayın, karıştırın, çalkalayın, tekrar edin. Instagram ve Vine’ın tersine, Montaj uygulaması galerinizden de mevcut klipleri çekmenize izin veriyor. İlla uygulama içerisinden çekme zorunluluğunuz bulunmuyor. İşiniz bittiğinde, videonuzu en sevdiğiniz sosyal ağlarda veya Montaj topluluğunda paylaşabiliyorsunuz.
Keek—iOS, Android, Windows Phone (ücretsiz)
Keek, “hızlıca bakma” anlamına gelen İskoçların kullandığı bir kelime. Video paylaşmak için kusursuz bir ağ. Keek, kısa ve kişisel videolara odaklanarak Facebook, Twitter ve YouTube gibi popüler paylaşım platformlarından ayrılıyor. Bir “keek” en fazla 36 saniye uzunluğunda olabiliyor ve ister akıllı telefonunuz, isterseniz de webcam ile bilgisayardan yükleyebiliyorsunuz. Bir keek’e yazılı olarak veya keekback adı verilen videolu yorum ile cevap verebiliyor ve videolarınızı Facebook, Twitter, Tumblr, e-posta ve SMS ile paylaşabiliyorsunuz. Embed seçeneği ile kullanıcılar videolarını bloglarına veya web sitelerine de koyabiliyorlar.
1TapVideo—iOS (1$)
Panik halinde, o an nereye basacağını bilememe hastalığından mustaripseniz, 1TapVideo uygulaması tam size göre. Uygulamanın dost canlısı açık sarı ikonuna tıklamanız yetiyor. Uygulama 3’ten geriye doğru saymaya başlıyor ve bu sırada siz de görüntüyü ayarlıyorsunuz, ardından çekim başlıyor.
Bittiği zaman, kaydın durması için lens ikonuna tıklamanız yetiyor. Videonuzu galeride bulabilirsiniz. 1TapVideo, özelleştirme konusunda çok fazla seçenek sunmuyor, mesela zoom veya odaklanma özellikleri yok ancak uygulamanın amacı da mutlak sadelik olduğu için bunlara gerek olduğunu düşünmüyoruz. Çekim sırasında, flaş ikonuna basarak, iPhone’un ışığını açıp kapatabiliyorsunuz. Telefonun ayarlar kısmından da çekim kalitesini seçebiliyorsunuz. Uygulama 144p, 360p, 480p, 720p ve 1080p çekim yapabiliyor. Ek olarak, dilerseniz çekim biter bitmez uygulamanın kapanmasını bile ayarlayabiliyorsunuz. 1TapVideo’nun dâhili bir paylaşım özelliği de bulunmuyor, uygulama daha çok e-posta, SMS ve YouTube’a dayalı çalışıyor.
Game Your Video—iOS (ücretsiz)
Global Delight’ın kayıt ve kurgu uygulaması Game Your Video, kullanıcıların yaratıcılık ve garipliğini destekleyen, olağan videoları güzel video ve ses efektleriyle canlandırmaya olanak sağlayan bir uygulama. Bu ödüllü uygulama herkese göre olmayabilir, ancak eğlence konusunda ciddiyseniz, kaybedecek hiçbir şeyiniz yok.
Mevcut bir video seçin veya yeni bir video çekin. Hızlı, Kaygan, Dengesiz, Eko, Nabız, Beat, Ayna ve Dönüş gibi özel efektlerden seçim yapın. Sesinizi bir sincap efekti veya korkunç bir yaratık gibi göstererek videonuzu daha da garipleştirmek için Game Your Video’nun ses efektlerini kullanın. Dilerseniz videoya iTunes kütüphanenizden dilediğiniz bir şarkıyı ekleyin. Ücretsiz olarak yapabilecekleriniz yeterli gelmedi mi? Her biri 99 sent olan bilim kurgu, hip gop veya zombi video efektleri ve video üzerine yazı eklemenizi sağlayan uygulama içi seçenekler de mevcut. En son ise sanat eserinizi dilerseniz telefona kaydedin, dilerseniz de direkt Facebook ve YouTube’da paylaşın.
Çekim yapıp paylaşmak için kusursuz bir uygulama olan Viddy, ihtiyacınız olan her şeyi çabucak halleden bir işçiden ziyade, yeteneğinizi isteyen bir uygulama. 30 saniyeye kadar çekeceğiniz videolarda, çekimi durdurup, farklı bir yerden devam etme olanağına sahipsiniz. Videonuza özel ses ve video efektleri ekleyin, kontrastı ayarlayın ve mesajınızı ekleyerek Facebook, Tumblr, Twitter ve YouTube’da paylaşın. Ayrıca videoları Viddy’nin topluluğuna da gönderebilirsiniz. Viddy, tamamen paylaşım odaklı bir uygulama, bu büyük topluluktan faydalanmayı unutmayın.
iSupr8—iOS, Windows (2$)
İlgi çekici bir Retro deneyimi mi arıyorsunuz? iSupr8, tasarımının her noktasında size bunu hissettirebilmeyi başaran bir uygulama. Adı bile Kodak’ın 1960’lardaki filmlerinden geliyor. Uygulama her bir pikseli, poza göre sıralıyor ve ardından özel efektler uyguluyor. 12, 18 ve 24 FPS çekim yapma imkanı sunan uygulama, izleyeni Mad Men dönemine götürmeyi amaçlıyor. Dilerseniz uygulama içerisinden çekim yapabiliyor, dilerseniz de çektiğiniz bir videoyu uygulamada kullanabiliyorsunuz.
Geliştiricileri için uygulama bir yenilikten ibaret değil, aslında yeni nesiller için tarihi canlı tutma çabası olarak değerlendiriliyor. Uygulama gelenekselden moderne birçok farklı kasa seçeneğiyle birlikte, uygulama içerisinde bulunan satın almalarla sanal deponuza klasik filmler eklemenize olanak sağlıyor. Bilindik ağların dışında videonuzu iSupr8 topluluğuyla da paylaşabiliyorsunuz.
YouTube Capture—iOS (ücretsiz)
Bir İnternet ünlüsü olarak yeni kariyerinize başlamaya hazırsanız, yayınladığınız an dünyaya yayılacak videolar çekiyor ve YouTube kanalınızda paylaşıyorsanız, Google’ın YouTube Capture uygulaması, iPhone ve iPad sahipleri için bu kapıyı aralayacak nitelikte çok yönlü sinematik özellikler sunuyor.
İyi tasarlanmış uygulama, çok fazla heyecan yaratmadan direkt büyük kırmızı kayıt düğmesini karşınıza çıkarıyor ve size renk düzeltme, dengeleme ve süslemeye ek olarak genel birkaç müzik seçeneği de veriyor. Zaten videonuzu herkesle paylaşmak için sabırsızlandığınız için, Capture videoyu Facebook, Google +, Twitter ve YouTube’a aynı anda yüklemeye imkan sağlıyor. Ayrıca Capture ile, cihazınızda bulunan diğer videoları da yükleyebiliyor ve son güncelleme ile, birden fazla kanalı olan YouTube hesaplarını yönetebiliyorsunuz.
Echograph—iOS (ücretsiz)
Biraz farklı bir şey yapacağız şimdi. Echograph ile bir video çekiyor, sabit bir sahneyi seçiyor ve sonrasında bir sinemagraf oluşturmak için videonun belli kısımlarını boyuyorsunuz. Sonrasında oluşan görseli de GIF resmi veya MPEG-4 video olarak kaydedebiliyorsunuz. Ortaya çıkan fotoğraf/video hibridi, güzel bir görsel oluşturuyor ve yapması da çok kolay. Tek ihtiyacınız olan, bir tarafı hareketli doğru videoyu çekmek. Dalgalanan bir bayrak, sallanan bir çiçek, sahile vuran dalgalar…
Alıştıktan sonra uygulamayı kullanmak çok eğlenceli ama birkaç eksikliği de yok değil. Örneğin, çektiğiniz video cihazınıza kaydedilmiyor, Echograph’ın sunucularında depolanıyor. Bu yüzden Facebook, Tumblr ve Twitter gibi sosyal ağlarda videoyu paylaşmak, bir link paylaşmaktan ibaret oluyor. Bazı kullanıcılar bunu dezavantaj olarak görse de, kusursuz kalitede videolar çeken Echograph’ı kullanmaktan sizi alıkoymamalı.
Vintagio—iOS (3$)
Birinin bunu yapması gerekiyordu. Bu ne mi? Bu dediğimiz, günümüz videolarına, eski dönemdeymiş izlenimi vermek, Chaplin filmlerini hatırlatmak. Bunu da Vintagio ile MacPhun firması gerçekleştirdi.
Uygulama size 7 farklı, eski moda görüntü sunuyor. 20’li yıllardan, 70’lere kadar farklı farklı efektleri var. Videonuzu çekin ve döneme uygun bir isim verin, bunu da fotoğraflarla güçlendirin. Ses için uygulama içerisinde bulunan soundtrack’leri veya kendi müziklerinizi kullanarak videonun etkinliğini artırın. Uygulama içi özelliklerle videoyu çevirebilir, kopyalayabilir, kesebilir ve sevdiğiniz kliplere ayırabilirsiniz. Hatta görüntüyü ağır çekim yapabilir veya hızlandırabilirsiniz. Her şey tamam olduğunda ise Facebook, YouTube veya e-posta ile paylaşabilirsiniz.