İçindekiler
iPhone içerisinde birçok cihazda olduğu gibi kapsamlı gizlilik ayarları yer alıyor, peki tüm ayarlar nasıl yapılır? Bir iPhone kullanıcısıysanız gizlilik ve güvenlik ile ilgili çok sayıda kontrole sahipsiniz demektir. Peki bir iPhone telefondaki tüm gizlilik ayarları nasıl yapılır? iPhone kullanıcı gizliliği ve güvenliği en iyi şekilde nasıl sağlanır?
Sizler için hazırladığımız bu rehberle iPhone’daki tüm gizlilik ayarları kolayca düzenlenebilir ve böylece telefonunuzu da tamamen kendi kontrolünüz altına alabilirsiniz.
iPhone gizliliği nasıl çalışır?
Apple’ın iPhone’da izlediği sert gizlilik politikası, kullanıcı açısından oldukça güven vericidir. Nitekim bir iPhone kullanıcısı kendisini alakadar eder hey şeyi kontrol altına alabilir. Bir uygulama hiçbir şekilde kullanıcının izni olmadan onun konumuna, mikrofonuna veya herhangi bir kişisel verisine erişemez.
Uygulamalar her zaman izin ister. Bir kamera uygulaması indirdiğiniz de dahi, bu uygulamanın cihaz kamerasına ulaşabilmek için sizden izin alması gerekir. Şayet izin vermeyi reddederseniz hiçbir şekilde cihaz kamerası ile görüntü alamaz.
Aynı şey kişisel bilgilerle alakalı olan hemen her şeyde geçerlidir. iPhone’unun kendi uygulamaları bile, her konuda sizin izninize bağlıdır. Dolayısıyla kısaca ifade etmek gerekirse, Apple iPhone kullanıcılarına, gizlilik ve güvenlikleri ile ilgili her konuda tam bir kontrol yetkisi vermiştir. Fakat bu kontrolleri sağlamak, sıkı tutmak ve düzenlemek kullanıcının kendi insiyatifindedir. Şayet gizlilik ve güvenlikle ilgili endişeleriniz varsa veya bu konuda tüm kontrolü elinize almak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
iPhone’da uygulama izinlerini görme ve değiştirme
Kullandığınız uygulamaların hangi izinlere sahip olduğunu, cihazınızla ilgili hangi özellik ve servislere erişebildiğini kolay bir şekilde kontrol edip değiştirebilirsiniz. Bunun için cihazınızın Ayarlar uygulamasına girmeniz ve Gizlilik seçeneğine dokunmanız yeterlidir. Karşınıza gelecek ekranda Konum Servisleri, Kişiler, Fotoğraflar ve daha pek çok seçenek yer alacaktır. Bunlardan herhangi birine tıklayarak, hangi uygulamanın ona erişim izni olduğunu görebilirsiniz.
Uygulama izinlerini değiştirirken, bazı uygulama fonksiyonlarının da çalışmayabileceğini göz önünde bulundurun. Örnek vermek gerekirse Shazam isimli müzik bulma uygulaması, çalışabilmek için cihazınızın mikrofonuna erişmek zorundadır. Dolayısıyla Shazam için mikrofon iznini devre dışı bırakmak bu uygulamanın düzgün bir biçimde çalışmamasına yol açacaktır.
Konum servisine erişebilen uygulamaları değiştirme
Hangi uygulamaların cihazınızdaki konum servislerine erişip erişemeyeceğini oldukça kolay bir şekilde değiştirebilirsiniz. Bunun için yukarıda olduğu gibi Ayarlar uygulamasına girip Gizlilik bölümüne erişin. Ardından en başta yer alan Konum Servislerine dokunup, hangi uygulamaların ne sıklıkla konum servislerine erişebileceğini tercih edin.
Burada iPhone size üç seçenek sunacaktır. Bunlar sırasıyla şu şekildedir:
Asla: Uygulama hiçbir şekilde konumunuza erişemez.
Uygulamayı Kullanırken: Uygulama konumunuza yalnızca açıkken erişebilir.
Her zaman: Uygulama arka planda çalışırken de konumunuza erişebilir.
Ayrıca uygulamaların yan tarafında yer alan ok işareti, size söz konusu uygulamanın konum servisini ne zaman ve hangi sıklıkla kullandığı hakkında da ipucu verebilir. Şayet uygulamanın yanında içi boş bir mor ok işareti varsa, bu uygulamanın belirli şartlarda konumuna erişebildiği anlamına gelir. İçi dolu mor ok, uygulamanın konumunuzu son zamanlarda kullandığını, içi dolu gri ok ise, uygulamanın konumunuzu son 24 saat içerisinde kullandığını gösterir.
Kimlerin konumunuza erişebileceğini değiştirme
iMessage ile konumunuzu diğer Apple kullanıcılarıyla oldukça kolay ve hızlı bir şekilde paylaşabilirsiniz. Bunun için iMessage uygulamasına girin. iMessage kullanan bir kişiyi seçin. Ekranın üst kısmında yer alan kişi adına dokunun. Ardından Bilgi’yi seçerek, Konumumu Paylaş seçeneğini aktif hale getirin.
Bu işlemi gerçekleştirdikten bir süre sonra kimlerle konumunuzu paylaştığınızı hatırlamayabilir veya bunları toplu olarak kontrol etmek isteyebilirsiniz. Bunun için Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri bölümüne girin. Konumunuzun hali hazırda kimlerle paylaşıldığını görüntüleye bilmek için Konumumu Paylaş yazısına dokunun. Bu bölümde yer alan seçenekler yardımıyla konum paylaşmayı tamamen kapatabilirsiniz. Aynı şekilde bir kişiye dokunduktan sonra, Konumumu Paylaşmayı Durdur’a basarak, konumunuzun o kişiyle paylaşılmasını engelleyebilirsiniz.
Hangi iPhone sistemlerinin konum servislerine erişebileceğini değiştirme
Ayarlar, ardından Gizlilik menüsüne girerek, en altta yer alan Sistem Hizmetleri’ne dokunun. Açılan sayfadan hangi sistem servislerinin cihaz konumunu kullandığını görebilirsiniz. Aynı şekilde bu servislerin konumunuzu kullanmasını engelleyebilir veya izin verebilirsiniz.
Bu alandaki sistem hizmetlerinin elde ettiği konum bilgileri, genelde kullanıcıya çeşitli konularda yararlı bilgiler ve önerilerde bulunmak için kullanılır. Bu şekilde elde edilen tüm bilgiler şifrelenir ve herhangi bir tarafla paylaşılmaz.
Hangi uygulamaların bildirim gönderebileceğini değiştirme
iPhone’da hangi uygulamaların size bildirim gönderebileceğini seçebilir, bildirim almak istemediniz uygulamaların bildirim iznini kapatabilirsiniz. Bunun için Ayarlar uygulamasına girin. Ardından Bildirimler seçeneğine dokunun. Ve bu ekranda yer alan bildirim ayarlarını kendinize göre özelleştirin.
Bildirimlerin kilit ekranında görülebilmesini engelleme
Şayet kilit gelen bildirimlerin, ekran kilitli iken görülebilmesini engellemek istiyorsanız, bunu Ayarlar uygulamasında yer alan Bildirimler bölümünden ayarlayabilirsiniz. Bunun için bildirimlerine izin verdiğiniz bir uygulamayı seçin ve Önizlemeleri Göster seçeneğini bulun. Burada yer alan Kilit Açıldığında seçeneğini aktif hale getirirseniz, o uygulama tarafından gönderilen bildirimler artık yalnızca ekran kilidi açıldığında gösterilecektir.
Aynı şekilde ekran kilitli olduğu sırada Siri erişimini de engelleyebilirsiniz. Bunun için Ayarlar uygulamasında yer alan Siri seçeneğine dokunun. Ve Kilitliyken Siri’ye İzin Ver seçeneğini devre dışı bırakın.
Üçüncü taraf klavye erişimini yönteme
Üçüncü taraf klavye uygulamalar, Tam Erişim izni verilmedikçe gizlilik ve güvenlik ile ilgili herhangi bir risk oluşturmazlar. Tam Erişim izni alan klavye uygulamaları ise telefonunuza yazdığınız her yazıyı saklayabilir ve geliştiriciye gönderebilir. Buna kişisel bilgiler, şifreler ve kredi kartı bilgileri de dahildir.
Telefonunuzda yüklü bulunan klavyeleri ve bunlara verdiğiniz izinleri görüntüleyebilmek için Ayarlar uygulamasına girin. Ardından Genel seçeneğine ve sonra da Klavyeler bölümüne erişin. Burada telefonunuzda yüklü bulunan klavyelerin bir listesi yer alacaktır. Herhangi birine dokunarak onu etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.
Safari gizlilik ayarlarını değiştirme
iPhone gizlilik ayarları ile ilgili atılması gereken adımlardan bir tanesi de, varsayılan web tarayıcı uygulaması Safari ile ilgilidir. Her uygulama ve servisin gizlilik ayarlarını yapmak mümkün olduğu gibi Safari’nin gizlilik ayarlarını yapmak da mümkündür. Bunun için Ayarlar uygulamasında yer alan Safari bölümüne girin. Bu bölümde çoğu kullanıcı için uygun olan Safari gizlilik ve güvenlik ayalarını görebilirsiniz.
Dilerseniz tüm çerezleri devre dışı bırakabilir, mikrofon ve kamera erişimini etkisiz hale getirebilirsiniz. Safari uygulamasında gerçekleştirdiğiniz tüm ayarlar yalnızca Safari için geçerli olacaktır. Şayet farklı bir web tarayıcı kullanıyorsanız, bu ayarlar o uygulama için geçerli olmaz.
Şayet Safari dışında, daha gizlilik odaklı yeni bir tarayıcı kullanmak istiyorsanız, DuckDuckGo, Ghostery Private Browser ve Tor Browser isimli alternatifleri değerlendirebilirsiniz.
Telefon numaralarını, gelen mesajları ve FaceTime aramalarını engelleme
iPhone üzerinden herhangi bir telefon numarsını, gelen mesajları veya FaceTime üzerinden yapılan aramaları engelleyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.
Herhangi bir numarayı engellemek için Telefon uygulamasına girin ve Son Aramalar üzerinden engellemek istediğiniz numarayı bulun. Ve yanındaki bilgi butonuna tıklayın. Açılan ekranda yer alan Bu Kişiyi Engelle seçeneğini seçin. Aynı işlemi FaceTime uygulamasında gerçekleştirebilirsiniz. Kişiler uygulamasına girerek, sizde kayıtlı bir kişiyi de bu şekilde engelleyebilirsiniz.
iPhone’da herhangi bir kişinin engelin daha sonra kaldırmak isterseniz, Ayarlar > Telefon > Arama Engelleme bölümünden daha önce engellediğiniz numaraları görebilir ve engeli kaldırma işlemi yapabilirsiniz. Aynı şekilde FaceTime uygulamasına girerek, FaceTime’da engellediğiniz kişilerin engelini kaldırabilirsiniz.
Apple reklam takibi kapatma
Apple artık bağımsız bir reklam platformu kullanıyor. Ve reklam takip özelliği sayesinde kullanıcıların bazı bilgilerini çeşitli reklam ve önerilerde bulunmak adına takip ediyor. Varsayılan olarak açık gelen bu özellik, sonradan kapatılabiliyor. Bunun için Ayarlar > Gizlilik menüsüne girdikten sonra açılan listenin altında yer alan Reklamcılık seçeneğine dokunmak gerekiyor. Bu bölümden reklam izleme özelliğini kapatabilir, önceki reklam tanımlamalarını sıfırlayabilir ve iPhone tüm gizlilik ayarları ile önemli bir adımı daha atmış olursunuz.
Apple ile paylaşılan bilgileri ayarlama
iPhone kullanımı sırasında elde edilen bazı veriler Apple ile paylaşılır. Bunlar arasında yazılım geliştirme, hata tespit etme ve tanımlama, aygıt kullanımı gibi bazı bilgiler vardır. Bu sayede Apple, kullanıcılardan elde ettiği bu bilgiler, yeni güncellemeler oluşturmak için kullanır.
iPhone kullanıcıları tüm gizlilik ayalarında olduğu gibi bu bilgileri de kontrol edebilirler. Bunun için Ayarlar uygulaması üzerinden Gizlilik bölümüne girmek ve Analytics seçeneğine dokunmak yeterlidir. Bu bölümden söz konusu verilerin Apple ile paylaşılması engellenebilir.
iPhone için tüm gizlilik ayarları yukarıda anlattığımız gibi düzenlenebiliyor. Artık telefonunuzun kontrolünü tamamen elinize alabilir ve tam bir gizlilik sağlayabilirsiniz.