Temple Run, Instagram, Flipboard, Vine, Angry Birds ve daha bir sürü uygulama. Sanki tüm popüler uygulamalar Android’e gelmeden önce iOS’e çıkmış gibi. Ancak işin aslı tam olarak öyle değil. Android uygulaması olarak hayatına başlayıp, ardından iOS’e geçen de birçok uygulama var. iPhone kullanıcıları çoğu zaman en yeni oyunları ilk deneyen kesim olurken, Android kullanıcıları, uygulamalarıyla telefonlarını tamamen otomatikleştirip, bir kelimeden sonra ne yazılacağını tahmin eden uygulamalar kullanıyorlar.
iPhone sahiplerini kıskandıracak Android uygulamaları
Tasker (3$)
Tasker, akıllı telefonunuzun gerçekten akıllı olduğunu hissettiren bir uygulama. Bu uygulama ile yarattığınız profiller sayesinde, belirli şartlar sağlandığı zaman telefonun otomatik olarak görevleri yerine getirmesi mümkün kılınıyor. Örneğin, kulaklığı taktığınız an telefonun otomatik olarak müzik çalar uygulamasını başlatmasını sağlayabilirsiniz. Veya ofise ulaştığınız zaman, telefonunuz kendiliğinden sessiz moda geçebilir. Yaratılabilecek sonsuz sayıda profil var ve Tasker için özel olarak hazırlanmış bu site ile de en çok kullanılan profillerin nasıl yaratıldığını kolaylıkla görebilirsiniz.
Uygulamayı tam olarak öğrenmek biraz zaman alsa da, uygulama içerisindeki veya internette bulunabilen eğitimler ile neler yapılabileceği rahatlıkla anlaşılıyor. İlk Tasker profillerini oluştururken çok sayıda deneme ve hatayla karşılaşılsa da, en sonunda her şeyin otomatik bir şekilde hallolduğunu görmek, harcanan tüm emeğin karşılığını almış hissini veriyor.
Telefonu tamamen otomatikleştirme fikri biraz tembelce gibi gözükse de, siz uyurken gelen mesaja telefonun otomatik olarak cevap vermesi de çok güzel bir his yaratıyor.
Astro File Manager (Ücretsiz)
iPhone ya da iPad’de bir dosya yarattıysanız, onu cihazdan çıkarmanın ne kadar zor olabileceğini biliyorsunuz demektir. Klasörü ya iTunes’a atıp, geri almanız, ya da dosyayı yarattığınız uygulama ile uyumlu bir uygulamanız olması için dua etmeniz gerekiyor. Kesinlikle olması gerekenden çok daha zor bir süreç.
Android’in de yine belge oluşturma konusunda sıkıntılı olduğunu belirtmek gerekse de, oluştuktan sonra yönetmek, işletim sisteminde çok daha kolay. Astro File Manager, telefonda depolanan tüm veriye erişme imkanı sunuyor. Uygulama ile klasörleri ve dosyaları telefonun dâhili hafızası veya SD kart arasında taşıyabiliyorsunuz. Astro File Manager, aynı zamanda Box, Dropbox ve Google Drive hesaplarınıza bağlanarak, telefon ile bulut arasında dosya paylaşımına da olanak sağlıyor.
Uygulamadaki hafıza yöneticisi sayesinde de, hangi uygulamanın ne kadar yer kapladığını görerek, uygun çözümler üretebiliyorsunuz. Astro File Manager tüm bunlara ek olarak, uygulamaları ve verilerini MicroSD kartınıza yedekleyerek, olası bir fabrika ayarları veya telefon değişikliği durumunda oldukça kullanışlı bir uygulamaya dönüşüyor.
AirDroid (Ücretsiz)
AirDroid ile, kullanmak için telefona dokunmanıza bile gerek yok. Bu uygulama, web.airdroid.com üzerinde bulunan QR kodu telefona okutarak, cihazı bir tarayıcı üzerinden kontrol etme imkanı sunuyor. Uygulamanın ücretsiz sürümünde, kısa mesajları cevaplayabiliyor, fotoğrafları düzenleyip müzik çalabiliyorsunuz. Ücretli sürüm ise kamera erişimi ve kayıp/çalıntı cihazın yer tespiti imkanı sunuyor.
Gittiği her yere USB kablosunu götüren kişilerden değilseniz de, AirDroid sayesinde telefonunuz ile bilgisayarınız arasında dosya transferi yapma imkanı bulabiliyorsunuz.
Peki neden telefona bilgisayardan erişmek isteyelim? Yukarıda bahsedilen faydalara ek olarak, uygulamayı kullanmanın en önemli sebebi olarak da şunu gösterebiliriz: Diyelim telefon erişemeyeceğiniz kadar uzakta ve yerinizden kalkmaya da çok üşeniyorsunuz, AirDroid tam da bu noktada devreye giriyor ve gereken her şeyi oturduğunuz yerden yapabiliyorsunuz. Bunun da ayıplanacak hiçbir tarafı yok.
SwiftKey (4$)
Yazım hatalarına veda edin. SwiftKey, üçüncü parti bir klavye uygulaması. Bu uygulama, sizin nasıl yazdığınızı takip ediyor ve en çok hangi kelimeleri kullandığınızı öğreniyor. Bu sayede de çok daha iyi bir yazım deneyimi sunuyor. Belli bir süre kullandıktan sonra, SwiftKey sizi o kadar iyi tanıyor ki, çoğu zaman hiçbir kelimeyi tam olarak yazmanıza gerek kalmıyor, SwiftKey tam olarak ne demek istediğinizi, tüm noktalama işaretleriyle birlikte tahmin edebiliyor.
Eski tür yazmaktan sıkılan kullanıcılar için de, SwiftKey’in Flow adı verilen, parmağı kaydırarak yazmayı sağlayan bir özelliği bulunuyor. Uygulama ayrıca aynı anda birçok dili destekliyor, böylece Türkçe ile İngilizce arasında sürekli değişim yapmanıza gerek kalmıyor. Uygulamanın klavye görünüşü için de birkaç farklı teması bulunuyor.
Nova Launcher (4$)
Telefonunuz, sizin istediğiniz gibi görünmeli, değil mi? Nova Launcher ile, Android telefonunuzun ana ekranını kişiselleştirerek eşsiz bir görünüm elde edebilir ve cihazı gören herkesi kıskandırabilirsiniz. Uygulama ile, ekranda görünen uygulama ikonlarını, uygulamalar sayfasını ve ana sayfa animasyonlarını, kendi zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Eğer üşeniyorsanız da Play Store’da bulunan binlerce temadan size uygun olanını seçebilirsiniz.
Bunların dışında, kullanıcıların kendi ekran tasarımlarını paylaşıp, aynı görüntüyü nasıl elde edeceğinizi anlattığı siteler de bulunuyor. İlham arayışına girdiğiniz zaman kullanışlı olabilir. Fotoğrafta gördüğünüz ekranı ise biz yaptık, bildirim ekranı ve ana menüleri kaldırarak, telefona oldukça sade bir görünüm kazandırdık. iPhone kullanıcılarını da bunu yapmaya davet ediyoruz.
Olur mu ki?
Apple’ın Nova Launcher veya Astro File Manager gibi uygulamaları AppStore’a alması pek mümkün görünmese de, diğer uygulamalar için umut var. Apple her geçen gün geliştiriciler için daha çok API açıyor. Yani yakın gelecekte iPhone için de SwiftKey veya AirDroid gibi uygulamalar görebiliriz.
Bahsi geçen uygulamaların çoğu, genel bir kitleye hitap etmese de, kesinlikle neler yapabileceği konusunda telefonun sınırlarını zorluyor ve büyük kullanım kolaylığı sağlıyor.