İş süreci otomasyon süreçlerinde gerçekleşen sessiz devrimin farkında mısınız? Kod yazmadan iş süreçlerini otomatikleştirme avantajı sunan low-code ve no-code çözümleri, son zamanlarda oldukça popüler. Daha az ölçeklenlendirilebilir ve özelleştirilebilir olmalarına rağmen low-code kullanımı, her türlü iş akışına etki edebilmesiyle iş dünyasındaki yerini şimdiden aldı.
Low-code/no-code platformalar aslında uzun süredir hayatımızdaydı. Ancak otomasyona olan ihtiyaç ve bağımlılık hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Covid-19’un iş hayatımıza yüklediği ekstra bilişim yükü de ortadayken, yazılım mühendisleri gibi profesyonellere gerek kalmadan iş süreçlerinin otomasyonunu gerçekleştirebilen hızlı ve ekonomik low-code platformlarının tercih edilmesi şaşırtıcı değil. Peki, nedir bu low-code ve hangi yararları sebebiyle işletmeler tarafından tercih ediliyor?
Low-code nedir?
Low-code otomasyonu, iş operasyonlarını ve işlevlerini otomatikleştirme tekniğidir. Bu yaklaşım, otomasyon süreçlerini basitleştirmesiyle geliştiricilere ve mühendislere olan bağımlılığı ortadan kaldırır. Ayrıca iş operasyonlarını otomatikleştirmek için karmaşık kodlara olan gerekliliği de azaltır.
Low-code ve no-code platformlar, iş akışı otomasyonu için üç temel bileşene sahip:
- Veri toplamak ve depolamak için iş akışı yapısının belirlenmesi.
- Uygun kodlar ile süreçlerin akışını görselleştirme.
- Tek bir tıklama ile yürütmeyi etkinleştirmek için işlemin uygulanması.
Low-code’lu iş akışı otomasyonunun bir sonucu olarak çalışanlar, sıradan görevleri yerine getirmekten kurtulabilir ve bunun yerine vaktini daha etkili bir şekilde kullanabilirler.
İş süreçlerinde low-code kullanımı
2021 yılında low-code kullanımı üzerine Mendix tarafından yayınlanan rapora göre, ankete katılan 2025 BT uzmanının %77’si kuruluşlarında bu çözümleri hali hazırda kullanıyor. Low-code benimsenmesi de sektörler arasında gün geçtikçe artıyor.
Mendix State of Low Code 2021 raporuna göre, low-code’un iş süreçlerinde en çok kullanıldığı alanlar ise şu şekilde:
- Veri modelleme ve görselleştirme.
- Otomatik veri toplama ve yönetimi.
- Standartlaştırılmış veri güvenliği.
- Mevcut süreçleri otomatikleştirme.
- İş IoT’si.
- Görev açısından kritik yazılım çözümleri geliştirmek.
Low-code sistemler, BT dışı personelin otomatik süreçleri yönetmesine ve değiştirmesine olanak tanır. Şirketlerin yüzlerce dijital çalışana veya robota sahip olması hedefleniyorsa, otomasyon oluşturma ve yönetme sürecinin hızlı ve ucuz olması gerekir. Bunu başarmanın tek yolu ise teknik personele olan bağımlılığın azalması ve her çalışanın otomasyon sürecine katkıda bulunmasından geçiyor.
Low-code platformları, BT dışı personele hizmet vermenin yanı sıra, kurum içi DevOps ekiplerinin yeni uygulamalara ve işlevlere yönelik talep ölçeğini karşılamak için kullandığı bir araç paketinin parçası olarak da karşımıza çıkıyor.
Low-code kullanımının faydaları
Günümüz dünyasında hız ve ulaşılabilirlik oldukça önemli. Ancak her firma bu akışkanlığı sağlamak için bir “IT ordusu” kuramaz. Low-code kullanımı ise size tek kişilik dev bir ordu vadediyor. Peki, low-code kullanımın avantajları nelerdir?
Kullanıcı dostu
Low-code iş akışı otomasyonunun anlaşılması ve işletme içinde uygulanması oldukça kolaydır ve BT uzmanlarının müdahalesini ortadan kaldırır. Ayrıca temel yazılım geliştirme bilgisine sahip kullanıcıları, operasyonlarına daha uygun çözümler oluşturmaya teşvik eder. Çeşitli organizasyonel işlemler için de uygulamalar oluşturmaya yardımcı olan bu platformlar, kullanıcıların otomasyon süreçleri tasarlamasına olanak tanır.
Hız
Low-code kullanımı, BT gereksinimlerinin ötesinde operasyonlara da yardımcı olur. Ayrıca yüksek hızlı performanslar sayesinde müşteri deneyimlerini geliştirir.
Low-code çözümleri kullanan işletmelerin pazar trendlerini yakalaması da oldukça kolaylaşır.
Fiyat/performans
Birden fazla karmaşık iş gereksinimini karşılayan low-code uygulamaları, işletmelerin daha az kesinti ve veri kaybıyla süreçlerini gerçekleştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca gerçek zamanlı denetimler ve çeşitli güvenlik önlemleri için yüksek gereksinimleri de yerine getirir. Bu nedenle işletmeler, kurumsal kullanıma hazır low-code çözümleriyle düşük maliyetli uygulamalardan en iyi şekilde yararlanabilirler.
Verimlilik
Low-code iş akışı otomasyonu, süreçleri oluşturmak ve düzenlemek için basit bir yöntem sağlar. Ayrıca kullanıcıların karmaşık kodlar olmadan süreçleri kolayca değiştirmelerine ve geliştirmelerine olanak tanır. Bu nedenle, işletmelerin operasyonel değişiklikler, pazar eğilimleri ve müşteri hedefleri gibi çeşitli gereksinimleri karşılamasına yardımcı olur.
Low-code araçlar gerçek akıllı otomasyonu sağlayabilir mi?
Low-code araçlar, işletme kullanıcılarının RPA uygulamalarıyla etkileşime girmesine izin vermek için zaten kullanılıyor. Ancak yapay zekayı içeren akıllı otomasyon süreçlerini de idare edebilirler mi? Bunun cevabı ise birçok uzmana göre evet. Ancak eğitilebilen makine öğrenimi modellerinde low-code çözümlerine daha verimli bir şekilde entegre edilmesi gerekiyor.
Akıllı otomasyonlar ve çok daha fazlası için karmaşık kodlara ve yüksek bütçeli bilişim departmanlarına gerek kalmadığı bir dünya çok uzakta değil.
Yeni bir iş alan: İş teknoloji uzmanları
Araştırma şirketi Gartner, akıllı otomasyonu yönlendiren low code’lu sistemlerin ortaya çıkmasının, “iş teknolojisi uzmanları” olarak adlandırılan yeni bir hibrit işçi neslinin ortaya çıkmasına neden olduğunu tespit etti. Bu kişiler, BT çalışanı değil ancak kuruluşlarındaki otomasyon düzeyini artırmak için low-code, akıllı BPM, RPA ve hatta veri bilimi araçlarını kullanabiliyorlar. Gartner çeşitli sektörlerde 12.000 çalışanla anket yaptı ve %41’inin iş teknolojisi uzmanı tanımına uyduğunu keşfetti. Kalan çalışanların ise “işleri sırasında veya işlerine ek olarak kendileri, ekipleri, departmanları ve hatta bazen müşteriler için teknoloji çıktısı yaratan” teknik olmayan kişiler olarak sınıflandırıldı. Bu ise şu anlama geliyor, günümüzde çalışanların yaklaşık olarak yarısı low-code çözümü ile basitleştirilmiş otomasyon uygulamalarının takibini ve kontrolünü yapabilecek seviyedeyken, diğer yarısı ise bu teknolojiden faydalanabilecek kadar yetkin. İş süreçlerinin otomasyonuna low-code etkisini ele aldığımız bu yazı bize şunları gösteriyor: Rekabette var olabilmek için yapılması gerekli teknolojik yatırımlara daha ekonomik bir çözüm var ve çalışanlarda bu sisteme geçiş yapmak için hazır. Low-code çözümlerini ve sunduğu iş olanaklarını değerlendirmek ise size kalmış.
Bu yazı Digital Report Dergisinin 14. sayısında yayınlanmıştır.