‘Yaptıysa iyidir’ iddiası kaybolmaya yüz tutan Japonya, sürücüsüz otomobil, robotik ve tıbbî çalışmalarda öncülük için dünyanın en hızlı süper bilgisayarını üretecek.
Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın toplam 173 milyon dolar harcayacağı proje, Japonya’yı teknoloji dünyasında tekrar öncü konuma getirebilir. Güney Kore ve Çin ile olan rekabetin yoğunluğu nedeniyle, birçok alanda öncülüğü kaybeden Japonya, bu kararla, saniyede 130 katrilyon hesaplama (130 petaflop) yapabilen bir bilgisayar üretecek.
Süper bilgisayarın en erken gelecek sene tamamlanması ve şu anda dünyanın en hızlı süper bilgisayarı olan, 93 petaflop işlem gücündeki Çin yapımı Suway Taihulight’tan unvanı alması bekleniyor.
Yapay zeka ile tüm alanlarda fayda sağlanacak
Japonya’nın hedefi, bu süper hızlı hesaplama yeteneğini yapay zekada ilerleme kaydetmek, derin öğrenme teknolojisiyle insan beyninin nörolojik yapısında çalışan bir sistem ile diğer alanlarda gelişmeler elde etmek için kullanacak.
Çin, Sunway Taihulight’ı hava durumu tahmini, ilaç araştırması, endüstriyel tasarım başta olmak üzere, birçok alanda kullanıyor.
Japon şirketleri ücretsiz kullanabilecek
Süper bilgisayarla ilgili enteresan bir bilgi de, Japon şirketleri için ücretsiz erişilebilir olması. Şu anda şirketler, Google, Microsoft gibi şirketlerden hizmet alıyorlar.
ABCI kod adlı yeni bilgisayar için başlanan ihale süreci, 8 aralıkta tamamlanacak.