Bu karşılaştırma ile en iyi Smart TV (Akıllı TV) işletim sistemi hangisi, anlatıyoruz.
Günümüzde piyasada “Akıllı” olmayan bir TV bulmak neredeyse imkansız ve bugün hangi Smart TV işletim sisteminin en iyisi olduğunu inceleyeceğiz. Bize aynı şeyleri sunan pek çok marka var. Bunların içinde internet erişimi, uygulamalar yer alıyor. Ancak bu sistemler pek çok açıdan farklı. Kullanmak istediğimiz uygulamalarla uyumluluk, arayüz gibi farklar var.
Android ve iOS olmak üzere iki ana mobil işletim sistemi olduğunu biliyor olabilirsiniz, ancak Smart TV’nizin işletim sisteminin hangisi olduğu veya aralarındaki farklar konusunda çok net olmayabilirsiniz.
Smart TV işletim sistemi nedir?
Smart TV‘nin işletim sistemi, TV’nin “akıllı” parçası olarak kabul edilebilir. DTT kanallarının kendilerinin veya yapabileceğiniz olağan ayarların (ses, programlama, yayın) ötesinde, dahil olan bir dizi ekstra hizmet vardır. TV’yi video oyunları oynamak için bile kullanabiliriz. Ancak tek bir işletim sistemi yoktur ve farklı araç ve özelliklere sahip bir TV’nin markasına ve modeline bağlı olacaktır.
Neleri dikkate almalıyız?
Uyumlu uygulamalar ve katalog
Uyumlu uygulamaların kataloğuna bakmanız önem taşıyor. Hangi oyunların ve uygulamaların bu işletim sistemi ile uyumlu hangilerinin uyumlu olmadığını bilmek önemli. Sonunda satın aldığımız birçok akışlı video platformu var ve bu platformların yerel uygulamalarını Smart TV’mizde kullanabilmek avantaj.
Chromecast uyumluluğu
Chromecast, akıllı telefonunuzdan veya tabletinizden TV’nize içerik göndermek için çok kullanışlı. İşletim sistemleri, Android TV’de olduğu gibi, Chromecast için yerleşik destek içerir. Söz konusu TV’ye bağlı olacaktır ancak Smart TV seçerken buna bakmak faydalıdır.
Cihaz ekosistemi
Birçok cihazda tek bir işletim sistemi kullanıyorsanız, aralarındaki entegrasyon da çok önemlidir. Bir Android akıllı telefon kullanıyorsanız, Android TV ve Google Home’u birlikte kullanmak harika olur. Bu şekilde akıllı cihazlarınızdan en iyi verimi alabilirsiniz.
Güncellemeler
İşletim sisteminin güncelleme sıklığını kontrol edin, bu şekilde cihazınız her zaman en son trendleri yakalar.
Arayüz
Bir arayüz rahat, erişilebilir ve kullanımı kolay olmalıdır. İyi bir arayüzle farklı menülerde gezinmek için fazladan zaman harcamak zorunda kalmadan her şeyi hızlı bir şekilde bulabiliriz.
Karşılaştırma: Hangi Smart TV işletim sistemi en iyi ve neden?
Android TV
Android TV, Google’ın işletim sistemidir ve bunu birkaç farklı markanın TV’lerinde bulabiliriz: Philips TV’lerde, bazı Sony TV’lerde ve Sharp veya Xiaomi’nin Smart TV modellerinde yer alır.
Uygulama kataloğu
Android TV, TV’de kullanmak istediğimiz herhangi bir uygulamayı veya oyunu sorunsuz bir şekilde bulmamızı sağlayacak en eksiksiz uygulama kataloğuna sahip. Tüm video akışı uygulamaları bu işletim sistemiyle uyumlu. Google Play’de pratik olarak her şeyi bulabiliriz ve kontrol cihazlarını bir tür oyun konsolu olarak kullanmak için TV’ye bağlayabiliriz.
Arayüz ve avantajlar
Android TV’de arayüz, tüm uygulamalara erişime ve önerilen içeriğin kısa bir dökümüne sahip tam ekran bir ana panele dayanmakta ve bu ana panelde, hızlı erişim için mevcut video girişlerimiz de var.
Chromecast desteği
Android TV’de sesli komutlar için Google Asistan bulunur. Muhtemelen şimdiye kadarki en iyi sanal asistan demek iddialı olmaz. Chromecast desteğinden bahsetmiyoruz bile. Bu şekilde, bir TV donanım kilidine ihtiyaç duymadan içeriği doğrudan TV’ye gönderebiliriz.
Tizen
Samsung’un Akıllı TV’lerindeki işletim sistemi şu anda Tizen’dir. En popüler ve en çok tavsiye edilen seçeneklerden biri. Tizen’i klima, fırın, kamera gibi ürünlerde de bulabilirsiniz. Evinizde çok sayıda Samsung ürünü varsa, eksiksiz bir akıllı ev deneyimi için Tizen’i tercih edebilirsiniz.
Arayüz
Tizen’in altta bulunan ve özelleştirilebilen bir görev çubuğu yer alıyor. Burada, Netflix’ten Amazon Video, YouTube’a kadar ana üçüncü taraf uygulamaları bulabilirsiniz. Örneğin, oyun konsolumuzu kullanmak için bir HDMI’ya geçmek istiyorsak, giriş seçimi gibi hızlı ayarları da bulabilirsiniz.
Güncel uygulamaların çoğu, 2016 yılından itibaren Samsung TV’ler için mevcuttur. Örneğin Disney + veya Filmin gibi diğer uygulamalarda durum böyle. Samsung’un kataloğu Android TV’ninki kadar kapsamlı değil, ancak pratik olarak önemli akışlı video uygulamalarının çoğunu veya Spotify gibi uygulamaları buluyoruz.
Diğer özellikler
Samsung arayüzü oldukça rahat ve Chromecast ile uyumlu, AirPlay 2 ve Samsung TV Plus’a ve her türlü uygulamaya, oyuna vb. erişmemizi sağlayan herhangi bir kullanıcı için kolay erişime sahip bir hub gibi diğer ekstra özelliklere sahip.
Dezavantajları
Tizen’in en büyük dezavantajı, işletim sisteminin bazı sürümlerinde reklam bulmamızdır.
Samsung TV Plus
Tizen’in büyük bir avantajı, tamamen ücretsiz kanallardan oluşan Samsung TV Plus. Markanın Smart TV kullanıcılarına özel içerik sunan bir uygulaması. TV Plus ücretsizdir, varsayılan olarak yüklenir ve her türlü içeriği izleyebiliriz.
Amazon Fire TV
Bazı Fire TV’lerde ve bazı mevcut Toshiba TV’lerde, hepsinde olmasa da işletim sistemi olarak Amazon bulunuyor.
Uygulamalar oldukça eksiksiz ve Amazon, bu TV’lerde bulunan çok sayıda oyunla öne çıkıyor. Ayrıca, TV çubuğu herhangi bir TV’yi akıllı kılıyor. Katalog kapsamlı ve hemen hemen tüm mevcut video platformları Amazon Fire TV ile uyumlu.
WebOS
WebOS, LG Smart TV’ler tarafından kullanılan işletim sistemi ve Koreli şirkete özel geliştirilmiştir. Bu Smart TV’, kullanıcılarının uygulamaları indirmesine izin verir. İşletim sisteminin mevcut sürümü olan WebOS 6.0, 2021’de sunulan, LG’nin uzaktan kumandasının Magic Control adlı yeni bir sürümünü de getiriyor ve diğer seçeneklerin yanı sıra Netflix veya Amazon Prime Video gibi en popüler platformlara doğrudan erişim sağlıyor.
WebOS, olağanüstü özelliklere sahip en akıcı işletim sistemlerinden biri. Çekici, kullanımı basit ve iyi hızı ile öne çıkıyor.
Uygulamalar ve uyumluluk
WebOS günümüzde çoğu uygulamayı desteklemekte ve her zaman Netflix, DAZN, Disney + gibi seçenekleri bulabilirsiniz. Ayrıca webOS 4.5’ten AirPlay 2 ile uyumludur ve çoğu modelinde Chromecast desteği vardır, böylece sorunsuz bir şekilde kullanabiliriz.
Uygulama kullanılabilirliği açısından WebOS, Tizen OS’ye çok yakındır. Özelliklerine bakıldığında aralarında neredeyse hiç fark yok.
Saphi
Saphi, bazı Philips TV’ler tarafından kullanılan bir işletim sistemi. Philips TV’lerin büyük çoğunluğu varsayılan olarak Android TV yüklü olarak gelir.
Saphi, Android TV kadar eksiksiz bir işletim sistemi değil. 2019’dan beri mevcut ve DAZN, Netflix, Amazon Prime Video veya HBO gibi çoğu video uygulamasını desteklemekte. Genel olarak, video izlemek, müzik dinlemek vb. için kullanabileceğimiz yaklaşık 100 uygulamaya sahip.
Saphi ile yaşayabileceğiniz sorunlardan biri, bir kontrol cihazıyla oynayabileceğiniz herhangi bir oyun olmaması.
My Home Screen
Panasonic TV’ler, Firefox OS tabanlı bu platforma sahip. TizenOS veya WebOS gibi bu listedeki diğerlerine göre biraz daha düşük bir işletim sistemi olarak kabul edilir, ancak TV aracılığıyla en temel uygulamalara erişmemize izin veriyor. Netflix, HBO, Disney + gibi uygulamaları burada bulabilirsiniz. Performans iyi olsa da uygulamaların kataloğu çok basit. Televizyonumuzun bize çok fazla çeşitlilik sunmasını istemiyorsak memnun olabileceğimiz bir işletim sistemidir.
Yeni bir Smart TV satın almaya gelince, dediğimiz gibi, işletim sistemi gerçekten önemli. Televizyonların fiyatlarını ve kendi ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak, tercih etmek için her zaman en iyi işletim sistemini seçebilirsiniz.