HDD vs SSD vs M.2 NVMe başlığı bilgisayar alma hazırlığında olanların veya teknoloji meraklılarının oldukça sık arattığı bir başlıktır. Okuyucularımız için HDD, SSD ve M.2 NVMe arasındaki farkları gözden geçireceğiz. Nasıl çalıştıklarını anlatacağız ve performansları hakkında bir karşılaştırma yapacağız. Bir bilgisayarda bulunan depolama miktarı, ne kadar bilgi depolayabileceğini belirleyen ana faktördür.
HDD vs SSD vs M.2 NVMe
Yeni bir bilgisayar almayı düşünüyorsanız, daha fazla depolama kapasitesine sahip seçenekler sizi baştan çıkarmış olabilir. Bu, özellikle niyetiniz büyük miktarda veri depolamaksa oldukça makul. Ancak, konunun dikkate almanız gereken başka yönleri de bulunuyor.
HDD (Sabit Disk Sürücüsü) nedir?
HDD, Sabit Disk Sürücüsü anlamına gelir. HDD’ler, işletim sistemi dosyalarını, kurulu programları ve özel belgeleri depolamak için tasarlanmıştır. Güç kaynağı kesildiğinde bile, tüm bilgileriniz korunur.
İlk HDD, 1956’da IBM tarafından piyasaya sürüldü. O zamanlar, bu tür depolama disketler ile bir arada mevcuttu. İkisi arasındaki farklardan biri yapının sertliğiydi. “Sabit disk” terimi, onları ayırt etmenin doğru bir yoluydu.
HDD nasıl çalışır?
Bir sabit disk, bir veya daha fazla dikey olarak düzenlenmiş plaka ve manyetik kafadan oluşur. 1 ve 0 rakamlarını temsil etmek için manyetizasyon yönündeki sıralı değişiklikler kullanılır. Plakalar üzerinde mevcut olan verileri yazmak ve okumak için bir kod çözme sistemi kullanılır.
Hareket halinde olmalıdır ve modeline bağlı olarak dönüşlerini yüksek kızda yapmalıdır. Sunucular için geliştirilen HDD’ler de plakalar 15.000 rpm’ye ulaşabilmektedir.
İlginç bir şekilde, tabaklar manyetik bir malzemeden yapılmamıştır. Bunun yerine, bir alüminyum alaşımı veya cam kullanılır. Onlara manyetizma vermek için, kalınlığı 20 nm’yi geçmeyen ince bir manyetik malzeme tabakası ile kaplanırlar. Öte yandan, iki eleman arasındaki mesafenin zamanla azaldığı doğru olsa da dönerken kafaların plakalara dokunmadığını bilmelisiniz.
SSD (Katı Hal Sürücüsü) nedir?
SSD, katı hal elektroniği kullanan kalıcı bir depolama aygıtıdır. Geleneksel sabit disklere göre çok daha hızlı bir alternatiftir ve başlangıçta işletim sistemi dosyalarını barındırmak için kullanılmıştır. Yeni bir teknoloji gibi görünse de gerçek şu ki orijinal konsept ilk olarak 1950’lerde kullanıldı. 1980 yılına kadar o zamanlar Toshiba çalışanı olan Dr. Fujio Masuoka, flash tabanlı bir SSD’yi piyasaya sürdü.
Zamanla, bu teknolojiye dayanan ilk SSD modelleri ortaya çıktı. Örneğin, 1999 yılında BiTMICRO şirketi 3,5 inç boyutunda 18 GB sürücüleri piyasaya sürdü. Sonraki yıllarda, uzmanlaşmış şirketler SSD’leri en hızlı depolama seçeneği haline gelecek şekilde geliştirdiler. Benzer şekilde, tarihsel olarak HDD’lerin altında yer alan kapasiteleri de önemli ölçüde arttı.
SSD nasıl çalışır?
Bir SSD’nin bilgi almasını, depolamasını ve göndermesini sağlayan birkaç bileşeni vardır. Her şeyden önce, SoC’lere çok benzer bir işlemci gerektirirler. Bu nedenle, bir işlemciye ve önbellek görevi gören küçük bir geçici belleğe sahiptirler. Depolama, bir denetleyici tarafından birbirine bağlanan NAND modülleri tarafından sağlanır. NAND işlemcileri, sürücü performansını artırmak için paralel olarak kurulur.
SSD’ler, standarda ayak uydurmak için mekanik sabit disklerin boyutlarını korur. Ancak fiziksel hareketli parçalara ihtiyaç duymadıkları için çok daha az alana ihtiyaç duyarlar. Öte yandan, flash bellekler, verileri harici olarak depolamak için çubuklarda ve kartlarda da kullanılır.
M.2 NVMe nedir?
HDD’lere ve SSD’lere ek olarak, M.2 NVMe flash sürücüleri giderek daha yaygın hale geliyor. Gerçek şu ki, bu da aslında yeni bir sistem değil. Daha ziyade, flash sürücülerde, yani SSD’lere uygulanan veri iletimi ve erişim için bir protokoldür. Seleflerinden farkı, çok daha yüksek performansa sahip olmasıdır.
M.2 NVMe nasıl çalışır?
Şimdiye kadar bildiğimiz SSD’ler ile yeni NVMe protokollü SSD’ler arasındaki önemli fark, anakart üzerindeki PCI Express veri yolu üzerinden bağlı olmalarıdır. Bu, on binlerce paralel komut kuyruğunu destekler. Sonuç olarak, M.2 NVMe, verilerin geleneksel mimarilere sahip SSD’lerden daha yüksek hızlarda okunmasına ve yazılmasına olanak tanır. Ancak işlem, önceki bölümde açıkladığımız SSD’lerle tamamen aynıdır.
Hangisi daha iyi: HDD vs SSD vs M.2 NVMe
İhtiyaçlarınızı tespit etmeniz ve doğru seçimi yapmanız gerekiyor. HDD’ler daha kötü bir performans sunar, ancak daha yüksek kapasiteye sahip olmaları ve daha ucuz olmaları pozitif yanlarıdır. Bu nedenle, niyetiniz bilgisayarınızda çok fazla dosya depolamaksa ancak bütçeniz kısıtlıysa, HDD doğru seçim olabilir. Ancak bu tür ekipmanlarda en yaygın olanı sabit diskin performansı düşürmesidir.
Hızlı ve çevik operasyonlar söz konusu olduğunda SSD’ler şiddetle tavsiye edilir. Bazı SSD’ler diğerlerinden daha hızlıdır, ancak çoğu durumda HDD’lerden daha iyi performans sunarlar. Bilgisayarınızla oyun oynayacaksanız, bu doğru seçenektir. Bilgisayarınızdan çok şey talep edecekseniz, NVMe protokolünü kullanan bir sürücü almak ise en doğrusu olacaktır.