Bol çıktı alan ofisler için hız ve kalite yeterli seçim parametreleri olmaktan çıktı. Aylık baskı kapasitesi, enerji sarfiyatı ve ek teknolojiler uzun vadede harcadığınızdan çoğunu kazandırıyor. Aylık ortalama 20 bin adet baskı alabilen tek renkli lazer yazıcıları sizin için inceledik.
Yazıcılar ciddi bir değişim yaşıyorlar. Yakında bilgisayara ihtiyaç kalmadan yazıcı ekranından web sayfalarına girmek ve basabilmek mümkün olacak. Yeni bağlantı teknolojilerine adapte olduklarında, koca bir ofis bağlantıyı kablosuz kurabilecek. Elbette bu esnada hız ve kalite de artacak.
Ancak bir ofis için eldeki ürünlerin seçimini etkileyen başka faktörler var. İş dünyası bir tüketiciye kıyasla satın aldığı üründen daha zor vazgeçiyor ve çok daha uzun süre kullanmak istiyor. Bu yüzden aylık baskı kapasitesinin yüksek olması önem taşıyor. Satın alırken teknik özelliklerden bu değerleri görebilirsiniz.
Müsrif yazıcıların devri kapandı
Sürekli açık kalan bir yazıcı, elektrik tükettiğinden faturaları kabartıyor. Bir süredir kullanılan uyku modunu geliştiren üreticiler, otomatik kapanabilen ve açılabilen yazıcılar üretiyorlar. Hatta bu iş mesai saatleri dışında kapanan, sabah erkenden de kendiliğinden açılan yazıcılar üretilmesine kadar gitti.
Enerji sarfiyatı için yalnızca açıp kapatmak da yeterli değil. Eskiden yazıcılar çalıştırıldıktan sonra, tıpkı fotokopi makineleri gibi birkaç dakikaya kadar uzayan sürelerle ısınırdı. Her uyku modundan çıkışta böyle bir süre harcanacağını düşünürseniz, bu günlük kullanımda ciddi bir enerji savurganlığı anlamına geliyor. Oysa neredeyse birkaç saniyede ısınan günümüz yazıcıları, ciddi bir enerji tasarrufu sağlıyorlar.
Gereksiz kağıt harcamayın
Kağıt sarfiyatını önlemek için de çeşitli teknolojiler bulunuyor. Örneğin web sayfalarını basarken, kullanıcıları ayar yapma zahmetinden kurtaran sayfa boyutlandırıcı özelliklere rastlayabilirsiniz. Böylece fazladan bir sayfanın %10’unu bile kullanmadığı halde boşuna çıktı alınmasını önleyebilirsiniz. Kağıt sarfiyatı için bundan fazlası elbette var. Otomatik çift taraflı baskıdan bahsediyoruz. Böylece kağıt harcamasını yüzde 50’ye kadar azaltmanız mümkün.
Yazıcıların teknik özelliklerini de unutmamak lazım. Eskiden kalan dakikada 15 sayfa basabilen yazıcılar artık ev kullanıcıları için dahi sunulmuyor. Ofisler için dakikada 25 – 60 sayfa basabilen ürünler piyasada mevcut. Toplu incelememizde, işi hız ya da fiyata göre yapmaktansa, aylık baskı kapasitesini tercih ettik. Ortalama 20 bin adet çıktı alabilen yazıcılar, küçük ve orta boy işletmeler için ideal. Elimizdeki yazıcılar da kapasite olarak bu aralıktalar. Bu yazıcılar dakikada ortalama 26 sayfa basabiliyorlar.
Çok kullanıcının aynı anda kullanabileceği bir yazıcının ağ bağlantısının yanı sıra, geniş bir ön belleği olmasına dikkat etmelisiniz. Böylece baskıyı göndermek için bilgisayarınızın beklemesine gerek kalmaz ve ürünlerdeki tümleşik baskı sunucuları bunu hafızada tutar ve baskıyı sırası geldiğinde yapabilirler.
Ofis için geniş kağıt tepsisi de büyük önem taşır. Bu sayede kağıdı daha az değiştirmek zorunda kalabileceğiniz gibi, kağıt bittikten sonra gönderilen yüklü baskılar, kağıt eklendikten sonra sizi bekletmez.
Son olarak, ofiste yazıcıyı nereye yerleştirdiğiniz de büyük önem taşıyor. Elbette bunun yazıcının özelliğiyle bir ilgisi yok, ancak doğru bir yerleşimle doğru sayıda insana hizmet vermesini sağlayabilirsiniz. Bu da unutulan baskıları ve kağıt sarfiyatını önleyeceği gibi, gereği kadar yazıcı kullanarak enerji açısından da tasarruflu olmanızı sağlar. Ancak tüm bunlara dikkat ederek paranızın karşılığını alabilirsiniz.
Canon i-sensys LBP3370
Dahili ağ bağlantısı, PCL desteği ve çift taraflı baskı ile iş ortamının aradığı üretkenliği ve performansı sunuyor.
Canon i-sensys LBP3370, profesyonel kalitede baskı yapmak isteyen kullanıcılar için dakikada 26 sayfa A4 çıktı almanın yanında, 2400 x 600 dpi’a varan çözünürlüğe erişebiliyor. Ana tepsi 250, ek tepsi 250 ve zarf vs baskılar için 50 kağıtlık çok işlevli tepsi ile toplam 550 adet kağıt alabiliyor. Kağıt çıkışı ise 125 adet.
Aylık 15.000 baskı kapasitesi bulunan LBP3370, A4, B5 ve A5 başta olmak üzere farklı kağıtlara ve zarflara da baskı yapabiliyor. Cihazın işlemcisi 333 MHz hızında ve belleği 64 MB. Bu açıdan en güçlüsü olmadığını kabul etmek lazım, buna karşın USB ve Ethernet bağlantıları, Windows’un yanında Linux ve MacOS X desteği bulunması beğenimizi kazandı.
Uyku moduna girdikten sonra On-Demand fixing adı verilen teknoloji sayesinde ısınma süresi olmadan çalışan cihazın ilk baskıyı alması ise 6,5 saniye sürüyor.
Uyku modunda 5 Watt harcayan cihaz, azami olarak 950 Watt güç tüketiyor. Çalışırken ses seviyesi ise 55 dB.
Üzerinde Ethernet bağlantısı bulunduğundan, aynı anda birden çok kullanıcı tarafından rahatça kullanılabiliyor. Ayrıca, uzaktan da yönetilebiliyor. Bunun için cihazın içerisinde bir web sunucusu yer alıyor. Bu siteye cihazın adını ya da IP adresini tarayıcıya yazarak erişebilirsiniz. Web arayüzünden cihazın durumunu ve baskı kuyruğunu görebilmek mümkün oluyor. Yönetici hesabıyla bağlananlar cihazın ayarlarını da değiştirebilirler.
Cihaz başında yönetimi tercih edenler 16 karakter ve tek satırlık LCD ekranı kullanabilirler. Ön panelde 8 adet Led lamba ve 8 tuş yer alıyor. Bunlarla cihazı sorunsuz şekilde kontrol edebilirsiniz.
Çift taraflı baskı desteği olması, kağıt sarfiyatını azaltmak isteyenler için düşünülmüş. Kurulum da oldukça kolay, zira kartuş, toner ve drum bir arada bulunuyor. Böylece tek parça çıkartıp yenisini takmak yeterli.
PCL5e/6 dilinin yanı sıra, Canon’un yüksek performanslı UFRII dilini de destekleyen LBP3370, böylece farklı tipteki dokümanlarla uyumlu çalıştığı gibi, hızlı baskı da alabiliyor.
Sonuç: Belleğinin artırılamaması ve kapasitesinin benzerlerinden daha düşük olması dışında çok iyi.
Özellikler
İşlemci: 266 MHz
Bellek: 16 MB
Gerçek çözünürlük: 600 dpi
Baskı hızı: 30 ppm
Çift taraflı baskı: El ile
Bağlantılar: USB, IEEE1284
Toplam giriş kapasitesi: 300 adet
Toplam çıkış kapasitesi: 150 adet
Aylık baskı kapasitesi: 25.000 adet
Asgari güç tüketimi: 7 Watt
Azami güç tüketimi: 550 Watt
Boyutlar: 365 x 368 x 268 mm
Ağırlık: 10 kg
Fiyat: 267 USD + KDV
Epson AcuLaser M2000D
Operasyonel ve baskı açısından düşük maliyet konusunda iddialı olan M2000D, genişletilebilir belleğiyle dikkat çekiyor.
Calışma ortamına hız, etkinlik ve kalite eklemeyi amaçlayan Epson AcuLaser M2000D, dakikada 28 sayfa baskı yapabiliyor. Ürün 1200 dpi çözünürlük ile benzerlerinden bir adım öne çıkıyor. 300 MHz’lik işlemcisi çok hızlı olmayabilir, ancak 32 MB’lık belleği 288 MB’a kadar artırılabiliyor. Buna karşın, ağ bağlantısı bulunmuyor. Bu yüzden bellek artırımı çok da gerekli değil.
PCL5e ve 6’nın yanı sıra Postscript 3 ve PDF 1.3 desteği bulunduran M2000D, uyumluluk açısından da çok iyi. Epson uyumluluk konusuna ciddi biçimde eğilmiş. Windows, Mac OS ve Linux’un yanı sıra, Unix, Novell ve SAP için de uyumluluk taşıyor.
Buna karşın, 14 sn’lik ısınma süresi ofisteki kullanıcıları birçok durumda bekletecek olduğundan bizi hayal kırıklığına uğratıyor. USB’nin yanı sıra paralel port taşıması eski cihazlarla da çalışmasını kolaylaştırıyor. M2000D uyku modunda 3 Watt, tam yük çalışırken de 840 Watt’a kadar enerji tüketiyor. Ürünün çalışırken ulaştığı azami ses seviyesi ise 55 dB.
Çift taraflı baskı desteğine sahip olan AcuLaser M2000D’nin giriş tepsisi 50 kağıtlık çok işlevli tepsi ve 3 adet 250’şer kağıtlık tepsiyle birlikte toplam 800 kağıt alabiliyor. Kağıt çıkışı da aynı oranda artırılmış ve 250 kağıt çıktının bir seferde yazıcıdan düşmeden alınabilmesi sağlanmış. Aylık baskı kapasitesi ise 20.000 adetle oldukça yüksek.
Yazıcının ağ bağlantılı modelinin ülkemizde bulunmaması bu anlamda da üzücü. Zira, tek sisteme bağlı bir yazıcının 800 kağıt kapasitesi olması kullanım alanını kısıtlıyor. Ürünün boyutları 378 x 390 x 255 mm ve ağırlığı da 11,5 kilogram.
Sonuç: Tek kullanıcıdan baskı alınan sistemler için yüksek kapasite ve baskı hızı sunuyor. Üstelik çözünürlüğü de yüksek, buna karşın LCD ekranı, web sunucusu gibi gelişmiş özellikler yer almıyor. Fiyat avantajı tercih sebebi olabilir.
Özellikler
İşlemci:300 MHz
Bellek:32 MB (288 MB’a artırılabilir)
Gerçek çözünürlük:1200 dpi
Baskı hızı:28 ppm
Çift taraflı baskı:Var
Bağlantılar:USB, IEEE1284
Toplam giriş kapasitesi:800 adet
Toplam çıkış kapasitesi:250 adet
Aylık baskı kapasitesi:20.000 adet
Asgari güç tüketimi:3 Watt
Azami güç tüketimi:840 Watt
Boyutlar:378 x 390 x 255 mm
Ağırlık:11,5 kg
Fiyat: 217 USD + KDV
HP Laserjet P2035
Verimliliği ön plana çıkartan HP, hızlı baskı ve baskı kapasitesini uygun fiyatla birleştiriyor.
Ufak ofisler ve ev ofisler için tasarlanan Laserjet P2035, dakikada 30 adet çıktı almasıyla incelememizdeki en hızlı yazıcı olma özelliğini taşıyor. Ayrıca aylık 25.000 sayfalık baskı kapasitesi de benzerlerinden yüksek.
Baskı çözünürlüğü HP’nin FastRes teknolojisiyle 1200 dpi’a kadar yükseltilebilen P2030, 266 MHz ve 16 MB ön bellek ile elimizdekilerin en iyisi değil. Ürünün belleği yükseltilemiyor, bu anlamda çok yüklü dokümanlarla çalışmak anlamsız. Buna karşın, ağ bağlantısı olmadığından tek sisteme bağlanıyor ve bellek miktarı ciddi bir sorun yaratmıyor.
Üründe 50 adet kağıt alabilen çok amaçlı tepsiye ek olarak 250 kağıtlık ana giriş tepsisi yer alıyor. Çıktı tepsisi 150 kağıt alabiliyor. USB’ye ek olarak paralel port taşıyan P2035, böylece eski sistemlerle de kullanılabiliyor.
Üzerinde ağ bağlantısı bulunmamasına karşın, sonradan güncellenerek Ethernet takılabiliyor. Zira, cihazın içerisinde IPv4 /v6 uyumlu baskı yazıcısı mevcut. Böylece sonradan Ethernet bağlantısı eklendiğinde, ağ üzerinden de yönetilebiliyor. Bunun için, HP USB Ağ Baskı Adaptörü satın almak yeterli oluyor.
Isınma süresi olmadan uyku modundan çıkabilen yazıcı, ilk sayfa baskısını da 8 saniye gibi kısa bir sürede gerçekleştiriyor. Yazıcı dilini ana bilgisayara ek olarak PCL5e olarak belirleyen HP, bu konuda biraz zayıf kalıyor. Ancak sıradan ofis dokümanları için bu çok etkili değil. Üründe çift taraflı baskı donanım tabanlı değil. Yani kağıdı kendisi çevirerek tekrar baskı yapamıyor. Bunun için el ile değiştirmeniz gerekiyor. Bu da yazılım ile destekleniyor. Yazıcı baskıyı verdikten sonra çevirmenizi bekliyor ve sonra diğer yüze baskı yapıyor.
365 x 368 x 277 mm boyutları ve 10 kg ağırlığı ile masa üstünde kullanılabiliyor. Uyku modunda 7 Watt tüketen Laserjet P2035, azami güç tüket değeri olan 550 Watt ile incelememizdeki en az güç tüketen yazıcı olma özelliğini taşıyor.
Sonuç: Sonradan ağ bağlantısı kazandırılabilmesi, düşük enerji tüketimi ve yüksek baskı hızı ve kapasitesiyle çok iyi. Tek eksiği çift taraflı baskı.
Özellikler
İşlemci: 266 MHz
Bellek: 16 MB
Gerçek çözünürlük: 600 dpi
Baskı hızı: 30 ppm
Çift taraflı baskı: El ile
Bağlantılar: USB, IEEE1284
Toplam giriş kapasitesi: 300 adet
Toplam çıkış kapasitesi: 150 adet
Aylık baskı kapasitesi: 25.000 adet
Asgari güç tüketimi: 7 Watt
Azami güç tüketimi : 550 Watt
Boyutlar : 365 x 368 x 268 mm
Ağırlık : 10 kg
Fiyat. 267 USD + KDV
OKI B410
Uygun fiyatlı ve zengin özellikli bir ağ yazıcısı arayanlara çözüm OKI’den geliyor.
OKI’nin KOBİ’ler için çözümü dakikada 28 sayfa basıyor ve aylık 25.000 kağıtlık baskı kapasitesi sunuyor. 300 MHz’lik işlemcisi ve 32 MB’lık ön belleğiyle sıradan duran cihazın teknik özellikleri ortalamanın üzerine çıkıyor.
Bellek miktarı 288 MB’a kadar yükseltilebilen ürün, kartuş ve toner kullanıyor. 2400 dpi’a çıkabilen baskı çözünürlüğü, PCL5e, PCL6, Epson FX ve IBM ProPrinter yazıcı dilleriyle birleşerek baskı konusunda komple bir çözüm sunuyor.
Üründe USB’nin yanında paralel ve Ethernet bağlantı da mevcut. Dahili web sunucusu ile uzaktan yönetilebilen B410, SMTP posta ile kullanıcıları uyarabiliyor ve aralarında IPv6, Netware, IPX’in de bulunduğu önemli ağ protokollerini destekliyor.
Standart kağıt tepsisi 250 kağıt alan ürünün ikinci tepsisi 530 kağıt alıyor ve böylece, B410 incelememizdeki en yüksek besleme kapasitesine erişiyor. Çift taraflı baskı yapabilen cihazın çıkış tepsisinin kapasitesi ise 150 sayfa ile sınırlı.
İlk sayfayı 5,5 saniyede basan cihazın ısınma süresi yok. Böylece açıldıktan kısa süre sonra baskı alınabiliyor. B410, uyku modunda 7 Watt, tam yük altında ise 800 Watt harcıyor ve ses seviyesi azami 53 desibele yükseliyor.
Üzerinde standart fontlara ek olarak barkod fontlarını da barındıran cihazın 268 x 369 x 395 mm’lik boyutları geniş bir masa üstü istiyor. 11 kilogramlık ağırlığı ise benzerlerinden çok farklı değil.
Üründe LCD panel bulunmuyor ve kontroller de ön paneldeki düğmelerle yapılıyor. Dilerseniz ek bir ücret ödeyerek opsiyonel LCD panel takılmasını talep edebiliyorsunuz. Bu daha önce karşılaştığımız bir özellik değildi, bu açıdan bizi de şaşırttığını söyleyelim.
Sonuç: OKI B410 her işlevi bünyesine toplamaya çalışmış. Ancak LCD ekran olmayışı ve web sunucusunun çok kapsamlı olmayışı dezavantaj oluşturuyor. Buna karşın yüksek baskı kapasitesi ve kağıt girişi ile ciddi bir oyuncu.
Özellikler
İşlemci : 300 MHz
Bellek : 32 MB (288 MB’a yükseltilebilir)
Gerçek çözünürlük : 600 dpi
Baskı hızı : 28 ppm
Çift taraflı baskı : Var
Bağlantılar : USB, IEEE1284, Ethernet
Toplam giriş kapasitesi : 780 adet
Toplam çıkış kapasitesi : 150 adet
Aylık baskı kapasitesi : 50.000 adet
Asgari güç tüketimi : 7 Watt
Azami güç tüketimi : 800 Watt
Boyutlar : 268 x 369 x 395 mm
Ağırlık : 11 kg
Fiyat: 215 USD + KDV
Xerox Phaser 3250V/DN
Geniş baskı kapasitesine sahip olan yeni Phaser, hızı ve ağ bağlantısıyla da etkileyici.
Xerox’un tam masaüstüne sığacak boyutlardaki Phaser 3250V/DN modeli, dakikada 28 sayfa baskı yapıyor ve 1200 x 1200 dpi çözünürlüğe erişebiliyor. Ürünün en güçlü özelliği bir kişisel yazıcıya benzemesine karşın ayda 50.000 sayfalık çıkış kapasitesi oldu.
USB bağlantısına ek olarak Ethernet ile ağa bağlanabilen 3250V/DN, 400 MHz hızındaki işlemcisiyle benzerlerini geride bırakıyor. 32 MB belleği 160 MB’a kadar yükseltilebiliyor.
N-yukarı teknolojisini kullanan Phaser, otomatik olarak çift taraflı baskı yapabiliyor. Bunun anlamı, yazılım tabanlı çözümlerde olduğu gibi, size arada kağıdı değiştirmek zahmetine sokmaması diyebiliriz.
PCL5e, PCL6,IBM Pro Print, GDI ve PostScript 3 emülasyonu taşıyan cihaz, Windows’un yanı sıra, Linux ve MacOS ile uyumlu çalışıyor. Üründe 2 adet 250 kağıt alabilen giriş tepsisi yer alırken, çıkış için 150 sayfalık standart tepsi mevcut. Üründeki tepsilerden birisinin çok işlevli olması, farklı tipte yüzeylere baskı yapabileceği anlamına geliyor ki, bu beğenimizi kazandı.
ENERGY STAR uyumlu olmasına karşın, uyku modunda 11 Watt harcıyor. Ancak azami güç tüketimi ürüne artı kazandırıyor. Zira Phaser 3250V/DN azami yük altında çalışırken en fazla 400 Watt tüketiyor.
Kapalı durumdan 20 sn’de çıkan yazıcı, uyku modundan da 15 saniyede çıkıyor. Görüyoruz ki bu yazıcılar henüz tükenmiş değil. Xerox da baskı almak için kullanıcıyı bekleten son örneklerinden birisini sunuyor. Ürünün ilk sayfayı basması ise ısınma tamamlandıktan sonra 8,5 saniye sürüyor. Phaser 3250V/DN yük altında azami 54 desibel ses çıkartıyor.
364 x 369 x 239 mm boyutlarındaki ürün, 11,8 kilogram ağırlığıyla benzerlerinden ufak olmasına karşın biraz daha ağır.
Sonuç: Xerox’un ürünü hızlı baskı ve yüksek kapasiteyle dikkat çekiyor. Ağ bağlantısı ve dahili sunucu da iyi, ancak uykudan çıkma süresi oldukça kötü. Kullanıcıları bekletecek olması ürünü ortalama kılıyor.
Özellikler
İşlemci : 400 MHz
Bellek : 32 MB (160 MB’a yükseltilebilir)
Gerçek çözünürlük : 600 dpi
Baskı hızı : 28 ppm
Çift taraflı baskı : Var
Bağlantılar : USB, IEEE1284, Ethernet
Toplam giriş kapasitesi : 500 adet
Toplam çıkış kapasitesi : 150 adet
Aylık baskı kapasitesi : 50.000 adet
Asgari güç tüketimi : 11 Watt
Azami güç tüketimi : 400 Watt
Boyutlar : 364 x 369 x 239 mm
Ağırlık : 11,88 kg
Fiyat: 288 USD + KDV