Mesajlaşma servisi Whatsapp, yanlış bilgilerin platform üzerinden toplu mesaj ile yayılmasını engellemek için mesajların ne sıklıkla iletilebileceğine ilişkin bir kısıtlama getirdi.
Whatsapp, yaptığı açıklamada “sık sık yönlendirilen” mesajların sınırlandırılacağını duyurdu. Şirket, beş kez yönlendirilmiş mesajlar olarak tanımladığı mesajları, kullanıcıların aynı anda sadece bir sohbete iletebileceğini açıkladı. Amaç, yanlış bilgi içeren mesajların, dedikoduların Whatsapp’ta hızlı bir şekilde yayılmasını engellemek.
Küresel koronavirüs salgınının etkisini artırmasıyla birlikte Whatsapp’ın ana şirketi Facebook, virüs hakkında yanlış bilgilendirme saldırılarıyla karşı karşıya kaldı. Facebook ve Instagram, yanlış bilgi akışının engellenmesi için kurallarını daha fazla sıkılaştırdı.
Whatsapp, şifrelenmiş mesaj modeline sahip olduğu için, içeriğin kontrol ve müdahale edilmesinin zor olduğu bir platform. Facebook’un bu mesajlara herhangi bir erişimi yok ve bundan dolayı da, yanlış bilgilerin yayılması durdurulamıyor.
Whatsapp blogunda, toplu mesaj konusunda alınan önlemle ilgili olarak, “Yanlış bilgi içeren yönlendirme miktarında önemli bir artış gördük. Whatsapp’ta bu toplu mesajların yayılmasını yavaşlatmanın önemli olduğuna inanıyoruz” ifadesi kullanıldı.
Whatsapp’ta, özellikle koronavirüs salgınının ardından asılsız haberlerin yayılması öyle yaygın bir hale geldi ki, bazı ses kayıtları ve videolar, ana akım medyada dahi sıkça yer buldu.
Türkiye’de de, Whatsapp üzerinden yayılan ve sağlık çalışanlarına ait olduğu söylenen birçok bilgi, milyonlarca kişiye ulaşmıştı.
Bu uygulama, Whatsapp’ın yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek için aldığı ilk önlem değil. Şirket, geçen yıl Ocak ayında da ileti sayılarında bir kısıtlamaya gitmişti. Bu durum, Whatsapp’ın 2018’deki Brezilya seçimlerinde dezenformatik bilgilerin yayılması iddialarının ardından gerçekleşti. Whatsapp’a yönelik, Hindistan’da mafya şiddetini özendiren bağlantılar konusunda da bir suçlama olmuştu.
Whatsapp 2019 yılında, toplu yönlendirilmiş mesajların fark edilmesini sağlamak amacıyla, sık yönlendirilen toplu mesajlara çift okun yer aldığı etiketler eklemişti.