Kripto para birimleri ile ticarete başlamak ve kar etmek istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey kripto grafiklerini ve teknik analizleri nasıl okuyacağınızı öğrenmek olmalı. Kripto grafiklerini iyi okuyarak teknik analiz yapabiliyorsanız başarılı ve karlı bir trader olabilirsiniz. Japon çizelgeleri, Dow Teorisi, göstergelerinin temellerini öğrenmek ve önemini kavramak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Piyasaların tüm dönemlerde eğilimleri vardır ve genellikle bu dönemlerde oldukça benzer davranırlar. Birincil piyasa eğilimi, satın alma veya satma konusunda karar vermek için çeşitli sinyaller oluşturur. Bu teori, fiyatlandırma yaparken tüm değişkenleri dikkate alarak kripto para piyasasına uygulanabilir. Bir hisse senedinin veya kripto paranın fiyatı, şimdiye kadar yaşanan tüm detayların yansıması olarak ortaya çıkıyor. Derinlik grafiği kriptosunu nasıl okuyacağınızı biliyorsanız, kripto paranın fiyatının nereye gideceği hakkında bir fikriniz olabilir. Kripto para piyasasının kalıplarını öğrendikten sonra, fiyatların piyasa davranışıyla birlikte yukarı mı yoksa aşağı mı hareket edeceğini tahmin etmeniz olasıdır.
Teknik analiz nedir?
Teknik analiz, kripto para birimlerinin fiyatının geçmiş verilere dayanarak gelecek için tahmin edilmesini sağlayan bir dizi araçtır. Bir kripto derinlik tablosunu nasıl okuyacağını bilenler, iyi bir teknik analiz yaparak iyi içgörülere sahip olabilirler. Teknik analiz yapmanın ilk kuralı kripto çizelgelerini incelemek olarak öne çıkıyor. Düzinelerce öğeye sahip kripto çizelgeleri, iyi çalışılırsa bize çok şey söyleyebilir.
Teknik analiz ve temel analiz arasındaki farklar
Teknik analiz, kripto para birimleri, emtialar, hisse senetleri, vadeli işlemler ve fiat para birimleri için kullanılabilir. Yıllar içinde geliştirilen ve şu anda bilinen sinyal ve kalıpları içeren teknik analiz, Charles Dow tarafından oluşturulmuştur.
Temel analiz ise bir kripto para biriminin fiyatını etkilemesi muhtemel çeşitli bilgi ve haberlere dayanmaktadır. Bilinirlik, marka değeri, kazançlar ve getirmeyi planladığı güncellemeler, temel analizi etkileyen faktörlerden bazıları olarak sıralanabilir.
Kripto derinlik tablosu nasıl incelenir?
En yaygın kripto grafiği türü, Japon mum grafiğidir. Kripto para grafiğinde pariteye karşı gördüğümüz her mum, belirli bir zaman diliminde fiyat hareketini gösterir. Mumların üst ve alt kısımlarında iğneler bulunur. Bu iğneler, o zaman diliminde görülen en yüksek ve en düşük fiyatı temsil eder. Mum açılış fiyatı ile kapanış fiyatı arasındaki farkı gösterir. Mum, kripto para biriminin fiyatı bu zaman dilimi içinde yükseldiyse yeşil, düştüyse kırmızı olacaktır.
Kripto para fiyatının piyasada nasıl hareket edeceğini tahmin edebilmek için mumları iyi analiz etmelisiniz.
Kripto para birimlerinde zaman dilimleri
Kripto para birimlerinin fiyat çizelgelerinde şamdanlar için farklı zaman dilimleri kullanılabilir. Grafikler 1 dakika, 3 dakika, 5 dakika, 15 dakika, 30 dakika, 1 saat, 4 saat, 1 gün gibi zaman dilimleriyle oluşturulabilir.
Planınız kısa vadeli bir ticaretse, kısa bir zaman dilimi seçseniz iyi olur. Kripto para biriminin uzun vadeli fiyatını tahmin etmek istiyorsanız, daha uzun bir zaman çizelgesi seçerek de bir grafik oluşturabilirsiniz.
15 dakikalık grafik
Her biri 15 Dakikalık Grafiktir, yani hedefler ve stop-loss çıkışları arasında ticaret yapmak için yerler arıyorsanız, her bir mum 15 dakikayı temsil eder.
Saatlik grafik
En sık kullanılan zaman dilimidir.
Günlük Grafik (1 Gün)
Günlük bir grafik, her biri canlı kriptografik grafiklerde tek bir işlem günü için menkul kıymetlerin fiyat hareketini yansıtan veri noktalarını gösterir.
Borsacı kategorileri: Hangi tip sizin için daha uygun?
Bir borsacının zaman seçimi, benzersiz ticaret stratejisiyle güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Borsacılar iki gruba ayrılır:
Günlük borsacılar
Adından ve tanımından da anlaşılacağı gibi, gün içi borsacılar saatlik çizelgeler gibi kısa bir süre için çizelgeler kullanırlar.
Uzun vadeciler
Saatlik, 4 saatlik, günlük veya haftalık grafikler bu yatırımcılar için en değerli olanlardır. 15 dakikalık bir grafik, gün içi tüccarlar için önemli bir gösterge olabilir, ancak uzun vadede tercih edilmezler.
Pazar Hacmi
Standart kripto para birimi grafiği ayrıca piyasa hacimlerini de gösterir. Kripto grafikleri nasıl okunur YouTube videolarında sıklıkla görebileceğiniz gibi, ilgilendiğiniz kripto para biriminin seçilen zaman biriminde ne kadar alım satım faaliyeti gerçekleştiğini piyasa hacim grafiğinde görebilirsiniz.
Uzun bir hacim çubuğu, yatırımcıların kripto para birimi üzerinde alım veya satım baskısı oluşturduğu anlamına gelir. Hacim çubuğu yeşil ise, basınç satın alma yönündedir ve bu da kripto paraya olan ilginin arttığını gösterir. Kırmızı bir hacim çubuğu, satış baskısını vurgular.
Destek ve Direnç Seviyeleri
Her şeyde olduğu gibi kripto paralarda da sürekli düşüş veya fiyat artışı mümkün değil. Kripto paranın fiyatının düşmeyi bırakma eğiliminde olduğu yer destek seviyesidir. Tüccarlar kripto paraları destek seviyesinde satın alırlar çünkü bu seviyeden sonra coinin fiyatının artacağı varsayılır.
Direnç seviyesi, destek seviyesinin tersi olarak çalışır. Direnç seviyesine doğru yükselen bir fiyatın direnç seviyesini kıramayacağı ve bu seviyeden sonra kripto para biriminin değer kaybedeceği tahmin edilir. Borsacılar genellikle fiyat bu seviyeye ulaştığında varlıklarını satarlar.
Eğilim çizgilerinin kullanımıyla destek ve direnç seviyelerinin okunması daha kolaylaşır. Eğilim çizgileri, fiyatları belirli zaman dilimlerinde birbirine bağlayarak fiyat eğilimini gösteren grafikler üzerindeki çizgilerdir. Bir trend çizgisi çizmek için belirli bir zaman diliminde madalyonun en düşük ve ikinci en düşük fiyatlarını grafik haline getirmeniz yeterli. Her ikisine de dokunan bir çizgi çizin. Bu çizgiye dokunan seviyeler, destek seviyeleri olarak hareket edebilir. Bu trend çizgisi, yükseliş trendi çizgisidir.
Bir düşüş trendi çizgisi çizmek için direnç seviyelerini bulmak gerekir. Kripto para biriminin en yüksek ve ikinci en yüksek seviyelerini bulur ve onlara dokunmak için bir çizgi çizerseniz, trend çizginizi oluşturmuşsunuzdur.
Destek seviyelerine, direnç seviyelerine ve trend çizgilerine göre farklı stratejiler oluşturabilirsiniz. Kripto para biriminin fiyatı güçlü bir şekilde yukarı veya aşağı hareket ederse, destek veya direnç seviyesini kırarak ilerleyebilir. Uzun dönemli hareketli ortalama kullanılarak destek ve direnç sistemleri belirlenmelidir. Hareketli ortalama sayesinde, sürekli güncellenen bir fiyat ortalaması ile bir trend çizgisi çizebilirsiniz.
Hareketli ortalamalar
Hareketli ortalamalar, belirli zamanlarda kripto para fiyatlarının ortalamasını alarak düzgün bir çizgi oluşturmaya çalışır ve sayesinde fiyat dalgalanmaları azaltılır. Bu nedenle en yaygın kullanılan teknik gösterge türlerinden biri hareketli ortalamadır (MA).
Hareketli ortalamalar 10 günlük, 20 günlük, 50 günlük, 100 günlük ve 200 günlük periyotlar için kullanılabilir. Basit hareketli ortalamaya SMA denir. Bu ortalama ile belirli bir dönem için kripto para biriminin ortalama fiyatını ekleyerek sonucu kolayca dönem sayısına bölebilirsiniz.
Ağırlıklı hareketli ortalama (WMA), dönemler ilerledikçe daha hassas hale gelir. Başka bir deyişle, yeni fiyat değişikliklerine eskilerinden daha fazla ağırlık verir.
Üstel hareketli ortalama (EMA) benzer şekilde çalışır, son fiyatlara ve iki fiyat arasındaki değişim oranına duyarlıdır. Ancak, tüm hareketli ortalamalar geçmiş fiyatlara dayanmaktadır. Bu nedenle gecikmeli göstergeler olarak adlandırılabilirler. Hareketli ortalamaları, doğrudan alım satım emirleri oluşturmak için değil, teknik analizi desteklemek için sinyal olarak kullanmalısınız.
Golden cross’un gerçekleşmesi için 50 günlük SMA’nın 200 günlük SMA’nın üzerine çıkması gerekir. Bu durum gerçekleştiğinde borsacılar genellikle fiyat artışı olacağını düşünürler.
Hareketli Ortalama Yakınsama Sapması (MACD)
12 günlük ve 26 günlük EMA’lar arasındaki farkı ölçerek MACD hattını oluşturmak ve alım satım sinyallerini tanımlamak için kullanılır. Osilatör adını, ortalanmış bir çizginin üstünde ve altında dalgalanan bir gösterge olduğu için almıştır.
MACD, 12 günlük EMA 26 günlük EMA’nın üzerine çıktığında bir satın alma sinyali gösterir. Bir ters sinyal, kripto para birimini satma zamanının geldiğini söyler. MACD göstergesi, sinyal hattı ile MACD arasındaki farkı ölçmek için bir histogram grafiği de görüntüler.
Göreceli Güç Endeksi (RSI)
Göreceli Güç Endeksi (RSI), bir kripto para biriminin fiyatının hızını ve gücünü ölçmeye yarar. Varlığın cari fiyatı ile geçmiş performansı karşılaştırılarak 0 ile 100 arasında bir değer verilir.
Yatırımcıların genel görüşü, 70 veya daha yüksek RSI değerine sahip kripto para birimlerinin aşırı değerlendiği veya aşırı satın alındığı yönündedir.
Bu momentum göstergesi bir osilatör görevi görür ve 14 günlük bir zaman dilimi kullanır. Aşırı alım bir satış sinyalidir. Aşırı satım bir satın alma sinyalidir.
Bollinger Bantları
John Bollinger tarafından geliştirilen Bollinger Bantları, borsacıların kripto para birimleri de dahil olmak üzere varlık fiyatlarındaki kısa vadeli fiyat hareketlerini belirlemelerine yardımcı olur.
Bollinger Bantları, 20 günlük hareketli ortalama kullanılarak ve hareketli ortalamaya standart sapma eklenip çıkarılarak oluşturulur.
Bollinger bant parametreleri, kripto para biriminin fiyatına bağlı olarak genişleyen ve daralan bantlarla ayarlanabilir. Bantların az ya da çok oynaklık dönemleri vardır ve bireysel olarak değil, diğer göstergelerle birlikte kullanılmalıdır.
Bir kripto para biriminin fiyatı üst bandın üzerine çıktığında aşırı alım, alt bandın altına hareket ise aşırı satım olarak kabul edilir. Bollinger Bantları, düşük oynaklık dönemlerini yüksek oynaklık dönemleri takip ettiği kavramına dayanır, yani bantlar yüksek oynaklık dönemlerine ayrıldığında, sürekli trend sona erebilir.
Korku ve açgözlülük endeksi
Öncelikle klasik fiyat endeksleri göz ardı edilmemelidir. Fiyat endekslerini görmek ve dalgalanan trendleri incelemek her zaman en iyi yatırım kaynağımız olacak. Ancak bazı niş haritalar, kripto pazarının daha derin analizini kolaylaştırmak için kullanışlı olabilir.
İyi bir örnek, korku ve açgözlülük kripto endeksinin kullanılması olarak öne çıkıyor. Bu endeks, kripto piyasası bilgilerinin çeşitli ölçümlerini alır ve bunları iki değerli içgörü sağlayan okunması kolay bir çizelgede derler. Bu grafikteki ilk büyük teklif, belirli kripto para birimlerinde piyasa duyarlılığını ölçmektir. Skor 20’nin altına düşmeye başladığında, analistler buna aşırı korku diyorlar. Daha muhafazakar yatırımcılar için 80’in üzerindeki herhangi bir şey aşırı açgözlülük olarak kabul edilir ve bu da aynı derecede tehlikelidir.
Kripto korkusu ve açgözlülük endeksini buradan inceleyebilirsiniz.
5 adımda NFT satın alma rehberi
Dow Teorisinin ilkeleri
1884’te ilk borsa endeksinin oluşturulmasında en büyük yardımlardan biri Charles Dow’dan geldi. Charles Dow, borsanın ekonomideki iş koşullarını ölçmenin güvenilir bir yolu olduğuna inanıyordu. Dow Teorisi altı temel ilkeye dayanmaktadır. Bu ilkeler sayesinde ana pazarın eğilimlerini belirlemek mümkündür.
- Piyasanın üç hareketi bulunur:
Bir piyasa, yükseliş veya düşüş gibi bir ana harekete sahip olabilir. Buna birincil hareket denir. Bir yıldan birkaç yıla kadar sürebilir ve piyasadaki fiyatların ana eğilimini gösterir. Piyasadaki varlıkların fiyatlarının yükselme eğilimine boğa piyasası, düşüş eğilimine ise ayı piyasası denir.
İkincil hareket orta salınımdır. On gün ile üç ay arasında sürebilen bu hareket, birincil fiyat değişimi üzerinden ölçülmektedir.
Kısa salınım, birkaç günlük hareketlere verilen isimdir. Kısa vadeli spekülasyonların oluşturacağı fiyat hareketlerine verilen isimdir. Kısa salınım da piyasa gürültüsü olarak kabul edilebilir.
- Başlıca pazar eğilimlerinin üç aşaması vardır:
Birikim aşaması, yatırımcıların piyasanın genel algısı ne olursa olsun kripto para ticareti yaptığı zamandır.
Emilim aşaması, halkın katılımı aşaması olarak da bilinir. Yeni yatırımcıların piyasaya girdiği ve piyasanın popülaritesi arttıkça ticarete başladığı zamandır.
Dağıtım aşaması, uzun vadeli yatırımcıların bazı kripto para birimlerini satarak kar elde etmeye başladıkları zamandır.
- Yeni bilgiler fiyatları etkiler:
Piyasadaki kripto paraların fiyatları yeni bilgi ve haberleri takip ederek değişir. Kripto para birimlerinin fiyatları, onları alıp satan kişiler tarafından belirlenir. Dolayısıyla toplumun korku, umut ve beklentileri sonucunda bir fiyat oluşacaktır.
Kripto para projesinin girişimleri, gelirler, faiz oranları, piyasa fiyatı, kazanç beklentileri gibi faktörler fiyatı hızla etkileyecektir. Etkin Piyasa Hipotezi (EMH), varlığın fiyatının mevcut tüm bilgileri yansıttığını belirtir.
- Farklı borsalar aynı fiyatlara sahiptir:
Aynı kripto para, iki farklı borsada iki farklı fiyattan alınıp satılamaz. İki borsa arasındaki fiyat farkı %1’den az olmalıdır. Geçmişte emir defterinde emir olmaması, piyasa hacminin küçük olması ve günlük işlem hacminin düşük olması nedeniyle borsalar arasında arbitraj işlemleri yapılabiliyordu. Ancak bu artık mümkün değil.
- Hacim eğilimleri etkiler
Bir yükseliş eğilimi başladıysa, bir madeni paranın fiyatı ile hacim artmalıdır. Aksine, düşüş trendi sırasında, fiyattaki düşüşle birlikte hacimde bir düşüş izlenmelidir.
- Trendler hemen bitmez
Piyasa bir trende girdiğinde, trend muhtemelen uzun bir süre devam edecektir. Bir trendin sona erdiğini ve bir piyasa trendinin tersine döndüğünü görmek için, grafiksel olarak kesin bazı kanıtlara ihtiyaç vardır. Piyasa gürültüsü kısa vadede farklı fiyatlar görmemize neden olurken trendi sonlandıramıyor.
Sonuç
Kripto para çizelgelerini nasıl okuyacağınızı biliyorsanız, kripto para birimi alım satımınızdan büyük olasılıkla kar elde edeceksiniz. Çeşitli çizelgeleri okuyarak, çizelgeleri inceleyerek ve göstergeleri kullanarak yapacağınız teknik analiz sonucunda kripto ticaretine başlayabilirsiniz.