İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası’nın açtığı dava üzerine İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi, “Martı TAG” ve “Martı Motosiklet” uygulamaları ile ilgili internet sitesine erişimi engelleme kararı aldı.
Martı TAG ve Martı Motosiklet’e erişim engeli
İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası’nın avukatları tarafından hazırlanan dava dilekçesi, İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne sunuldu. Dilekçede, Martı İleri Teknoloji Anonim Şirketi’nin “Martı TAG” ve “Martı Motosiklet” uygulamalarının yasa dışı korsan taşımacılık faaliyetlerinde bulunduğu iddia edildi. Bu faaliyetlerin taksi esnafı için haksız rekabet yarattığı belirtilerek, bu fiillerin tespiti ve engellenmesi talep edildi.
“Tek Araçla Gidelim” uygulamasına ilişkin sunulan dilekçede, toplu taşıma aracı kullanım belgesi bulunmayan ve taksici olmayan kişilerin araçlarını ticari amaçla kullandıkları ifade edildi. Ayrıca, kullanılan elektrikli motosikletlerin de gerekli izin ve ruhsatlara sahip olmadığı vurgulandı.
Dilekçede, “Tek Araçla Gidelim” uygulamasının, birbirini tanımayan kişilerin belirli bir ücret karşılığında yolculuk yaptığı bir platform olduğuna dikkat çekildi. Böylece, ticari taşıma ruhsatına sahip olmayan kişilerin vergi ödemeden yolcu taşıdığı belirtildi.
Haksız rekabetin durdurulması için ise, “Martı TAG” ve “Martı Motosiklet” uygulamalarının internet siteleri ve mobil uygulamalarına erişimin engellenmesi için ihtiyati tedbir kararı verilmesi talep edildi.
Martı’da istikamet New York Borsası
Erişim engeli kararı
İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi, davacının ihtiyati tedbir talebini kabul etti ve “Martı TAG” ve “Martı Motosiklet” uygulamalarına erişim engeli getirilmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca, davacının talebi halinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na gerekli müzekkerenin yazılmasına karar verdi.
Mahkeme kararında, davalı şirketin “Martı TAG” ve “Martı Motosiklet” uygulamalarına erişime devam edilmesi durumunda, ruhsat alarak yolcu taşımacılığı konusunda yetkilendirilen taksi işletmelerine ciddi bir zarar vereceği hususunun davacı tarafından ispat edildiği ifade edildi.
Mahkeme ayrıca, tarafların kararın öğrenilmesinden itibaren bir hafta içerisinde yasal itiraz sürecinin olduğunu tutanağa geçirdi.