Meta, Meta işten çıkarma sayısının kaç kişi olduğu sorusunu sorduracak kadar insanı işten çıkardıktan sonra yeni bir işten çıkarma yapacaklarını duyurdu. Bu sefer 10 bin kişinin etkileneceği tahmin ediliyor.
Meta işten çıkarmaları: 10 bin çalışan daha işten çıkarılacak
Facebook’un ana şirketi Meta, sadece dört ay içinde ikinci önemli işten çıkarma turunu duyurarak, 10 bin çalışanın işine son vereceğini duyurdu. Kasım 2022’de, şirket tarihinin en büyük işten çıkarma turunda yaklaşık yüzde 13’ünü, yani 11 bin kişiyi işten çıkardı. İki gün önce duyurulan son işten çıkarmalar, birkaç ay içinde gerçekleştirilecek.
CEO Mark Zuckerberg, Nisan sonunda teknoloji ve iş gruplarındaki çalışanlarını yeniden yapılandırarak işten çıkarma yapacaklarını ve Mayıs ayında işten çıkarma yapacaklarını bir Facebook gönderisinde açıkladı. Ancak bazı durumlara göre, işten çıkarma işlemleri yıl sonuna kadar uzayabilir. Zuckerberg, şirketin yaklaşık 10 bin kişilik ekibini küçültmeyi ve henüz işe alınmamış yaklaşık 5 bin açık pozisyonu kapatmayı planladığını duyurdu.
Meta’da kaç kişi çalışıyor?
Meta, bu kadar çok işten çıkarma yaparken şirkette kaç kişinin çalıştığını merak ediyor olabilirsiniz. Eylül 2022 itibariyle, Meta’nın menkul kıymetler beyannamelerine göre 87.314 kişilik bir çalışan sayısı rapor edildi. Son işten çıkarma haberleriyle birlikte Meta’nın çalışan sayısı yaklaşık 66.000’e düşecek, bu da yaklaşık yüzde 25’lik bir azalmaya denk geliyor.
Meta, yüksek enflasyon, ekonomik durgunluk endişeleri ve pandemi kaynaklı talep dalgalanmaları nedeniyle işten çıkarmalar yaşayan tek Büyük Teknoloji şirketi değil. Bu yılın ilk aylarında, Amazon, Google ana şirketi Alphabet ve Microsoft, on binlerce teknoloji çalışanını etkileyen büyük iş kesintileri yaptıklarını doğruladılar.
COVID-19’un sonuçları hakkında bilgi edinmek isterseniz, Teknoloji İşten Çıkarmaları 2022 başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Zuckerberg, Kasım ayında ilk işten çıkarma turu açıklandığında, pandeminin erken dönemlerinde gerçekleşen aşırı işe alımlardan kendisini sorumlu tutmuştu. COVID-19 pandemisi, dijital hizmetlere olan talebin artmasına neden olduğu için Meta, Mart 2020 ile Eylül 2021 arasında çalışan sayısını neredeyse ikiye katladı. Ancak, pandemi kısıtlamaları hafiflediğinde ve insanlar normal hayatlarına geri döndüğünde durum değişti.
Zuckerberg, Salı günü yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinin değiştiğini, rekabet baskılarının arttığını ve Meta’nın büyümesinin önemli ölçüde yavaşladığını söyleyerek geçen yılın “bir utanç verici uyanış çağrısı” olduğunu belirtti. Yeni ekonomik gerçekliğin birçok yıl sürebileceğini, yüksek faiz oranlarının daha sıkı bir ekonomiye, daha fazla jeopolitik istikrarsızlığın daha fazla oynaklığa ve artan düzenlemenin daha yavaş büyümeye ve artan yenilik maliyetlerine yol açabileceğini ekledi.
Meta, Twitter’a karşı: Rakip sosyal medya platformu yolda
Verimlilik ve yapılandırma
Meta’nın en son çeyrek kazanç raporunda, şirketin kârında keskin bir düşüş ve üçüncü üst üste çeyrekte de gelirlerde düşüş olduğu bildirildi. Earnings call sırasında, Zuckerberg şirketin büyümeye ağır yatırım yapması ve metaverse adı verilen daha immersif bir internet versiyonuna odaklanmasından sonra, 2023’ün şirket için “verimlilik yılı” olacağına söz verdi.
Zuckerberg, kazanç duyurusunda daha fazla işten çıkarma yapılabileceğini söyledi. Şirketin geçen yılı zor işten çıkarmalar ve bazı ekipleri yeniden yapılandırmalarla kapattığını ve bu durumun şirketin verimliliğe odaklanmasının başlangıcı olduğunu belirtti.
Meta işten çıkarmaları, performans göstermeyen veya artık önemli olmayan projeleri kapatma konusunda daha proaktif olacak, ancak ana odak noktası öncelikli konuları daha verimli bir şekilde uygulamak olacak.