- Geçen hafta dağıtılan ve ekip üyeleri tarafından görülen dahili bir belgeye göre Meta, Facebook, Instagram ve WhatsApp için “Potansiyel Ücretli Ürünler”i araştırmak ve oluşturmak amacıyla bir ürün organizasyonu kuruyor.
- John Hegeman’a göre, şirket reklam işini büyütmek konusunda kararlı.
- Facebook grup yöneticileri, premium içeriğe erişim için zaten ücret alabilir. Bunun yanı sıra yazarlar da sanal yıldızlar satın alabilir.
- WhatsApp kısa süre önce bazı işletmelerin müşterileriyle bağlantı kurma fırsatı için ödeme yapması gerektiğini söylerken, Instagram geçtiğimiz günlerde sanatçıların özel içeriğe erişim için ücret alabileceklerini duyurdu.
- Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg’e göre, 2024 yılına kadar aboneliklerden ve ücretli hizmetlerden gelir kesintisi yapılmayacak.
Geçen hafta personellere verilen bir belgeye göre şirket, Facebook, Instagram ve WhatsApp için “Potansiyel Ücretli Ürünler”i araştırmak için bir ürün organizasyonu kuruyor.
Meta, Instagram ve Facebook’a ücretli özellikler getirecek
Dünya çapında geniş bir kullanıcı sayısına sahip olan Meta, ücretli özellikleri uygulamalarına entegre etme konusundaki ilk samimi girişimini gerçekleştiriyor. Ücretli özelliklerin eklenmesinin sebebi, Apple’ın iOS reklam izleme ayarlamalarının ve dijital reklam harcamalarındaki genel düşüşün, Meta’nın reklam işini ciddi şekilde etkilemesinden kaynaklanıyor. Daha önce Meta’da araştırma şefi olarak görev alan Pratiti Raychoudhury, grubun ürün organizasyonunun lideri olarak görev yapacak. Grubun ismi ise New Monetization Experiences (Yeni Para Kazanma Deneyimleri) olduğu açıklandı.
Şirketin para kazanmadan sorumlu Başkan Yardımcısı John Hegeman, The Verge ile yaptığı bir röportajda şunları söyledi:
“Şirketin reklam işini genişletmeye kararlı olduğunu ve uygulamalarında reklamları kapatmak için kullanıcılardan ücret alma planının olmadığı” şeklinde konuştu.
Potansiyel ücretli özellikler hakkında daha fazla ayrıntıya girmeyi reddeden Hegeman, sözlerine şöyle devam etti:
“İnsanların para ödemeye istekli olacakları ve ödemekten heyecan duyacakları yeni tür ürünler, özellikler ve deneyimler oluşturmak için fırsatlar gördüğümüzü düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Şirketin geliri neredeyse tamamen reklamlardan geliyor ve uygulamalarında halihazırda birkaç ücretli özellik olmasına rağmen, şirket şu ana kadar kullanıcıları ücretlendirmeyi bir öncelik haline getirmedi. Hegeman, kısa vadede ücretli özelliklerin şirketin operasyonları üzerinde önemli bir etkisi olacağından şüphe duysa da, diğer taraftan hem yeni değer, hem de anlamlı gelir çizgileri yaratmak ve aynı zamanda biraz çeşitlendirme sağlamak için fırsatlar varsa diye düşünüyor.
Facebook’tan içerik oluşturucular için yeni hizmet: Müzik Gelir Paylaşımı
Hegeman, uzun vadede şirketin işlemesinde premium özelliklerin daha büyük bir rol oynayabileceğini konusunda şunları söyledi:
“Beş yıllık bir zaman ufkunda gerçekten iğneyi hareket ettirebileceğini ve oldukça önemli bir fark yaratabileceğini düşünüyorum”.
Facebook gruplarının yöneticileri, premium içeriğe erişim için ücret ve sanal yıldızlar alabiliyor ve yazarlara verebiliyor. Instagram kısa süre önce sanatçıların özel içeriğe erişim için bir abonelik ücreti almaya başlayabileceğini açıklarken, WhatsApp kısa süre önce bazı işletmelerin müşterileriyle iletişim kurabilmesi için ödeme yapması gerektiğini belirtti. Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, şirketin 2024 yılına kadar ücretli özelliklerden ve aboneliklerden yapılan satışların bir kısmının alınmayacağını duyurdu.
Zuckerberg, İçerik üreticilerinin Facebook ve Instagram’da para kazanabilmeleri için daha fazla yol sunmak amacıyla ve meta veri tabanının oluşmasına yardımcı olacak güncellemeleri paylaştı:
“Daha fazla insanın keyif aldıkları yaratıcı işler yapabileceği bir geleceği doğru ilerliyoruz ve bizim gibi olan diğer platformların bunun gerçekleşmesinde rol oynamasını istiyorum” şeklinde konuştu.
Meta’nın sosyal medya platformlarına getireceği ücretli hizmetleriyle ilgili hazırladığımız bu yazımızı beğeneceğinizi umuyoruz. Eğer beğendyiseniz, Meta’nın VR gözlüğü ekim ayında piyasaya çıkıyor isimli yazımıza da göz atabilirsiniz.