Meta, AB veri koruma standartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle 1,2 milyar avro (1,3 milyar dolar) gibi rekor bir para cezasına çarptırıldı.
İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından açıklanan ceza, Avrupa Birliği’nin dönüm noktası niteliğindeki veri gizliliği yasası Genel Veri Koruma Yönetmeliği’nin beş yıl önce yürürlüğe girmesinden bu yana en önemlilerinden biri olabilir. Düzenleyicilere göre Atlantik üzerinden taşınan veriler Amerikan casusluk kurumlarından gerektiği gibi korunmuyordu ve Avrupa Birliği’nin en üst mahkemesi 2020’de bu yönde karar verdi.
Pazartesi günü alınan bu karar, yalnızca Facebook’u etkiliyor. Meta, kararı temyize götüreceğini ve bu arada Avrupa Birliği’ndeki kullanıcıların Facebook’u sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam edebileceklerini belirtti.
Meta 1,3 milyar dolar para cezasına çarptırıldı
Avrupa Birliği kararı, hükümet kurallarının eskiden ulusal sınırlar arasında sınırsız olan veri akışını nasıl değiştirdiğini gösteriyor. Şirketler, veri koruma mevzuatı, ulusal güvenlik yasaları ve diğer kısıtlamalar nedeniyle verileri toplandıkları ülke içinde tutma konusunda giderek artan bir baskı altında. Önceden veriler dünya genelindeki veri merkezlerine kolayca gidebiliyordu.
İstihbarat servislerinin dijital yazışmalar da dahil olmak üzere denizaşırı ülkelerden iletişim toplamasına izin veren ABD kuralları, Meta’ya karşı açılan davanın temelini oluşturuyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği arasında, Facebook ve diğer şirketlerin iki bölge arasında veri transferine izin veren Gizlilik Kalkanı anlaşması, 2020 yılında Max Schrems adlı Avusturyalı bir gizlilik kampanyacısı tarafından kazanılan bir davada anayasaya aykırı ilan edildi.
Schrems, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “ABD gözetim yasaları düzeltilmediği sürece Meta’nın sistemlerini temelden yeniden yapılandırmak zorunda kalacağını” ifadelerini kullandı. Schrems’e göre çözüm, kullanıcıların bilgilerinin öncelikle Avrupa Birliği (AB) içinde kalacağı ve Avrupa’daki bir kullanıcının ABD’deki bir kullanıcıya özel mesaj göndermesi gibi yalnızca “gerekli” aktarımların gerçekleşeceği bir “federe sosyal ağ” olacak.
Meta’nın küresel ilişkiler başkanı Nick Clegg ve baş hukuk sorumlusu Jennifer Newstead yaptıkları açıklamada, “Verilerin sınırlar ötesine aktarılamaması halinde internet ulusal ve bölgesel silolara bölünme riskiyle karşı karşıya kalacak, küresel ekonomi kısıtlanacak ve farklı ülkelerdeki vatandaşlar güvenerek kullandığımız birçok ortak hizmete erişemeyecek” şeklinde konuştular.
Meta aleyhindeki karar, G.D.P.R.’nin beşinci yılını dolduracağı tarihe denk geliyor. Birçok sivil toplum kuruluşu ve gizlilik kampanyacısı, örnek bir veri gizliliği yasası olarak selamlanmasına rağmen, uygulama eksikliği nedeniyle potansiyeline ulaşamadığını söyledi.
Meta, Türkiye’nin 2023 Genel Seçimlerine hazırlanıyor
Kapsamlı gizlilik mevzuatının, bir firmanın Avrupa Birliği merkezinin bulunduğu ülkedeki yetkililer tarafından uygulanmasını zorunlu kılan bölüm, eleştirilerin çoğunun odak noktası oldu. Meta, TikTok, Twitter, Apple ve Microsoft’un hepsinin İrlanda’da bölgesel ofisleri bulunuyor ve bu da en büyük eleştirilerin odağı oldu.