Microsoft Build 2020 etkinliği geliştiricilere yönelik çok sayıda yeni araçla birlikte geldi. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Microsoft, teknoloji severler tarafından merakla beklenen Microsoft Build 2020 etkinliğini bu sabah gerçekleştirdi. İnternet üzerinden canlı yayınlanan etkinlikte geliştiricilere yönelik pek çok yeni aracın tanıtımı yapıldı.
Microsoft tarafından gerçekleştirilen etkinlikte tüketiciyi doğrudan etkileyen yeni bir donanım yer almıyor. Tanıtımı yapılan ürün ve özellikler daha çok geliştiricilere hitap ediyor. Bir süredir merakla beklenen etkinliğin beklentileri karşıladığı düşünülüyor.
Win32 API ve UWP API yapıları birleşiyor
Microsoft CEO’su Satya Nadella tarafından duyurulan ilk yeniliklerin başında Project Reunion yer alıyor. Buna göre Win32 API ile Evrensel Windows Platformu anlamına gelen UWP API, uygulama geliştirme işleminin kolaylaştırılması adına tek bir çatı altında birleşiyor.
İki önemli yapıyı bünyesinde barındıracak olan Project Reunion ile, geliştiricilerin karşılaştığı bazı problemlerin önüne geçilmesi planlanıyor. Eski API’ler ile yeni API’ler arasında bir köprü vazifesi görecek olan Project Reunion, Nadella’nın ifadesi ile Windows platformunun hem Win32 hem de UWP API’leri arasında sorunsuz bir entegrasyonla çalışmasına izin veriyor.
Bu sayede dileyen geliştiriciler açık kaynak kodlu bir şekilde sunulan NuGet paket yöneticisini kullanarak Windows API’sını indirip uygulamalarına kolayca entegre edebiliyorlar.
Project Reunion, Windows 10 uygulamalarının bulut sunucular üzerinden de akış yapabilmesine ve herhangi bir cihaz tarafından erişilebilir olmasına da imkan sağlıyor. Böylece uygulamalar herhangi bir Windows 10 sürümünde problemsiz bir şekilde çalışabiliyor.
Microsoft Windows Terminal ve WSL2’yi de duyurdu
Microsoft Build 2020 etkinliği sırasında tanıtılan diğer iki özellik ise Windows Terminal ve WSL2 (Windows Subsystem for Linux 2) oldu. Microsoft mühendisleri Scott Hanseman ve Kayla Cinnamon, izleyenlere ilk olarak Windows’un yeni Terminal aracını tanıttı. Ardından Windows 10’a entegre bir şekilde sanal bir makinede gerçek bir Linux çekirdeğiyle çalışan WSL’nin yeni sürümü tanıtıldı.
Windows Subsystem for Linux 2 kelimelerinin bir kısaltması olan WSL2, geliştiricilerin Linux tabanlı uygulamaları Windows Terminal üzerinden çalıştırmasına izin veriyor. Bu da iki farklı çekirdek kullanan ve bir birleriyle uyumsuz bir halde bulunan Linux ve Windows sistemlerinin aynı anda kullanılmasını gerekli kullanmadan, Linux uygulamalarının Windows üzerinden düzenlenip geliştirilebilmesine imkan sağlıyor.