Geçen yıl Microsoft’un popüler sosyal ağ uygulaması TikTok’u satın almakla ilgilendiği haberi yayıldığında, teknoloji sektöründen birçok insanın kafası karışmıştı. Üretkenlik yazılımları ve hizmetleri satarak parasının çoğunu kazanan Microsoft ile TikTok gibi bir sosyal medya platformu arasındaki bağlantı neydi?
Satya Nadella: “Trump, Microsoft’a TikTok’u satın aldırtmaya çalıştı.”
Microsoft’un CEO’su Satya Nadella, yedi yıl önce şirkete CEO olduğundan bu yana eğer gerçekleşseydi en büyük satın almalarından biri olacak olan TikTok hakkında açıklamalarda bulundu. Firma daha önce 2014’te Minecraft, 2016’da LinkedIn ve 2018’de GitHub’ı satın almıştı. Bu eylemlerin her birinin bir topluluk inşa etmekle ilgili olduğu belirtildi.
TikTok, Microsoft’un çocuk güvenliği konusundaki çalışmaları ve Xbox video oyun konsolunda daha iyi bir topluluk geliştirme çabalarıyla ilgilenmeye başladığında, Satya Nadella bu fırsatı memnuniyetle karşıladı. Microsoft’un CEO’su bir röportajda “Bu bize izin verdi” açıklamalarında da bulunmuştu. Sonra, anlaşma TikTok ile popüler sosyal medyayı satın almak için potansiyel olarak parayı harcayacak herhangi bir ABD şirketi arasında yüksek rakamların konuşulduğu bir drama haline geldi.
Donald Trump anlaşma üzerinde gizlice çalıştı ve kamuoyuna açıklamalarda bulundu
Açıklamalarına devam eden Nadella, “Donald Trump anlaşma üzerinde gizlice çalıştı ve işlemin gerçekleşmesi durumunda yasa dışı bir bulucu ücreti talebi de dahil olmak üzere kamuoyuna açıklamalar yaptı. Ardından Walmart ve Oracle da dahil oldu.” dedi.
Nadella, “Bu şimdiye kadar üzerinde çalıştığım en tuhaf şey,” ifadeleriyle gelişmeler karşısındaki fikirlerini paylaşarak sözlerine devam etti, “Ancak bunların hepsi 2020 başkanlık seçimlerinden önceydi ve drama başladığı gibi hemen hemen düştü.” Nadella, ABD başkanıyla görüşmesi hakkında soru sorulduğunda, ayrıntı vermeyi reddetti.
Nadella, bu günlerde anlaşmayla ilgili hiçbir bilgisi olmadığını iddia ediyor. İlkbaharda, raporlar Microsoft’un Discord’u yaklaşık 10 milyar dolara satın almaya çalıştığını söyledi. Ancak bu anlaşma da başarısız oldu.
Trump’ın satın alma kararının arkasında TikTok’un ABD’deki bölümünün, bizzat ABD’li bir şirket tarafından yönetilmesini istemesi vardı. Trump, bu sayede ABD’lilerin verilerinin ABD’de kalmasını sağlamayı amaçlamıştı. İki şirket arasında ön anlaşmaya da varılmıştı. Ancak, Donald Trump’ın seçimleri kaybetmesi üzerine anlaşma iptal edildi.