Microsoft ve Meta, geçen yıl metaverse’de çalışmanın geleceği için büyük bir rekabete girmeye hazırlanarak çarpışma rotasında gibi görünüyorlardı. Fakat bugün, her iki şirket de insanların sanal gerçeklikte nasıl çalışacakları ve hatta oyun oynayacakları konusunda işbirliği yapmak üzere ortaklık kurduklarını duyurdu. Bu, Microsoft’un Teams, Office, Windows ve hatta Xbox Cloud Gaming gibi büyük hizmetlerini Meta’nın Quest VR başlıklarına getirmesiyle başlıyor.
Microsoft, metaverse’e Meta ile hazırlanıyor
Bu, Microsoft ve Meta’nın güçlü yanlarını birleştirecekleri sürpriz bir ortaklık. Microsoft, Teams ve diğer üretkenlik deneyimlerini yetenekli bir VR başlığına getirme fırsatı yakalarken, Meta da büyük metaverse planında önemli bir ortağa sahip oluyor.
Microsoft CEO’su Satya Nadella bugün Meta Connect sırasında yaptığı açıklamada, “İnsanlara birbirleriyle bağlantı kurmanın yeni yollarını sunmak için Meta Quest’e Microsoft Teams’in sürükleyici toplantı deneyimini getiriyoruz” şeklinde konuştu. “Sanki yüz yüze birlikteymişsiniz gibi bağlantı kurabilir, paylaşabilir ve işbirliği yapabilirsiniz.”
Yeni Quest Pro ve Quest 2 kulaklıkların Teams deneyimi, Microsoft’un Meta’nın avatar sistemini Teams için uyarlamasını ve Teams’in Meta’nın kendi Horizon Çalışma Odaları içinde destek almasını da içerecek. Meta CEO’su Mark Zuckerberg etkinlik sırasında “İnsanlar doğrudan Çalışma Odalarından bir Teams toplantısına katılabilecekler” ifadelerini kullandı. “Bu cihazlar ve ekranlar arası deneyimin geleceğin sanal ofisinin temeli olacağını düşünüyoruz” diye ekledi.
Geleceğin sanal ofisi sadece toplantılarla ilgili olmayacak. Microsoft, Windows 365’i, şirketin Windows’un tam sürümlerini cihazlara aktarma platformu olan Quest’e getiriyor.
Nadella, “Windows 365’in Quest’e gelmesiyle, tüm kişiselleştirilmiş uygulamalar, içerik ve ayarlar dahil olmak üzere tüm Windows deneyimini Windows ve Windows uygulamalarının tam gücüyle VR cihazınıza güvenli bir şekilde aktarmanın yeni bir yoluna sahip olacaksınız” şeklinde konuştu.
Microsoft ayrıca Progressive Web Apps (PWA) teknolojisi aracılığıyla Office uygulamalarının 2D sürümlerini Quest’e getiriyor. Bunlar Office’in VR için tasarlanmış tam gelişmiş 3D sürümleri olmayacak, ancak kurumlarda VR için bir talep varsa, Microsoft’un gelecekte bunları uyarladığını hayal etmek kolay olabilir.
Xbox Cloud Gaming, Meta’nın Quest VR başlıklarına bile ulaşarak Xbox Game Pass Ultimate abonelerinin oyun yayınlamasına olanak tanıyacak. Xbox oyunları için yerel bir VR deneyimi kadar sürükleyici olmayacak, ancak bir Xbox kumandasını alıp Quest başlığının içine yansıtılan dev bir ekranda oynayabileceksiniz.
Buradaki kilit nokta Meta ve Microsoft arasındaki bu yakın ve sıra dışı ortaklık. İkili, Meta’nın Portal cihazları için Teams üzerinde ve SharePoint ve Outlook için bazı entegrasyonlarda işbirliği yapmış olsa da, bu, on yıldan uzun bir süre önce Windows Phone’daki derin Facebook entegrasyonundan bu yana ilk büyük ortaklık.
Microsoft, VR ve AR başlıklarında ya da Microsoft’un sevdiği deyişle karma gerçeklikte çalışmanın geleceği konusunda kendi bahislerini koruyor gibi görünüyor. Microsoft daha önce Windows Karma Gerçeklik VR başlıklarını denemişti, ancak hiçbir zaman kendi cihazını üretmedi ve yazılım çalışmaları Oculus (şimdi Meta Quest) veya Valve ve HTC gibi daha köklü oyunculara kıyasla hareketsizdi. Microsoft, işletmelere işbirliğinin geleceği olarak sunduğu AR başlığı HoloLens’e daha fazla yatırım yaptı.
Microsoft, Sony’yi oyunların Game Pass’e eklenmesini engellemekle suçluyor
Şirketin HoloLens başlığını ve Kinect hareket kontrol cihazını geliştiren Microsoft ekiplerini yöneten Alex Kipman, bu yılın başlarında sözlü taciz ve cinsel taciz iddialarının ardından istifa etti. Bu durum, özellikle Microsoft’un HoloLens 3 planlarını rafa kaldırdığına dair söylentiler nedeniyle HoloLens’in geleceğini belirsizliğe sürükledi.
Nadella’nın Microsoft’u VR cihazları için üretici yerine yazılım ve üretkenlik aracı şirketi olarak hizalamaya çalışması, Microsoft’un Meta ortaklığının zamanlamasını özellikle ilgi çekici kılıyor. Yazılımlarımızın kullanıcılara tüm favori cihazlarında fayda sağlayabilmesini sağlamak için bir yaklaşım benimsiyoruz ve bu nedenle, bugün duyurduğumuz şey ve en popüler üretkenlik araçlarımızın çoğunun gücünü duyurduğunuz yeni VR cihazlarıyla nasıl bir araya getirdiğimiz konusunda çok heyecanlıyım.” diye ekledi.
Bunun doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi zor bir ortam olacağına dair açık işaretler olsa da Meta, metaverse’i gerçeğe dönüştürme çabasında artık önemli bir müttefike sahip. Meta yıllardır Workplace platformu aracılığıyla kurumsal müşterilere ulaşmaya çalıştı, ancak VR’da Microsoft Teams ile daha yakın bir ortaklık kurarak, işyeri üretkenliği ve işbirliği uygulamalarının geleceği söz konusu olduğunda yenilginin açık bir itirafı oldu. Microsoft’un Teams için Mesh Work’ü geçen yıl sanal toplantılarda özellikle etkileyiciydi, bu nedenle şirketin bunu Meta’nın Quest kulaklıklarında nasıl hayata geçirdiğini görmek ilginç olacak.
Bu ortaklık için henüz erken, önümüzdeki aylarda bu deneyimlerin tam olarak ne zaman ortaya çıkacağına dair daha fazla ayrıntı verilecek. Teams ve belki de Microsoft‘un 3D metaverse avatarları hakkında daha fazla şey duymayı bekleyebilirsiniz, çünkü şirket yarın Seattle’da işin geleceği, güvenlik ve daha fazlasını tartışacağı Ignite konferansını düzenliyor.