Microsoft, çeşitli amaçlar için sürekli olarak yapay zeka asistanları geliştiriyor ve listesine son olarak Microsoft Security Copilot’u ekledi. Bu yeni asistan özellikle siber güvenlik uzmanları için tasarlandı ve onlara ihlalleri tespit etmelerinde ve günlük olarak uğraştıkları büyük hacimli veri ve sinyalleri yönetmelerinde yardımcı olmayı amaçlıyor.
Microsoft Security Copilot, OpenAI’nin GPT-4 yapay zekasını ve Microsoft’un güvenliğe özel kendi modelini kullanarak sohbet robotuna benzeyen basit bir komut kutusu sunuyor. Kullanıcılar “kurumumdaki tüm güvenlik olayları nelerdir” gibi sorular sorabiliyor ve ilgili bilgilerin bir özetini alabiliyor.
Sistem, perde arkasında Microsoft’un tehdit istihbaratı toplama sürecinde topladığı günlük 65 trilyon sinyalden yararlanıyor.
Microsoft Security Copilot’a aşağıdaki videodan göz atabilirsiniz:
Microsoft Security Copilot nedir?
Security Copilot, güvenlik analistlerinin yerini almak yerine onlara yardımcı olmayı amaçlıyor ve meslektaşların işbirliği yapmasına ve bilgi paylaşmasına olanak tanıyan bir pinboard bölümü içeriyor. Güvenlik uzmanları Copilot’u olay incelemelerine yardımcı olmak veya olayları hızlı bir şekilde özetlemek ve raporlama konusunda destek sağlamak için kullanabilir.
Sistem doğal dil girdilerini kabul ediyor, böylece kullanıcılar belirli güvenlik açıklarının özetlerini isteyebiliyor veya analiz için dosyalar, URL’ler veya kod parçacıkları sağlayabiliyor. Tüm uygulamalar ve yanıtlar kaydedilerek araştırmacılar için tam bir denetim izi oluşturuluyor.
Microsoft Security Copilot’un en ilgi çekici özelliklerinden biri de istem defteri özelliği. Bu, kullanıcıların adım veya otomasyon kümelerini tek bir düğme veya istemde bir araya getirmelerine olanak tanıyor. Örneğin, güvenlik araştırmacıları bir komut dosyasında tersine mühendislik yapmak için paylaşılan bir komut istemi oluşturabilir, böylece ekiplerinden birinin analizi gerçekleştirmesini beklemek zorunda kalmazlar. Kullanıcılar ayrıca olayları ve saldırı vektörlerini özetleyen bir PowerPoint slaytı da oluşturabilir.
Bing gibi Microsoft da güvenlik araştırmacıları en son güvenlik açıkları hakkında bilgi istediğinde sonuçları net bir şekilde veriyor. Şirket, Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’nün güvenlik açığı veri tabanı ve kendi tehdit istihbaratı veri tabanından gelen bilgileri kullanıyor.
Ancak sistem hatasız değil. Hata riskini azaltmak için Microsoft, kullanıcıların neyin yanlış olduğuna yanıt vermelerini ve sistemi iyileştirmek için daha fazla bilgi sağlamalarını sağlayan bir geri bildirim döngüsü sunuyor.
Microsoft Security Copilot’a nasıl erişilir?
Microsoft Security Copilot şu anda önizleme aşamasında ve küçük bir müşteri grubu tarafından test ediliyor. Genel bir sürüm için henüz bir tarih yok ve şirket sorumlu bir şekilde mümkün olan en iyi ürünü öğrenmeye ve geliştirmeye odaklanmış durumda.
Microsoft’un yapay zeka konusundaki büyük atılımının bu son örneği, şirketin yazılım ve hizmetlerinde daha fazla yapay zeka asistan teknolojisi görmeyi bekleyebileceğimizi gösteriyor.
Siber güvenlik ve yapay zeka teknolojileri
Siber güvenlik ortamı gelişmeye ve daha karmaşık hale gelmeye devam ettikçe, kurumların potansiyel tehditlerin önüne geçmek için alabilecekleri her türlü yardıma ihtiyaç duydukları açık bir şekilde görülüyor. Microsoft Copilot serisinin son üyesi olan Microsoft Security Copilot, güvenlik uzmanlarına çalışmalarında yardımcı olabilecek, olası ihlalleri tespit etmelerine ve büyük miktarda veriyi daha verimli bir şekilde yönetmelerine yardımcı olabilecek güçlü bir araç ortaya çıktı.
Microsoft, Dynamics 365’e yapay zeka desteği getiriyor
Yapay zeka ve doğal dil işlemeyi bir araya getiren Microsoft, tehdit analizi ve olay incelemesi gibi çoğu zaman bunaltıcı olan görevleri kolaylaştıran ve basitleştiren bir sistem yarattı.
Security Copilot’un komut defteri işlevi özellikle etkileyici ve kullanıcılara daha etkili çalışmalarına yardımcı olabilecek özel otomasyonlar oluşturma olanağı sağlıyor. İşbirliği ve paylaşıma verdiği önemle Security Copilot, ekip çalışmasını teşvik etmek ve bir güvenlik ekibinin tüm üyelerinin aynı sayfada olmasını sağlamak için de değerli bir araçtır.
Genel olarak Microsoft Security Copilot, siber güvenlik alanında önemli bir gelişme ve kurumların operasyonlarının bu kritik alanına yaklaşımlarını dönüştürme potansiyeline sahip. Microsoft Security blogundan Security Pilot hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.