Dünyanın en büyük Bitcoin (BTC) sahiplerinden biri olan MicroStrategy’nin yeni Bitcoin alımlarını durdurmak zorunda kalabileceği iddiaları gündeme geldi. Şirketin, hisseler veya dönüştürülebilir borç senetleri ihraç etmesini engelleyen bir kesinti dönemi yaşadığı öne sürülüyor.
Kesinti dönemi ve düzenleyici kısıtlamalar
Halka açık şirketler genellikle düzenlemelere uyum sağlamak veya düzenleyici dikkat çekmekten kaçınmak için belirli dönemlerde bu tür “kesinti dönemleri” uygular. Ünlü girişim sermayedarı ve Framework Ventures’ın kurucusu Vance Spencer, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı bir paylaşımda MicroStrategy’nin şu anda böyle bir sınırlama ile karşı karşıya olduğunu iddia etti:
Saylor has a blackout period all of Jan – cannot issue any new converts to buy BTC
Mad lad goes for it through Dec 31 and then alt season
— Vance Spencer (@pythianism) December 17, 2024
Spencer’a göre MicroStrategy yeni dönüştürülebilir tahvil çıkararak Bitcoin satın alma işlemlerini gerçekleştiremiyor. Bu durumun likiditenin Bitcoin’den altcoin’lere kaymasına yol açabileceğini belirtiyor:
MicroStrategy ve Bitcoin stratejisi
1989 yılında kurulan ve iş zekası çözümleri sunan bir şirket olan MicroStrategy, 2020 yılında Bitcoin satın alma stratejisine yönelerek dikkatleri üzerine çekti. Şirket şu anda tüm zamanlarda üretilecek Bitcoin’lerin %1’inden fazlasını elinde bulunduruyor ve bu oranı %2’ye çıkarmayı hedefliyor.
Geçtiğimiz hafta yayınlanan raporlara göre, MicroStrategy 15.350 Bitcoin’i 1,5 milyar dolar karşılığında, ortalama 100.386 dolar fiyatla satın aldı. Bu alım, şirketin çeyrek bazında %46,4, yıl başından bugüne kadar ise %72,4 getiri elde etmesini sağladı. Şirketin toplam Bitcoin varlığı şu anda 439.000 BTC’ye ulaştı.
SEC başvurusu ve yeni gelişmeler
MicroStrategy’nin yakın zamanda ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) yaptığı bir başvuru, şirketin 2-8 Aralık tarihleri arasında yaklaşık 21.550 BTC’yi 2,1 milyar dolar karşılığında satın aldığını ortaya koydu. Başvuruda şu ifadelere yer verildi:
“Bitcoin alımları, satış anlaşması kapsamında hisselerin ihraç edilmesi ve satışı yoluyla elde edilen gelirlerle gerçekleştirildi.”
Şirketin Bitcoin alımları için kullandığı sermayenin büyük kısmı, bu tür hisse satışlarından sağlanıyor. Bu nedenle, MicroStrategy’nin düzenli Bitcoin alımlarına ara verebileceğine dair söylentiler eğer doğrulanırsa kripto para piyasası için önemli bir gelişme olabilir.