Türkiye merkezli gerçekleştirilen operasyon kapsamında, dünyanın en büyük kripto para vurguncusu Omega Pro şirketinin sahibi Robert Velghe yakalandı. Dubai merkezli olan ve faaliyetlerini dünya genelinde yürüten şirket, yüksek kâr vaadiyle milyonlarca kişiyi dolandırmıştı. İşte tüm detaylar…
Yüksek kâr vaadi ve güven tuzağı
Aslında ponzi sistemleri bizlere çok da yabancı gelmese gerek. Türkiye’de bunun gibi dolandırıcılıklar sürekli gerçekleşiyor ve binlerce belki de milyonlarca kişi zor şartlar altında yaptığı birikimlerini kaptırıyorlar. Bunun gibi sistemler genelde küçük yatırımlarla kişileri kendine çekiyor. Daha sonra elde edilen kazançlar, yatırımcıların güvenini artırarak daha büyük miktarlarda para yatırmalarına neden oluyor. Ancak bir süre sonra bir bakmışsınız, “puff” sözde yatırım şirketi sırra kadem basmış…
Türkiye’deki mağdurların şikayetleri üzerine başlatılan soruşturma, şirketin yasa dışı faaliyetlerini ortaya çıkardı. Güvenlik güçleri ilk olarak şirketin CEO’su Andreas Szakacs’ı geçtiğimiz ay tutuklayıp ceza evine göndermişti. Daha sonra şirketin Hollandalı ortağı Robert Velghe, İstanbul’da düzenlenen bir operasyonla yakalandı.
Omega Pro, yatırımcıları kandırmak için modern bir Ponzi şeması kullandı. Yeni yatırımcıların paralarıyla eski yatırımcılara ödeme yaparak güvenilir bir imaj oluşturdu. Ayrıca otomatik ticaret algoritmasıyla yüksek kârlar elde edeceklerini iddia ederek yatırımcılara umut aşıladılar.
Dolandırıcıların yeni hedefi Roblox ve Fortnite’daki çocuk oyuncular
3 milyon mağdur, 4 milyar dolar zarar
Omega Pro’nun dolandırıcılığıyla dünya genelinde yaklaşık 3 milyon kişi mağdur oldu. Mağdurların toplam zararı ise 4 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.
Omega Pro skandalı, kripto para dünyasının risklerini bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, yüksek kâr vaatlerine kolayca inanmamak ve yatırımlarınızı yapmadan önce mutlaka araştırma yapmanın önemini vurguluyor. Türk güvenlik güçlerinin başarılı operasyonu sayesinde büyük bir dolandırıcılık çetesi çökertilmiş olsa da, yatırımcıların dikkatli olması gerekiyor.
Önce çıkan görsel kaynağı: Jack B / Unsplash