Multinet Up 2019 verileri açıklandı. Yeni nesil finansal teknoloji şirketi Multinet Up, faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde teknoloji tabanlı ürün ve servisleri ile paydaşlarının dijitalleşmesine desteğe devam ediyor. Şirketin son dönem yatırımları, iş birlikleri ve 2020 hedefleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Multinet Up CEO’su Demirhan Şener, Türkiye fintech ekosistemi ve yemek kartı sektörü özelinde değerlendirmelerde bulundu. Multinet Up 2019 verileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Şener, “Dijital tabanlı iş modelleri özellikle son yıllarda sektör kavramının etkisini yitirerek sektörler arasındaki duvarların kalkmasına sebep oluyor. Yemek kartı, akaryakıt, esnek yan haklar, ödüllendirme, seyahat ve konaklama, araç kiralama çözümleri ve finansal servisler hizmetleri ile Multinet Up’ın herhangi bir sektör tarafından tanımlanmamış veya sınırlandırılmamış bir ekosistemi var. Gelişmiş finansal teknoloji altyapımız, bizi BKM’nin hazırladığı fintech ekosistem haritasında 2019 yılında da banka dışı ödeme sistemine sahip tek şirket yaptı. İştiraklerimiz ininal, ipara, GastroClub, Yesclub ve teknoloji şirketimiz inventiv ile Türkiye’nin en büyük fintech grubuyuz. 2019 ilklere ve başarılara imza attığımız bir sene daha oldu. Nisan ayında logomuzu değiştirerek marka yüzümüzü yeniledik ve tüm alt markalarımızı bir çatı altında birleştirdik. Ekosistemimizdeki oyuncuların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak kazan-kazan prensibi ile kurmakta olduğumuz iş birliklerine 2019’da yenilerini ekledik. Mayıs ayında dünya devi AliPay, Türkiye’de ilk fintech ortağı olarak ininal ve Multinet Up’ı tercih etti.
5 şehirde pilot uygulama başlattık. Çinli turistlerin Multinet Up’ın anlaşmalı üye iş yerlerinde ve Dorak Holding noktalarında Alipay’i kullanarak QR kodla ödeme yapmasını sağladık. Temmuz ayında iştirakimiz ininal, dijital ödemeler sektöründe dünya lideri Visa ile uzun vadeli bir iş birliğine imza atarak cüzdan ve kartlarını yeniledi. Eylül ayında hayata geçirdiğimiz kurumsal Whatsapp hattımız ile müşterilerimize artık arkadaşları kadar yakınız. 3 ay olmasına rağmen çağrılarımızın %10’u bu kanala kaydı. Yapay zekâ alanındaki yatırımlarımıza 2019’da da devam ettik. Makina öğrenme müşteri kaybını önleme konusundaki çözümümüz ile bu problemi yarı yarıya azalttık. 2019 bitmeden, müşterilerimizin bize yolladıkları e-postalardan tansiyonlarını ölçen, bu ölçüme göre önceliklendirme yapan çözümümüzü de devreye almayı başardık. 2020 başında da süreçlerimizin otomasyon seviyesini artırarak RPA alanındaki çalışmalarımızın ilk meyvelerini almayı planlıyor, robotlarımızı hayata geçiyoruz. 2019 yılında 10 milyon TL üzerinde ar-ge yatırımı yaptık. ” diyerek düşüncelerini paylaştı.
İlk beş sektörden biri Fintech sektörü
Ödeme sistemleri alanındaki yatırımlarına 2020’de de devam edeceklerini ifade eden Şener, “2019 finansal teknolojilerin gelişiminde önemli bir sene oldu. Tüketicinin ödeme alışkanlıkları her geçen sene dijitale doğru evrilirken nakit kullanımının giderek azaldığını görüyoruz. Startsupwatch’un verilerine göre ekonomimizin %99,7’si KOBİ’ler üzerinden geçiyor. Fintech kuruluşları dikeyde en çok yatırım alan ilk beş sektörün içinde yer alıyor. Multinet Up olarak ekosistemimize değer katacak startuplara yatırım yapmaya ve iş birlikleri kurmaya devam edeceğiz. Özellikle kartlı ve kartsız ödeme yöntemleri, m-POS ile ödeme kabul etme çözümleri ve siber güvenlik alanlarında hem yurt içindeki müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel projeler gerçekleştirmeye hem de yurt dışına teknoloji altyapısı ihraç etmeye 2020’de de devam edeceğiz” dedi.
Plastik kartsız ve fiziksel POS cihazsız bir yemek kartı sektörü
Şener sözlerine, “Teknolojinin birleştirici gücü ile müşterilerimize operasyonel kolaylık, vergi avantajı, kontrol yetkinliği, güvenilir ve kolay tahsilat ve harcama gibi birçok farklı alanda fayda sunduğumuz ekosistemimizde, 2019 yılında 170 milyon işlem gerçekleşti. Kullanıcılarımıza en iyi ödeme deneyimini sunmak için geliştirdiğimiz mobil cüzdan uygulamamız MultiPay sadece 2019’da 300 bin kez indirilerek 1,2 milyon indirme sayısına ulaştı. Bu sene kullanıcılarımız, MultiPay üzerinden temassız ve karekodla ödemeye ilgi gösterdi. 10 ödemenin 7’si bu alternatiflerle yapıldı.
Yemek kartı sektöründe bir ilki daha gerçekleştirdik, üye iş yerlerimizin cep telefonlarından karekodla veya temassız ödeme alabilmeleri için geçtiğimiz temmuz ayında teknoloji şirketimiz inventiv, m-pos uygulaması MultiPOS’u hayata geçirdi. Şu an 5000 üye iş yerimizde, 10.000’nin üzerinde aktif MultiPOS var. 1500 üye iş yerimiz fiziki pos ve ÖKC cihazı kullanmaksızın sadece MultiPOS’la hayatına devam ediyor.”