1. Uzay mekiğindeki bilgisayarın işlemci hızı 12 MHz. Evet, MHz. Bunun çok az olduğunu söyleyebilirsin ama neredeyse mutlak 0 sıcaklığa ve ekstrem koşullara dayanabiliyor. Senin 2000 MHz’lik dizüstünü gönderseydik, çektiği fotoğraflar kim bilir nasıl çıkardı… Plüton görevine gönderilen cihaz gayet kalpli malpli fotoğraflar sunabiliyor.
2. Bölgede toplanan veriyi indirmek 16 ay sürecek. (beyler uploadları kısmayalım)
3. New Horizons ekibi, öncelikli olarak Plüton ve bilinen beş uydusu hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Sonra gezegenin jeolojisi, atmosferi, kayalıkları ve daha fazlasına önem verecekler.
4. ALICE, LORRI, PEPSSI, RALPH, REX, SDC ve SWAP adlı enstrümanlar, daha tonla veri yollayacak. Şimdiye kadar gördüğümüz fotoğraflar hiçbir şey…
5. 9 yıldır süren operasyonda, ekipte eksilme olmadı.
6. Mekik, Kuiper kuşağına (Güneş Sistemi’nin en sonundaki toz bulutu) kadar gidemiyor fakat Eris ve çevresinde başka cisimler keşfetti.
7. Mekik, yaklaştıkça fotoğraf çekiyor fakat 4,5 saat tek taraflı (toplamda 9 saat ediyor) bir gecikme var. (Lag çok fena kanka, modemi aç kapa).
8. Mekik, plütonyum enerjisiyle ısıtılıyor.
9. Grup, mekikle bu şebeke üzerinden haberleşiyor.
10. Plüton’un yeni uydusu görüntülenmedi. Styx ve Kerberos’u keşfeden kaşif Mark Showalter, şu an yeni uydular için yörüngeyi kolaçan ediyor. Nix ve Hydra’nın ise yüksek çözünürlüklü fotoğraflarının geleceği belirtiliyor. İşin kötü yanıysa, geçiş anında, engeller yüzünden görünmeyebilirler.
11. Sonbahara doğru, NASA onaylarsa grup Kuiper kuşağındaki iki objeden birine gidecek.
12. Mekik, önden belirlenmiş toplu komutlarla hareket ettiriliyor. Zira büyük bir lag var, sola bak deyip bırakırsan, 10 saat sonra göreceksin, o yüzden sola bak, oradan sağa bak, bir tur dön vs gibi çoklu komutlar veriliyor.
13. O gördüğün kalpli fotoğrafın indirilmesi 4,5 saat sürdü. TTNet’e küfür etmeden önce bir düşün, kimler neler çekiyor? Ahaha. Sonuçta Güneş ışığının buraya gelmesi 8 dakika sürerken, Plüton’a varması 270 dakika sürüyor…
14. Plüton’un dandik de olsa, bir atmosferi olduğu 1988 yılında Jim Eliot ve ekibi tarafından ispatlanmıştı.
15. 4 Temmuz haftasında, mekik büyük bir kaza atlattı ama şu an sapasağlam kerata.
16. Plüton’un yüzey sıcaklığının 35 – 50 Kelvin (-235 ilâ -225 santigrat) civarında olduğunu düşünülüyor.
17. Mekik, şebeke yoluyla update (güncelleme) edilebiliyor.
18. Mekikle bağlantımız 20 ilâ 30 yıl sonra kesilecek. Bu kadar süre boyunca antenler ve sisteme yetecek kadar enerjisi var.
19. Plüton’un uydularının fotoğrafları çekildi. Sabaha düşerler. Buradan takip edebilirsin.
20. New Horizons ne yazık ki Plüton’un yanından geçip gidecek; yörüngeye oturamayacak. Bunun için çok hızlı.
21. Ekip, gelişen teknoloji sayesinde, yüzeye inecek, gidişi de 9 yıldan az sürecek bir mekik yapılabileceğini söylüyor.
22. New Horizon, daha hızlı fırlatıldığı için zamanla Voyager 1’den öteye gidebilecek.
23. Yarın sabah Charon’un geleek fotoğrafı sıkıştırılmış olacak. İnsanları bekletmek istemiyorlar galiba. 🙂 Charon.fits.jpg.rar
24. Bugün gördüğümüz fotoğrafın her pikseli gerçek hayatta 3,8 km genişliğindeydi. Plüton’un toplam genişliği böyle bulundu. Yanlış olmaması için de beş kişi aynı anda çalışıp birbirileriyle sonuçları kıyasladı. Kafese girip döğüştü.
25. Ekip çalışırken fasulye şeker, M&Ms, jerky (pastorma benzeri çiğ et), Oreo, kayısı, elma, kurutulmuş meyveler, grissini ve çikolata kaplı badem tarzı atıştırmalıklardan yiyormuş. Normal insan ya bunlar?
26. New Horizons, 4667 milyar km’lik yolculuğunda, Plüton’a beklenenden 72 saniye önce vardı.
27. Charon’un kara noktası, bilimci ekibi bayağı şaşırttı.
28. Mekik, 20 yıl boyunca tüm sistemi idare edecek enerjiyi, yavaşlamak ve yörüngeye oturmak için kullanacak olsaydı, bunu başaramazdı. Sadece, Plüton’u %1 daha fazla görebilirdi. Bu yüzden “değmez” denildi ve bu işe kalkışılmadı.
29. Kerberos ve Styx uyduları, ne yazık ki gelecek fotoğraflarda küçük birer nokta olarak gözükecekler.
30. Mekiğin 2×8 GB depolama alanı var. Hepsini dolduramıyorlar zira dosyaların sıkıştırılırken ekstra yere ihtiyacı oluyor.
31. Plüton’un yörüngesine yerleşebilecek bir mekik, 9 yıl önce çok fazla yakıta ihtiyaç olacağından mümkün olamazdı.
32. Fotoğraflar 0,2 ilâ 1 saniyelik uzun pozlamalarla çekiliyor.
33. 80’lerin sonundan beri Charon’da su olduğu biliniyor.
34. Grup, hile yaparak Jüpiter’in çekimsel gücünden faydalanarak mekiği hızlandırdı.
35. O uzaklıktan Dünya’nın bir fotoğrafı çekilemiyor zira kamera çok hassas, doğrudan gelen Güneş ışınları kamerayı bozardı.
36. Plüton ismi, gezegen ilk keşfedildikten sonra İngiliz öğrenci Venetia Burney’nin önerisiyle konuldu.
37. -235 derece sıcaklıktaki yüzeyde eğer kar oluşmuş olsaydı, bu soğuk ortam yüzünden üzerinde kayak yapmak, kumda kayak yapmaya benzerdi.
38. Gelecek 16 ay boyunca, New Horizons’tan dünyaya veri aktarılacak.
39. Voyager’ın uzaktan Dünya fotoğrafları çekebilme sebebi, enstrümanlarının Güneş ışığını yansıtabilmesiydi.
40. New Horizons’taki veriler dünyaya 2 kilobit/saniyede aktarılıyor. Yani 500 saniyede, sadece 1 kilobyte veri çekebiliyorlar.