Elon Musk’ın nöroteknoloji şirketi Neuralink, Çarşamba gecesi çok beklenen ve sık sık ertelenen teknoloji tanıtımını gerçekleştirdi ve çok şey vaat etti.
Çok sayıda Neuralink mühendisi ve araştırmacısı, son birkaç yıldır geliştirdikleri teknolojiyi tartışmak üzere sahnede Musk’a katıldı. Şirketin kablosuz beyin-bilgisayar arayüzü (BCI), N1 bağlantısı ve bir kişinin beynine N1 yerleştirebileceğini iddia ettiği bir robot olan R1 bunlar arasındaydı. Sunumlar devam ederken robot da hazır bulundu ve bir manken üzerinde sahte bir ameliyat yaptı.
Sunum sırasında Elon Musk şaka yaptı:
“Şu anda bir Neuralink cihazı taktırmış olabilirim ve haberiniz bile olmayabilir.”
“Bu demolardan birinde, yapacağım.”
Yaptığı şakadan sonra Musk, Neuralink’in altı ay veya daha uzun bir süre daha insan denemelerine başlayamayacağını belirtti.
Neuralink nedir, ne yapabilir?
Neuralink, Elon Musk ve sekiz nörolog tarafından, implante edilebilir beyin-makine arayüzleri geliştirmek amacıyla 2016’da San Francisoco’da kuruldu.
Sunum sırasında Musk, ayrıca yüksek iddialarda bulunma ancak bunları gerçekleştirememe konusundaki sicili göz önüne alındığında, Cybertruck büyüklüğünde bir tuz tanesi ile ele alınması gereken oldukça cesur birkaç iddiada bulundu.
Bunlar arasında Neuralink’in doğuştan kör olan insanlara görme yetilerini geri kazandırabileceği ve omurilikleri zarar görmüş insanlara hareket kabiliyetlerini geri verebileceği fikri de yer alıyor.
Ona göre N1, hastaların laboratuar dışındaki hemen her ortamda kablosuz ve uzaktan kullanabilmelerini sağlayacak ve eğer gerçekleşirse bu devrim niteliğinde olacak. Hwang Profesörü ve Washington Üniversitesi Nöroteknoloji Merkezi Direktörü Rajesh Rao‘ya göre bu, BCI teknolojileri için büyük bir ilerleme olacak ve daha önce hiç yapılmamış bir şeyi temsil edecek.
“İleri bir [BCI], kişinin bunu evde yapıp yapamayacağı açısından olacak.”
“Bunu herhangi bir yerde keyfi olarak yapabilirler mi?” Bir restoranda yapabilirler mi? Bu ilerleme, sadece laboratuvarda yapmak yerine, hareket halindeyken kullanılabilir bir implant anlamına gelecek..
-Rajesh Rao, Washington Üniversitesi Nöroteknoloji Merkezi
Neurolink nasıl çalışır?
Elon Musk, Tesla ve SpaceX gibi tanınmış şirketleri kurmasıyla tanınıyor, ancak iş adamının birkaç tuhaf işi de mevcut. Bunlardan birini yapay zeka ile insan beyni arasında bir “simbiyoz” yaratmak için başlattığını iddia ediyor.
Elon Musk, beyin arayüz teknolojisi şirketi Neuralink’i kurdu. Bir kişinin beynine yerleştirilecek ve beyin aktivitesini kaydedip belki de uyarabilecek bir aygıt yaratıyor. Musk’a göre bu teknoloji “kafatasınızdaki Fitbit” gibi bir şey.
Neuralink’in ürettiği madeni para büyüklüğündeki çip, bir kişinin kafatasına yerleştirilecek. Her biri bir insan saçından yaklaşık 20 kat daha ince olan küçük kablolardan oluşan bir ağ, çipten hastanın beynine doğru uzanıyor.
Kablolarda beyin aktivitesini izlemek ve teorik olarak beyni elektriksel olarak aktive etmek için kullanılabilecek 1024 elektrot bulunuyor. Çip bu verileri kablosuz olarak bilgisayarlara iletiyor, böylece araştırmacılar bu verileri inceleyebiliyor.
Bir dikiş makinesi gibi, bir robot Neuralink çipinden gelen esnek kabloları sert bir iğneyle bir kişinin beynine zorlayarak çalışacak.
Neuralink’in ilk ürünü, düşüncelerimizle bir akıllı telefonu kontrol etmeyi sağlayacak
Neuralink bize ne gösteriyor ve söylüyor?
Yapay zekâ teknolojilerinin hayatımızda her geçen gün daha fazla yer kapladığı bu dönemde Musk’ın Neuralink projesi o kadar da uzak görünmüyor. Başarılı iş adamının ekibinin bu çipi doğru bir şekilde geliştirip güvenli bir şekilde insanlara uygulayabildiğini varsayalım. Bu durumda bilime, özellikle de canlı organizmaların beyinlerinin incelenmesi alanında büyük katkı sağlayacak.
Musk’ın iddialarına göre birçok nörolojik hastalığın ve hasarın giderilmesinde ve önlenmesinde rol alacak olan bu çip, çoğu bilim insanı tarafından geleceğin teknolojisi olarak yorumlanıyor.
Sinirbilimciler, Elon Musk’ın Neuralink’in maymunların beyin sinyallerini kullanarak bilgisayarları çalıştırmasına olanak sağlayabileceği iddiasına ise pek sıcak bakmıyor.
Neuralink’in hayvanlar üzerinde denenmesi tepki aldı
Hayvan haklarını savunan bir kuruluş olan The Physicians Committee for Responsible Medicine (Sorumlu Tıp için Hekimler Komitesi), Şubat 2022’de, 2017-2020 yılları arasında Davis’teki Kaliforniya Üniversitesi’nde Neuralink araştırmalarında kullanılan maymunlarla ilgili 700 sayfadan fazla kayıt elde ettikten sonra ABD Tarım Bakanlığı’na şikayette bulunduğunu duyurdu.
Grup, bir kamu kayıtları talebi aracılığıyla, nekropsi sonuçları ve veteriner kayıtlarını da içeren verileri toplayabildi. Söz konusu kayıtlarda 23 maymunun olduğu belirtiliyor.
Neuralink tarafından yayınlanan bir blog yazısına göre, sekiz hayvan öldürüldü. Şirkete göre bunlardan biri cihaz arızasından kaynaklanırken, diğerlerine cihaz enfeksiyonlarının neden olduğu iddia ediliyor.
Şirket, “hayvanlarla mümkün olan en insancıl ve etik şekilde çalışmaya kesinlikle kararlı olduğunu” ve üniversitedeki tesislerin ve bakımın federal olarak zorunlu standartları karşılamaya devam ettiğini söylüyor.
Neuralink, kısa bir süre önce resmi Youtube kanalında şirket içindeki hayvan refahıyla ilgili bu videoyu yayınladı:
Musk’ın iddiaları gerçekleşirse bilim ve sağlık alanında çığır açan bir yenilik gerçekleşecek gibi görünüyor. Neuralink ile ilgili her türlü gelişmeyi sizlere aktaracağız. Musk’ın Neuralink ile ilgili geçmiş açıklamalarına Elon Musk, beyin-bilgisayar arayüzü Neuralink 2’yi tanıttı başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Neuralink insan deneyleri kayıtları artık açıldı
Neuralink insan deneyleri kayıtları artık açıldı ve koşulları karşılayan herkes başvurabilirken, Elon Musk hala şirketinin deneylere başlamasına izin verecek FDA onayını bekliyor.
Elon Musk Çarşamba günü yaptığı açıklamada, şirketi Neuralink tarafından üretilen kablosuz bir beyin çipinin, şirketin daha önceki son teslim tarihlerini karşılayamamasına rağmen, altı ay içinde insan klinik testlerine başlayacağını duyurdu. Şirket, sakat insanların yeniden hareket etmesine ve konuşmasına olanak sağlayacağını iddia ettiği beyin çipi arayüzleri üzerinde çalışıyor ve Musk Çarşamba günü görme yetisini de geri kazandırmayı hedeflediğini ekledi. San Francisco Körfez Bölgesi ve Austin Teksas merkezli Neuralink, insan klinik deneylerine başlamak için FDA izni almaya çalışırken son yıllarda hayvanlar üzerinde testler gerçekleştiriyor.
Musk, cihazın uzun zamandır beklenen halka açık tanıtımı sırasında “Bir cihazı bir insana yerleştirmeden önce son derece dikkatli olmak ve iyi çalışacağından emin olmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Musk, Neuralink genel merkezinde seçkin katılımcılardan oluşan bir izleyici kitlesine yaptığı yaklaşık üç saatlik sunumda, şirketin cihazını yaratma için yaptığı çalışmalardan bahsetti. “İlk başta, özellikle de insanlar için uygun olduğunda, ilerleme belki de acı verici derecede yavaş görünecek, ancak bunu paralel olarak ölçeğe getirmek için her şeyi yapıyoruz” diye devam etti.
Musk’a göre, Neuralink cihazının ilk olarak iki insanda denenmesi bekleniyor. Görme yetisini kaybeden hastaların yetisini geri kazandırmak, kas hareketlerini yapamayanların hareketlerini yapabilmelerini sağlamak önceliklerinden bazıları. Musk, birisi doğuştan kör olsa bile, görme yetisini geri kazandırabileceğimize inanıyoruz” şekilde konuştu.
Beynin karmaşık elektrikli ekipmanları çalıştırmasını sağlayacak bir çip yaratmayı, felçli insanların hareket işlevini yeniden kazanmasını, Parkinson, bunama ve Alzheimer gibi beyin bozukluklarını tedavi etmeyi umuyor. Ayrıca beyin ve yapay zekanın birleştirilmesinden de bahsediyor.
Mevcut ve eski çalışanlar, Neuralink’in insan çalışmalarına başlamak için FDA izni almak üzere şirket içi son teslim tarihlerini rutin olarak kaçırdığını iddia ediyor. Musk, Neuralink personeline zayıf gelişimleri nedeniyle kızgınlığını ifade ettikten sonra bu yılın başlarında rakip Synchron’a potansiyel bir yatırım konusunda yaklaştı. Neuralink insan deneyleri için kayıt şu anda açık ve gereksinimleri karşılıyorsanız başvurabilirsiniz.
Neuralink insan deneylerine kimler nasıl başvurabilir?
Bu deneye katılabilmeniz için ABD’de yaşıyor olmanız gerekiyor. Deneylere başvurabilecek hastaların kriterleri şu şekilde;
- Hastanın 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor,
- Kuadripleji olan hastalar,
- Parapleji olan hastalar,
- Görme kaybı olan hastalar,
- İşitme kaybı olan hastalar,
- Konuşamayan hastalar.
Başvurabilmeniz için şirket sizden tıbbi kayıtlarınızı isteyebilir. Başvuruyu gerçekleştirebilmek için bu bağlantıya tıklayın ve tüm talimatları takip edin.
Bu yeni teknoloji, birçok engelli hastanın kaderini değiştirebilir. Böylelikle Neuralink yazımızın sonuna geldik. Digital Report ekibi olarak keyifli okumalar dileriz…