Bu içeriğimizde NFC teknolojisi hakkında konuşacağız, nedir ve akıllı telefonlarda nasıl çalışır açıklayacağız. NFC (Yakın Alan İletişimi) teknolojisi, gelişmiş teknoloji akıllı telefonlarda bir standart haline geliyor, ancak birçok kullanıcı ne olduğu ve kullanmanın faydalarından habersiz. Dolayısıyla, orta sınıf veya ileri teknoloji bir telefonunuz varsa, NFC teknolojisinin hayatınıza getirebileceği avantajlardan yararlanabilirsiniz.
NFC, hayatımızın konforunu artırmak için tartışmasız vazgeçilmez teknolojilerden biri. Son yıllarda, NFC donanımlı kredi kartları da ortaya çıktı ve kullanımları hayatımızın yeni ve daha çeşitli alanlarına doğru genişliyor. Ancak yine de birçok kişi merak edebilir, NFC nedir, bana ne gibi avantajlar sağlar ve en önemlisi bu teknoloji ile ödeme yapmak gerçekten güvenli mi?
NFC teknolojisi nedir?
NFC, Yakın Alan İletişimi teriminin kısaltması olan kablosuz bir iletişim teknolojisidir. Yani, kablolama gerektirmez ve verici ile alıcı arasında yaklaşık 20 santimetre mesafedeki cihazlar arasında radyo dalgaları aracılığıyla dijital bilgilerin alışverişine izin verir. Kökenleri, birçok şirketin Bluetooth teknolojisine bir alternatif üzerinde çalışmaya başladığı 21. yüzyılın başlarına kadar uzanmaktadır. Günümüzde bu teknoloji çoğu akıllı telefonda mevcuttur.
NFC, Android 2.3’e dayalı kısa menzilli, yüksek frekanslı bir radyo iletişim standardıdır. İki farklı modda çalışabilir:
- Etkin mod, iki cihaz (gönderici ve alıcı) bir sinyal oluşturarak iletişim kurduğunda. Cihazlardan biri veri beklerken elektromanyetik alanı kapatılır.
- Pasif modda, verici cihaz bir elektromanyetik alan oluşturur ve alıcı cihaz bunu modüle eder. Bu şekilde, alıcı cihaz, göndericinin elektromanyetik alanının yoğunluğundan güç alır.
NFC, modern telefonlarda ve daha fazlasında kullanılan popüler ve çok kullanışlı bir temassız iletişimdir. Bu sayede telefonla veya mağazalardaki akıllı telefonla alışverişlerinizi kolayca ödeyebiliyoruz (bankacılık uygulamasında yapılandırıldıktan sonra). Yaygın inancın aksine, NFC dosyaları aktarmak için kullanılmaz. İki Bluetooth cihazını hızlı bir şekilde eşleştirmek, NFC etiketlerini depolamak ve okumak ve hatta erişim kartlarını kullanmak için kullanılır.
Bir akıllı telefonun NFC teknolojisine sahip olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?
Telefonunuzun NFC teknolojisini destekleyip desteklemediğini kontrol etmenin birden fazla yolu vardır. En kolay ve en hızlı yol, hızlı erişim panelini açmak ve NFC simgesini aramaktır. Orada görmüyorsanız, telefonunuzun ayarlarına giderek de yapabilirsiniz. Oturum açtıktan sonra, “daha fazla …” yazan “Kablosuz Bağlantılar” altına bakın. Telefonunuz destekliyorsa, burada NFC seçeneğini bulmalısınız. Orada değilse, telefonunuz bu teknolojiyi desteklemiyordur.
Telefonunuzda NFC olup olmadığından emin olmanızı sağlayacak başka bir seçenek de Play Store’da arama yapmaktır. Orada, telefonun NFC teknolojisine sahip olup olmadığını belirlemeye yarayan ve size hemen haber verecek çok sayıda ücretsiz ve çok güvenilir uygulama seçeneği bulabilirsiniz. Bu seçeneklerden herhangi biri, telefonunuzun NFC ile uyumlu olup olmadığını bilmek için çok yararlı olacaktır. Bazı markalarda bilgileri telefonun teknik özelliklerinde bile bulabilirsiniz.
Telefonda NFC nasıl etkinleştirilir?
Telefonunuzdaki NFC modülünü etkinleştirmek çok basittir. Yapılacak ilk şey, cihazınızın gerçekten NFC teknolojisi içerdiğinden emin olmaktır. Bunu, yukarıda belirtildiği gibi telefonunuzun ayarlarından kolayca yapabilirsiniz. Hızlı erişim panelinde bulursanız, simgeye tıklamanız yeterlidir, hepsi bu. Öte yandan, onu bulmak için ayarlara gitmeniz gerekiyorsa, oradan etkinleştirmeniz gerekir ve bu kadar.
Cihazınızda yerleşik NFC teknolojisi yoksa, çıkartmalar ve SIM kartlar gibi başka seçenekler de vardır. Yüzde 100 telafi etmese de, bu teknoloji telefonunuzla ödemeleri etkinleştirmek için yararlı olabilir. Çoğu telefon operatörü yerleşik NFC’li SIM kartlara sahiptir.
NFC teknolojisi ne kadar güvenli?
Uzmanların çoğu, NFC teknolojisiyle ödeme yapmanın, kartınızla ödeme yapmaktan daha güvenli olduğu konusunda hemfikirdir. NFC ile ödeme yaptığınızda, genellikle kartınızı ve şifrenizi genellikle en azından bir an için gözden uzak olan bir yabancıya verirsiniz. Telefon size ait olduğu sürece fiziksel temas gerektirmez ve genellikle biyometrik olarak korunur (parmak izi, Dokunmatik Kimlik, PIN, vb.). Bununla birlikte, bir ödeme yapmak için önce kilidini açmanız gerektiğini unutmayın.
Öte yandan, suçlular için çok çekici olmadığı için küçük bir miktar hırsızlık riski azaltılır. Bir akıllı telefon üzerinden NFC ödemesi çok güvenli, hızlı ve kolaydır. Ek olarak, NFC cihazlarının verileri (çoğu zaman) şifrelenmiş biçimde ilettiğini bilmelisiniz. Suçlular anahtarı kırmayı başarana kadar tüm bilgiler güvendedir.
Bu teknolojiden hangi alanlarda yararlanılabilir?
NFC teknolojisi, farklı alanlarda etkinliğini ve önemini kanıtlamıştır, ancak şu ana kadar en büyük kullanımı, fiziksel temas kurmaya gerek kalmadan bir akıllı telefon kullanarak mağazalarda ödeme yapmak oldu. Kart kadar kolay ancak temassız ve çok daha güvenli, çünkü düşük miktarlarda bile işlemin gerçekleştirilebilmesi için akıllı telefonun kilidinin açılması gerekiyor.
Ancak, bunun ana işlev olması, onun tek işlev olduğu anlamına gelmiyor. Günlük hayatımızda bu teknolojinin daha birçok uygulaması var. NFC, kablosuz cihazların otomatik olarak eşleştirilmesini, bilgilerin okunmasını ve özel olarak işaretlenmiş posterler ve reklam panolarından tekliflerin indirilmesini sağlar. Aynı durum, mağaza ve restoranlardaki sadakat kartları ve indirim kuponları için de geçerlidir. NFC, gelecekte toplu taşıma için ödeme olarak geleneksel para biriminin kullanımının yerini bile alabilir.
Ayrıca evlerin, ofislerin, araçların vb. kapılarını açmak için kullanılır. Anahtar, şifre veya biyometrik okumalara gerek kalmadan elektronik anahtar olarak “programlanabilir” etiketleri (NFC etiketleri) özelleştirebilir ve kullanabilirsiniz. Telefon, yalnızca yaklaştırıldığında istenen işlevi veya uygulamayı otomatik olarak etkinleştirebilir. Pasif cihazlarda veri depolamak için de kullanılabilir. Bazı durumlarda, Wi-Fi Direct (S Beam) akıllı telefonlar arasında kolay dosya aktarımı için otomatik olarak yapılandırılabilir.
Gördüğümüz gibi, NFC teknolojisinin günlük hayatımızda birden fazla kullanımı ve harika bir faydası var. NFC, gittikçe daha fazla kullanılması beklenen o kadar kolay ve kullanışlı bir teknoloji. NFC etiketlerinin kullanılması, tüm etkinlikleri akıllı telefonla gerçekleştirmeyi çok daha kolaylaştırır, bu nedenle, şirketlerin bu teknoloji için yeni uygulamalara yönelmeleri bizi şaşırtmamalı. Bu teknolojinin bize sunduğu geliştirme olanakları gerçekten çok büyük.