NFT (Non-fungible token) nedir ve neden koleksiyonerlerin dünyasında devrim yaratıyor, anlattık.
Ünlü müzayede evi Christie’s’de 69,3 milyon dolarlık açık artırmada satılan dijital sanat eseri veya Jack Dorsey‘in ilk tweetinin satışının arkasında yer alan NFT kavramının ne olduğunu merak ediyor olmalısınız. Koleksiyoncular, sanat piyasası için bir devrim vaat eden, dokunulmaz dijital nesneler olan “NFT” konusunda oldukça ciddiler.
NFT (Değiştirilemez token) nedir?
Değiştirilemeyen bir yapı olan değiştirilebilir olmayan token (NFT), bir orijinallik sertifikasının ilişkilendirildiği bir çizim, bir animasyon, bir müzik parçası, bir fotoğraf, bir video alıntı gibi sanal bir nesnedir.
Bu belge, dokunulmaz kabul edilen “blok zinciri” adlı bir yapıya dahil edilmiştir. Gerçekte bir bilgisayar dosyası olan sanal nesne, sertifikası ile değiştirilebilir veya yeniden satılabilir.
NFT neyi değiştiriyor?
Şimdiye kadar dijital dosyaların koleksiyon olarak satışı veya değişimi belirli bir niş pazarla sınırlıydı.
Hemen hemen tüm koleksiyonerler fiziksel nesneleri, resimleri, heykelleri, şarap şişelerini veya spor ayakkabılarını tercih ettiler. Geleneklere ek olarak, dijital sanat pazarının gelişiminin önündeki engellerden biri de kopyalama korkusuydu. “NFT” ile kopyalar hala mümkündür, ancak yalnızca bir dosya, çoğaltılamayan bir orijinallik sertifikasına sahip olabilir.
NFT oluşturabilir miyim?
Herhangi bir İnternet kullanıcısı bir “NFT” oluşturabilir.
NFT nasıl oluşturulur?
Bunu yapmak için, “NFT” olacak dosyayı indirebileceğiniz Rarible veya OpenSea gibi özel platformlardan birini kullanmanız gerekir.
İşlemi gerçekleştirmek için, genellikle dosya başına 30 dolar, yani 250 liradan daha az bir ücret ödenmesi gerekiyor. Bu ücret, Bitcoin’in yanında en çok kullanılanlardan biri olan Ethereum ile ödenmektedir.
Platforma girdikten sonra, “NFT” nin yaratıcısı onu satabilir. Ayrıca, bu dosyanın diğer internet kullanıcıları tarafından olası tüm yeniden satışlarında alacağınız yüzdeyi önceden belirleyebilirsiniz.
NFT pazarı bugün neyi temsil ediyor?
En son işlemler göz önüne alındığında, NFT pazarı halihazırda milyarlarca doları temsil ediyor.
Perşembe günü, “Her gün: İlk 5 bin Gün” adlı dijital sanat eseri, Christie’s tarafından 69,3 milyon dolara satıldı.
Önemli bir kaynağa göre, diğer büyük müzayede evleri aktif olarak kendi “NFT” satışlarını yönetmeyi düşünüyor.
CryptoPunks platformunda oluşturulan iki görselin her biri 7,3 milyon dolara satıldı. Twitter kurucusu Jack Dorsey’e ilk tweet’inin NFT’si için 2,5 milyon dolar teklif edildi.
NFT balonu mu var?
Bazı analistlere göre, “NFT’lerin” satış fiyatları evren şekillendikçe değişebilir, ancak yeni pazarın çökeceğini kimse tahmin etmiyor.
Hatta birçoğu, piyasa hala genç olduğu için satış fiyatı düşük olan NFT’lerin olduğuna inanıyor.
Yatırımcı Jonathan Bales, “Tahminim, yıllar geçtikçe, dijital nesneler üzerindeki fikir birliğinin ‘bu materyal bile gerçek değil ve hiçbir şeye değmez’ şeklinden, sahiplik, nadirlik ve özgünlüğü doğrulamanın en iyi yolu olacağı yönündedir.” dedi ve “En heyecan verici kısım, partinin daha yeni başlıyor olması.” diye ekledi.