Hem TV’ye bağlanan hem de cepte taşınan Switch hakkında teknik detaylar belirsiz, fakat bildiğimiz kadarıyla neler olabileceğini masaya yatırdık.
İki yanındaki minik kumandayla mobil olarak kullanılabilen ve bir telefondan biraz daha geniş ekrana sahip olduğunu tahmin ettiğimiz Nintendo Switch hakkında diğer bildiklerimiz ise şöyle:
- Bir stant ile TV’ye bağlanabiliyor.
- Joy-Con adlı küçük oyun kolları yanında geliyor ama yine de büyüğünü isterseniz, Wii U Pro’nunkine benzeyen bir oyun kolu da Nvidia Switch Pro Controller adıyla satılacak.
- Cihazda özel üretim bir NVIDIA Tegra işlemci kullanılıyor.
- Oyunlar SD karta benzer bir şekilde saklanıyor.
Tanıtım videosu, cihazın farklı kullanım şekillerini net bir şekilde gösteriyor.
https://www.youtube.com/watch?v=f5uik5fgIaI
Şirketin iş ortakları duyurusu ise aralarında Sega, Capcom, Activision, EA, CodeMasters, Konami, Ubisoft, Warner Bros, Autodesk, Unity’nin de olduğu birçok şirket var.
Nintendo Switch, 2017’nin Mart ayında piyasaya çıkacak. Peki bu modüler ve portatif konsol, Nintendo için büyük bir başarı yaratabilir mi? Açıkçası bu soruyu yanıtlamak için konuyu birkaç farklı açıdan ele almak gerekiyor.
Teknik açıdan bakıldığında, nasıl bir işlemci olacak, nasıl bir çözünürlük sunacak, bunları bilmiyoruz. NVIDIA, Nintendo Switch’te GeForce çekirdeği kullanan bir grafik işlemcinin bulunacağını ve Tegra’nın özel bir sürümünün kullanılacağını söylüyor. Bu işlemcinin bir modelini 2013’te kendi portatif konsolu Nvidia Shield’da kullanmıştı.
Shield’daki Android işletim sisteminin bu cihazda da olmasını bekleyebiliriz. Zira, Nintendo bir süre önce Nintendo Game APK (yazılım geliştirme kiti) yayımlayarak oyunlarının Android cihazlara aktarılabilmesini sağlamıştı.
Oyunlara gelirsek; tanıtım videosunda The Legend of Zelda: Breath of the Wild, The Elder Scrolls 5: Skyrim, bir NBA oyunu, Splatoon, Mario Kart ve yeni bir 3D Super Mario oyunu görülüyor.
Şirketin Switch için duyurduğu iş ortakları arasında bu oyunları üreten şirketler de yer alıyor.
Cihazın videoda görüldüğü şekilde Skyrim oynatabilmesi etkileyici ama yeni çıkan Battlefield 1 gibi oyunları oynatabilecek performansa ulaşabileceğini sanmıyoruz. Mobil işlemciler gelişti ama o kadar da değil. iPhone 7 ile tam ekranda birinci şahıs nişancı oyunu oynayabilirsiniz ama artık TV düşünüldüğünde 4K çözünürlükler akla geliyor ve bir mobil işlemci, NVIDIA ne kadar güçlendirirse güçlendirsin, bu güçte değil.
Diğer yandan portatif bir cihazı ucundan gösteren Nintendo, pil ömrü konusunda hiçbir şey söylemiyor. İki saatte bir şarj etmek zorunda kalacağımız bir cihaz almamız istenecekse, oyunları Android telefonumuzda da oynayabiliriz. Böyle bir cihazın başarılı sayılabilmesi için bir telefon kadar uzun çalışabilmesi gerekir.
Diğer yandan herkes sanal gerçeklik üzerine çalışıyor. Telefon seçimi bile sanal gerçeklik başlığına endeksli bir hâle gelebilecek potansiyeli taşıyor. Tamam, sadece potansiyel ama bu konuda da bir şeyler görebilsek iyi olurdu.
Tüm bunları düşününce, elimizde sadece Nintendo’nun kendi platformuna özel oyunları oynatabilmesi ihtimali kalıyor. Ancak eski usül Nintendo oyunlarıyla bu çarkın dönmeyeceğinden emin olabiliriz. Öyle olsaydı, bu konsola gelmeden önceki denemeler de başarılı olurdu.
Kısaca; oyun dünyası değişiyor. Artık Steam gibi güçlü bir oyun platformunuz olması, bunu da etkileyici yeni oyunlarla doldurmanız gerekiyor.
Nintendo içerik işini halletmezse, Switch güzel bir oyuncak olarak kalır. ABD gibi 199 dolara cihaz satılabilen ülkeler için fiyatı belki çok cep delici olmayabilir ama bizim gibi ABD’de 199 dolar olan şeylere 1.199 dolar vermek zorunda kaldığımız ülkeler için, güzel oyuncaklar bile çoğu kişi için fanteziye dönüşür.