Yapay zeka ve robotik alanındaki gelişmeler her geçen gün hız kazanıyor. Bu alanda öncü firmalardan biri olan NVIDIA da insansı robotlar için çığır açacak yeni teknolojilerini duyurdu. Nvidia CEO’su Jensen Huang’ın “Genel amaçlı insansı robotlar için temel modeller oluşturmak, günümüzde yapay zekada çözülmesi gereken en heyecan verici sorunlardan biridir.” ifadesini temel alan Nvidia, insansı robot dünyasına güçlü bir giriş yapıyor. İnsansı robot formu, şu anda robotik dünyasında en çok tartışılan konulardan biri. Bu heyecan verici teknoloji alanına muazzam risk sermayesi yatırımı yapılıyor.
Doğal olarak Nvidia bu alanda söz sahibi olmak istiyor. Şirket, son zamanlarda yaptığı atılımlarla yapay zeka alanında tartışmasız en önemli donanım şirketlerinden biri haline geldi. Nvidia’nın bu alanda geliştirmek üzere olduğu Isaac ve Jetson gibi girişimlerle robotik inovasyonun itici gücü olduğunu gözler önüne seriyor. Bu hafta düzenlediği yıllık GTC geliştirici konferansında şirket, Marvel’ın konuşan uzay ağacı Groot’a bir gönderme olabilecek Project GR00T ile insansı robot yarışına damgasını vuruyor.
İnsansı robotlar için kapsamlı bir platform
İnsansı robotların temel görünümü Project Gr00t’ta yer alacak. Burada üretilen robotların beyni ise Jatson Thor olacak. Isaac ise bu işin uzuv kısımlarını ve endüstriyel bölümünü oluşturacak. Nvidia, yeni platformundan “insansı robotlar için genel amaçlı bir temel model” olarak bahsediyor. Şirket özünde, 1X Technologies, Agility Robotics, Apptronik, Boston Dynamics, Figure AI, Fourier Intelligence, Sanctuary AI, Unitree Robotics ve XPENG Robotics gibi bu alana yeni giriş yapan şirketler için bir yapay zeka platformu oluşturuyor. Bu isimler, Tesla gibi birkaç önemli istisna dışında, şu anda önde gelen insansı robot üreticilerinin neredeyse tamamını kapsıyor.
Nvidia’nın duyurusunda, Agility Robotics’in kurucu ortağı ve Robotik Sorumlusu Jonathan Hurst‘ün şu sözlerine de yer veriliyor:
Tarihsel bir dönüm noktasındayız. Digit gibi insan merkezli robotlar, iş gücünü sonsuza kadar değiştirebilir. Modern yapay zeka, gelişimi hızlandıracak ve Digit gibi robotların günlük yaşamın her alanında insanlara yardımcı olmasının yolunu açacaktır. Hayallerimizi gerçeğe dönüştürmek için Nvidia ile ortaklık yapmaktan heyecan duyuyoruz.
Nvidia, bu çalışmaların amacını şöyle tanımlıyor: “Genel amaçlı çözümler önümüzdeki yıllarda hayatımıza girecek olsa da üçüncü parti geliştiriciler için erişimin sağlanması bu açığı kapatma konusunda önemli bir adım olacak.” Demek oluyor ki ilerleyen zamanlarda bu projelerin bir kısmını açık kaynak kodları paylaşılabilir. Bu sayede diğer geliştiriciler bu projeleri daha da geliştirebilir. Bu haftanın GTC konferansında robotik alanındaki yapılan duyurular:
GR00T, Nvidia’nın geliştirdiği yeni donanımları da (yapay zeka ve GTC 2024 duyurulan teknolojiler) destekleyecek. Adını, sinematik evreni ile uyumlu tutan Jetson Thor, özellikle insansı robotlar için simülasyon iş akışlarını çalıştırmak, üretken yapay zeka modelleri ve daha fazlasını yürütmek için tasarlanmış yeni bir bilgisayar. Isaac Manipulator ve Isaac Perceptor. Nesneleri kavrayıp hareket ettirme (manipülasyon), onlarca yıldır robotiğin temel bir yönü. Bu alanda öncülük eden, özellikle otomotiv üretiminde yaygınlaşan devasa endüstriyel robotik kollardı. Bir sonraki nesil ise çok daha becerikli ve çok daha hareketli olacak. Elbette bu alanda da Nvidia yerini almak istiyor.
Project GR00T: İnsansı robotlara yapay zeka gücü
NVIDIA’nın Project GR00T’u, insansı robotlar için geliştirilmiş temel modeller olarak karşımıza çıkacak. Bu modeller sayesinde robotlar doğal dili anlayabilecek, insanların yaptıklarını gözlemleyerek taklit edebilecek ve karmaşık görevleri yerine getirebilecek. Project GR00T kapsamındaki robotlar, metin oluşturma, video ve resim işleme gibi birçok farklı alanda kullanılan veri setleri ile eğitiliyor.
Isaac platformu güçleniyor: Isaac Manipulator ve Isaac Perceptor
NVIDIA, Isaac robot platformuna da yeni özellikler ekledi. Isaac Manipulator, robotik kollar için özel modeller sunarak daha hassas ve karmaşık hareketler yapmalarını sağlıyor. Isaac Perceptor ise 3D kameralar yardımıyla robotlara gelişmiş görüş yeteneği kazandırıyor. Bu sayede robotlar çevrelerini daha iyi algılayabilir ve engellerden kaçınabilir.
Jetson Thor: İnsansı robotların beyni
NVIDIA’nın Jetson Thor’a, insansı robotlar için özel olarak tasarlanmış bir bilgisayar diyebiliriz. Robotların kullanabileceği bilgisayar bir beyin misali çalışacak ve temel amacı koordinasyonu sağlamak olacak. Bu bilgisayar ayrıca robotların tüm işlemlerini yönetecek ve yapay zeka modellerini neredeyse tamamını içinde çalıştıracak güce sahip. Robotların bilgisayarının bu özelliği olası aksiyonlarda inisiyatif almasına olanak sağlayacak. Jetson Thor, insanlar ve robotlar arasındaki etkileşimi kolaylaştıracak şekilde tasarlanıyor.
Geleceğin mobil robotlarına giden yol
Nvidia’nın bu alandaki vizyonu, sunduğu Isaac Platformu programıyla şekilleniyor. Tüm tanıtılan robotlar bu platforma dahil. Program, robotik teknolojiler için Nvidia’nın uzun süredir devam eden görsel işleme konusundaki çalışmalarına odaklanıyor. Geliştirilen çözümler özellikle “çoklu kamera, çevresel 3D görme özellikleri” hedefleniyor. ArcBest, BYD ve KION Group şimdiden programa dahil oldu.
NVIDIA GTC 2024’ün ilk gününde bize getirdiği yenilikler
Önümüzdeki birkaç yıl, insansı robotlar ve endüstriyel kollar arasında büyüleyici bir pazar payı yarışı başlayacak gibi gözüküyor. Nvidia tüm bu gelişmelerin merkezinde olmak istiyor.
Öne çıkan kaynak görseli: Nvidia / YouTube