Eskiden her işi yapan mahalle arası dükkanları vardı. Bunun bir benzerini bugün yapay zekada görmek mümkün. Yazı yazılır, resim çizilir, şarkı bestelenir, seslendirme yapılır ve hatta kod yazılır, video üretilir.
İyi güzel ama bu işlerin kalitesi ne olacak? Tanıtım filmlerinde harikulade gözüken birçok şeyi kendiniz yapmaya kalktığınızda ya devasa bir platform kirası ya da uygun fiyata yapma karşılığı mühendisane bir efor harcamanız gerekiyor. Dolayısıyla ulaşılabilirlik kalitenin düşüşü anlamına geliyor.
Tüm bu her işten anlayan ve her işe gönüllü suni bilişsel gücün, sanatta ve zanaatte insan üretiminin etkisini ve çarpıcılığını kaybettiği bir döneme gelmesine de şairane mi demeli tesadüf mü, umarım bir gün tartışması nihayetlenir.
Biz bir yandan kendi işimizin de üzerindeki etkilerini dünyadakilerle kıyasa tutan bu düşüncelerle günlerimizi geçirirken, sizlere de etkili olabilecek yeni eğilimleri işaret eden bir rehber hazırladık.
Dünya derdine bandırılmaktan sıkılanlar içinse hayali bir sosyal ağ yaratıp, daha demokratik bir dünya ütopyasına göz kırptığımız sosyal reset yazımız size dünyaya dönmek için ilham verebilir.
Yerini yapay zekaya kaptırmayanlarla sonraki sayıda görüşürüz…
Bu yazı Digital Report Dergisinin 18. sayısında yayınlanmıştır.