OpenAI’ın halen devam eden “12 days of OpenAI” etkinliğinin dünki oturumunda şirketin CEO’su Sam Altman, canlı yayında Sora’nın genel kullanıma sunulduğunu duyurdu. Bugünden itibaren, Sora ABD ve diğer bazı ülkelerdeki ChatGPT Plus ve Pro kullanıcılarının erişimine açıldı. Ancak Birleşik Krallık ve AB ülkeleri şu anda bu kapsamın dışında kalıyor.
Geçtiğimiz yılın başlarında OpenAI, yapay zeka destekli video oluşturma aracını Sora’yı tanıtmış, ancak bugüne kadar yalnızca sınırlı bir test grubunun kullanımına sunmuştu. Sora’nın halka açık hale getirilmesiyle birlikte, beklentiler ve heyecan da giderek arttı. Sora’nın fotogerçekçi detayları ve fiziksel doğruluk konusundaki gelişmiş yetenekleri, yapay zeka meraklılarını hayran bırakırken aynı zamanda tartışmalara da yol açtı. OpenAI, Sora’nın hangi verilerle eğitildiğini açıklamadı, ancak aracın YouTube’dan bir milyondan fazla saatlik video transkripti kullanılarak geliştirildiği bildiriliyor. Bu durum, yapay zekanın içerik oluşturuculara ödeme yapmadan web videolarıyla eğitildiği yönünde eleştiriler alıyor. Geçtiğimiz günlerde, Sora’nın erken test kullanıcıları arasında yer alan bir grup sanatçı, “Artwashing” (bir bireyin, kuruluşun, ülkenin veya hükümetin olumsuz eylemlerini meşrulaştırmak için sanatı ve sanatçıları kullanması) olarak adlandırdıkları durumu protesto etmek için API kimlik bilgilerini sızdırdı.
Our holiday gift to you: Sora is here. https://t.co/UhdmYuGHtT pic.twitter.com/ljoruQsfO0
— OpenAI (@OpenAI) December 9, 2024
Canlı yayında, OpenAI ürün yöneticisi Rohan Sahai ve Joey Flynn, Sora’nın yeteneklerini hemen sergilemeye başladı. Sora.com adersinde diğer kullanıcıların oluşturduğu içeriklerin keşfedilebileceği bir “keşfet” bölümü de bulunuyor.
Kütüphane sekmesinde kullanıcılar, bir metin komutu vererek veya bir görsel yükleyerek kendi videolarını oluşturmaya başlayabiliyor. Burada, video boyutu, 1080p’ye kadar çözünürlük, 20 saniyeye kadar uzunluk ve birden fazla varyasyon gibi seçenekler belirlenebiliyor. Ayrıca “stop motion” ve “balon dünyası” gibi hazır ayarlar da mevcut.
Sora’nın daha gelişmiş araçlarından biri olan Storyboard, kullanıcılara videoyu daha spesifik talimatlarla şekillendirme imkanı sunuyor. Bu araç, alt kısımda kare görünümüne ve çeşitli düzenleme araçlarına sahip diğer video düzenleme yazılımlarına benzer bir arayüz sunuyor. Her “storyboard kartı” veya kare, bir metin komutuyla veya görsel yüklenerek oluşturulabiliyor. Kullanıcılar, kartları yeniden düzenlemek için “recut” özelliğini, belirli değişiklikler yapmak için “remix” özelliğini, videoyu tekrarlamak için “loop” aracını veya sahneler arasında geçiş oluşturmak için “blend” aracını kullanabiliyor.
OpenAI, Sora’nın güvenlik önlemleriyle ilgili bazı detayları da paylaştı. Sora tarafından oluşturulan tüm videolarda C2PA görünmez filigranlar ve varsayılan olarak görünür filigranlar bulunuyor. Ayrıca, “zararlı kötüye kullanım biçimlerini, çocuk istismarına yönelik materyalleri ve cinsel içerikli deepfake’leri” engellemek için içerik yüklemelerine sınırlamalar getirildi.
ChatGPT Plus kullanıcıları ayda 50 videoya kadar 480p (daha az sayıda video için 720p) çözünürlükte video oluşturabiliyor. ChatGPT Pro kullanıcıları ise bu kullanım hakkını 10 katına çıkarabiliyor.