Qualcomm, bir süredir ABD ambargosu altında bulunan Çinli teknoloji devi Huawei’ye 4G çip satma izni aldı. Yapılan açıklamada, Qualcomm’un Huawei ile çalışmak için başka lisans başvurularında bulunduğu da ifade edildi.
- Huawei, Honor’u satmaya hazırlanıyor
- Huawei, ABD yaptırımlarını hafifletmek için Çin’de yeni bir çip fabrikası kuracak
- İsveç, Huawei ve ZTE ekipmanlarının 5G altyapısında kullanılmasını yasakladı
Bilindiği üzere Huawei, uzun bir süredir ABD’nin ticari yaptırımları ve ambargoları ile karşı karşıya bulunuyor. ABD menşeli teknolojileri kullanmasına ve ABD’li şirketlerle çalışmasına izin verilmeyen şirket, üretim ve geliştirme faaliyetleri de dahil olmak üzere bir süredir bazı zorluklar yaşıyor.
ABD’nin ticari kısıtlamalarının yürürlüğe girdiği Eylül ayından bu yana, Huawei ile çalışmayı bırakmak zorunda kalan çok sayıda şirket bulunuyor. Bu şirketler arasında yer alan ve Huawei’nin çok sayıda modelinde kullandığı işlemcileri üreten Qualcomm da yer alıyor. Fakat Qualcomm, bu engeli aşmak için bir süredir bazı çalışmalar yürütüyor. Şirketin geçtiğimiz haftalarda Huawei’ye satış yapabilmek için çeşitli lisans başvurularında bulunduğu biliniyor. Son gelen haberler, Qualcomm’un 4G çipin satışı konusunda ABD hükümetinden izin aldığını gösteriyor.
Qualcomm, Huawei’ye 4G çip satma izni aldı
Qualcomm sözcüsü Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Huawei’ye bazı ürünleri satabilmek için lisans aldıklarını ve bu kapsamda Huawei ile bazı alanlarda çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.
Qualcomm sözcüsü, Huawei’ye satılacak 4G ürünleri hakkında detaylı yorumlarda bulunmayı reddetti. Fakat söz konusu ürünlerin, Huawei’nin mobil cihazları ile ilgili olduğunu söyledi. Sözcü ayrıca, Qualcomm’un ABD hükümetine yaptığı başka lisans başvurularının da bulunduğunu ifade etti.
Bu gelişme her iki taraf için de oldukça olumlu olarak yorumlanıyor. Huawei geçmişten bu yana Qualcomm’un müşterileri arasında yer alıyor. Çinli teknoloji devi amiral gemisi akıllı telefon modellerinde kendi geliştirdiği Kirin işlemcileri kullansa da, daha ucuz modellerde, Qualcomm tarafından üretilen yarı iletken çiplere yer veriyor.
Eylül ayında gelen ABD ambargosunun, Huawei’nin çip geliştirme çalışmalarına da büyük bir darbe vurduğu belirtiliyor. Akıllı telefon sektörünün en önemli isimlerinden biri olan şirketin bu problemi aşmak ve karşılaşabileceği sıkıntıları en aza indirmek için, bir süredir bazı çalışmalar yaptığı biliniyor. Nitekim analistler, çip alanında yaşanacak bir sıkıntının, Huawei’nin akıllı telefon işini de sekteye uğratacağını söylüyor.
ABD’nin Qualcomm’a verdiği bu lisansın, yalnızca 4G ürünlerini kapsadığı biliniyor. ABD’li yetkililerini önümüzdeki dönemlerde 5G çipleri için de Qualcomm’a izin verip vermeyeceği henüz bilinmiyor. Qualcomm, Huawei’ye 4G çip satma izni alarak, önemli bir adım atmışa benziyor.