Bu yazıda RAW görüntü formatı nedir ve RAW düzenleme için en iyi uygulamalar neler detaylandırıyoruz.
RAW görüntü formatının ne olduğunu anlatacağız ve bu görüntüleri düzenlemek için en iyi uygulamaları inceleyeceğiz. Piyasada RAW formatında fotoğraf çekme imkanı sunan birçok akıllı telefon var. Bu teknoloji uzun zamandır bizimle birlikte ve format profesyonel fotoğrafçılıkla ilişkilendirilen bir kalite sunuyor.
RAW görüntü formatı nedir?
Sensörler yarı iletkenlerdir, ‘piksel’ olarak adlandırabileceğimiz milyonlarca ayrı hücreden oluşan çiplerdir. Bu hücrelerin her biri, ışığı, bilgiyi, birlere ve sıfırlara dönüştürmekten sorumlu olan bir dizi küçük yongaya, yongalara bölünmüştür. Bu küçük hücreler, fotosit veya fotodiyotlardır.
Beyaz ışık kırmızı ışığa, yeşil ışığa ve mavi ışığa bölünebildiğinden, her fotosit belirli bir dalga boyunu (mavi ışık, kırmızı ışık, yeşil ışık, fazlalık fotosit) yakalar. Böylelikle hepsini birleştirerek kamera merceğinden sensör tarafından algılanan görüntüyü oluşturabiliriz.
Üçe ayrılan bu bilgiler, akıllı telefona gömülü olan şeydir. Sensör tarafından yakalanan tüm bilgiler kamera uygulamasına ulaşır ve bu uygulamayla ne yapılacağına karar vererek sonunda manipüle edebileceğimiz bir dosya oluşturur, fotoğrafımız. Ancak bu fotoğrafı oluşturmak için iki işlem var. Bilgi, hemen hemen hiç manipülasyon yapılmadan ham haliyle sunulabilir.
Görüntü işlendiğinde üretilen şey bir JPG dosyasıdır. Görüntü pratik olarak ham olarak sunulduğunda, üretilen bir RAW dosyasıdır.
RAW dosyası her zaman mevcut olduğu için telefon uygulamasına bağlı olduğunu söylüyoruz. Ham verileri dışa aktarmamıza izin vermek kamera uygulamasına bağlıdır. Tabii ki, bu ham veriler işlenen verilerden daha ağırdır, bu nedenle RAW dosyaları JPG dosyalarından daha fazla yer kaplar.
RAW görüntüleri düzenlemek için en iyi uygulamalar
Snapseed
Bu uygulama ile dosyaları RAW formatında açabilir ve bir JPG dosyası oluşturmadan önce çeşitli parametreleri ayarlayabiliriz. Snapseed hem iPhone hem de Android için kullanılabilir.
Adobe Lightroom
PC dünyasında RAW dosyalarını işlemek için en iyi bilinen ve en güçlü programlardan biri de cep telefonunda resmi bir uygulama biçiminde mevcut. Ancak akıllı telefonlarda RAW işlememize izin vermenin yanı sıra Lightroom’da yerleşik bir kamera da var. Yerel kamera uygulamamız RAW formatını desteklemese bile, Lightroom bu kapıyı bizim için açacak.
Adobe Photoshop Express
PC sürümü, bir noktada RAW dosyalarını işlemek için belirli bir uzantıya ihtiyaç duyabilir, ancak bu özellik mobil sürümde yerel olarak destekleniyor. Bu uygulamayı iPhone’da, iPad’de ve Android’de kullanabilirsiniz.
VSCO
VSCO başlangıçta yalnızca JPG dosyalarını düzenleyebilen bir uygulama olarak başladı, ancak RAW görüntü formatını da desteklemeye başladı. Ek olarak, VSCO aynı zamanda bir sosyal ağ. Böylece başkalarının neler paylaştığını kontrol edebilirsiniz. Uygulama, iOS ve Android’de mevcut.
Google Fotoğraflar
Google Fotoğraflar’ı son olarak ayrıldık çünkü RAW dosyalarını işlemek söz konusu olduğunda belki de en az seçeneği sunan uygulama olmasına karşın, yine de iyi bir düzenleme aracı. Google Fotoğraflar, hem iOS hem de Android için her iki işletim sisteminin uygulama mağazalarında yer alıyor.