Yeni Broadwell işlemcisi, titreşimli trackpad ve Apple daha neler yapmış konulu bir Retina ekranlı Macbook Pro 13 inceleme. Macbook’a düşman değilseniz okuyun, Apple’a düşmansanız, görün.
Retina ekranlı Macbook Pro 13 inceleme
Geçen yılın Temmuz ayındaki Haswell güncellemesinden sonra, Intel’in Broadwell işlemcisini taşıyan ilk Macbook Pro karşımızda. Retina ekranlı cihazın yeni işlemcisi, daha düşük güç tüketimi, daha uzun pil ömrü sunuyor. Daha az ısındığı da söylentiler arasında. Fakat tek yenilik işlemcide değil, touchpad’de de yenilik var. Tıpkı oyun kolları gibi titreşimli geri bildirim bu cihazı farklılaştırıyor.
Baskıya duyarlı touchpad, onunla yapacağınız bazı işlemleri değiştiriyor. Yani, gerçekten değiştiriyor. Diğer yandan tıklayınca ses çıkaran tuş özelliğini yitirmiş. Apple yine kendini sevenlere kendini eleştirecek ya da muhtemelen birçok insanın delice seveceği bir değişiklik sundu.
Kağıt üzerinde, iç kısmın çok değiştiğini söyleyemeyiz. En düşük modelin belleği 8 GB’a çıkartılmış. İşlemci iki çekirdekli ve Hyper Threading özelliği taşıyor. Yani belirli uygulamalarda daha fazla izlek yaratarak, daha çok çekirdekliymiş gibi çalışıyor, işleri bölüyor parçalıyor ve süratli bitiriyor. İşlemci 2,7 GHz hızında ama Intel’in son yıllarda yaptığı gibi, gerekirse 3,1 GHz’e kadar turbo yapıyor.
Ayrı bir grafik işlemci artık yok. Iris 6100 grafik ünitesi, işlemciye entegre. En düşük sistemde 128 GB kapasiteli bir SSD depolama birimi mevut.
Tık gitti sıkıntı bitti
İlk bakışta yeni touchpad Apple’ın eski cam touchpad’lerini hatırlatıyor. Tıklamak amacıyla dokununca, size titreyerek yanıt veriyor. Bu yanıtın titreme seviyesi de üç farklı ayara sahip. Böylece, birincisi çeşitli durumlarda (mesela uyuyan sevgiliyi uyandırmadan interleklerde gezmek için iyi) etrafı rahatsız edebilen klik sesi ortadan kalkıyor, ikincisi tıklanan bölge olmadığı için aşağı eğilerek içine kir girmesi önlenmiş oluyor.
Retina ekranlı Macbook Pro 13 inceleme
Bu durumun dezavantajı yok mu? Alışma süresi dışında, bir şey daha var. Bir nesneyle basamıyorsunuz. Sistem kapasitif olduğu için parmakla dokunulması gerekiyor. Masa başında yemek yerken, ağzınızdaki kalemin ucuyla tıklamaya çalışmaya son vermeli?!
Geliştiriciler için de yeni bir kapı açılıyor. Force Click adlı bu özellik ile yeni işlevler touchpad’e eklenebilir.
Isınma yok, gürültü yok
Yeni Macbook Pro 13, beşinci nesil Intel Core işlemci kullanıyor. Broadwell kod adıyla bilinen bu işlemci, düşük ısınma ile karakterize olmuş durumda. Core i5-5275U işlemcili test modelimiz, 28 Watt TDP (termal tasarım ile tüketilen güç) harcıyor. Ekranı kapatınca bu 3,5 Watt’a düşüyor.
Ekran parlaklığı tam açıldığında 7-8 Watt civarı bir tüketim söz konusu. Böyle durumlarda fan kapanıyor, çünkü sistem uzun süre bu modda kalsa bile hatırı sayılır bir ısınma olmayacak.
Uzun süre bir video izlediğimizde bile fan güçlü dönmüyor, böylece gürültü de olmuyor. Bu durumda güç tüketimi de 18-22 Watt arasında gidip geliyor.
Retina ekranlı Macbook Pro 13 inceleme
İşlemcinin performansına bakınca, önceki modele göre çok yukarı çıktığını söyleyemeyiz. Ancak zaten bu güçlü bir işlemci. Amatör ve yarı-profesyonel düzeyde fotoğraf, video işlerini yapabilir, oyun oynayabilir, sistemde birçok yazılım ve uygulama açıkken rahatça çalışabilirsiniz.
Retina ekran, 2560×1600 piksel çözünürlük sunuyor. Ekran bu çözünürlük için biraz ufak denebilir. Her şey biraz ufak. Yazı biçimi büyüklüklerini, simgelerin boyutunu büyütmeniz gerekebilir. Bazı web sitelerini rahat görmek ise az zum yaparak mümkün olabiliyor. Ancak elbette fazla çözünürlüğe burun kıvıracak değiliz. Görsel kalitesi harika. Full HD videolar bile az geliyor.
Macbook Air’in yerini alan Macbook’taki USB-C bağlantısı ise henüz bu civarlarda görülmüyor. Cihazda iki adet USB 3.0, tam boy HDMI, iki adet Thunderbolt 2, SD kart ve kulaklık yuvası yer alıyor. Alüminyum kasası çizilmeye dayanıklı. Kalınlık ve ağırlıkta ciddi değişiklikler yok. Zaten Pro modeller bir süredir (en azından 13 inç için) çok ağır değiller.
Gün boyu RAHAT RAHAT kullanım
Bu kadar güç tüketiminden bahsettik, sistemi kablosuz bağlantılar açıkken, kullanmadan bıraktığımızda 24 saate yakın bir süre çalıştı. Standart bir çalışma ortamında 13 saatlik süreyi gördük. Sabah dolu şarjla işe gidip, akşam sistem kapanmadan eve gelebilirsiniz. Etkileyici değil mi?
Oyun oynamak gibi sisteme yüklenen işlerde ise pil ömrü çok doğal olarak düşüyor. İki saati geçen bir süre internetten aralıksız oyun oynadık ve pil ancak bitti.