Teknoloji hayatımızı çok kolaylaştırdı, son yüzyılda keyfimize diyecek yok, fakat kısa süre önce insanlarda bir “makineler işlerimizi elimizden alacaklar” paranoyası başladı.
Robotların yükselişi, birçok analistin, 10 yıl içinde işlerimizin %30’unu kaybedeceğimiz öngörüsünü yapmasına sebep oldu ama tarihî bilgiler böyle göstermiyor. Hatta dünyanın en büyük danışmanlık şirketi Deloitte’teki ekonomistlerin araştırmasına göre teknoloji, 140 yıldır büyük sayıda istihdam yaratıyor. Ziraat ve üretim alanlarında iş azalması olsa da, kârın yükseldiği gerçek. (kaynak: The Guardian)
İngiltere ve Galler’de, 1871 yılında tarımdaki %6,6 iş gücü, günümüzde %6,4 seviyesinde. Örgü örücüler (evet, böyle bir meslek vardı) %79, sekreterler %50, daktilo yazarları ise %57 düştü. Günümüzde iş alanları kas gücünden eğitim ve sağlık gibi ilgilenme/iyileştirme gücüne kayıyor. Bu alanlardaki yükselmeler ve istihdam ise yok olan meslekleri solda sıfır bıraktı. Öğretmenlik ve eğitim alanındaki istihdam oranı 1871’den bu yana %580 büyüdü. Huzurevi, bakım evi gibi alanlar ise %168 büyüdü.
Tabii gelecekte ne olacağını nokta atışıyla söyleyemeyiz fakat insanların uzunca bir süre daha bir şeylerle iştigal edeceklerini kestirmek mümkün.